Ena izmed najbolj vplivnih dinastij, ki je močno zaznamovala vzpon naftne industrije, je napovedala umik investicij iz industrije fosilnih goriv.

Umik naftnih investicij je vreden že 50 milijard dolarjev, vanj je vključenih že več kot 800 investitorjev, od institucionalnih vlagateljev, univerz, verskih organizacij, zdravstvenih in pokojninskih zavarovalnic pa vse do sredstev mest, kot sta ameriška Santa Monica in Seattle.

Sredstva Rockefellerjev niso izjemna po vrednosti, saj imajo v naftno industrijo vloženih le okoli 7 odstotkov premoženja njihovega družinskega investicijskega sklada. Umik sredstev ima predvsem izjemen simbolični pomen zaradi zgodovinske vloge družine Rockefeller, ki je svoje bogastvo na začetku ustvarila prav z naftno industrijo. Resnici na ljubo že dalj časa vlagajo sredstva v mnoge projekte trajnostnega razvoja.

Družino Rockefeller mnogi smatrajo za najbolj vplivno dinastijo v zgodovini ZDA, ki je posredno imela (in še ima) tudi občuten vpliv na mnoge globalne trende in odločitve.

John D. Rockefeller in William Rockefeller sta konec 19. in v začetku 20. stoletja s korporacijo Standard Oil obvladovala naftni trg. Družina Rockefeller se je razširila tudi v bančništvo, industrijo, nepremičnine in politiko. Med njihovimi nepremičninskimi projekti najdemo tudi dvojčka newyorškega World Trade Centra, Rockefellerji pa že dalj časa zavzeto finančno podpirajo univerze t.i. Ivy league, od Harvarda, Princetona, Yalea, Stanforda in mnogih drugih elitnih univerz in kolidžev.

V politiki so vpeti v mnoge interesne skupine in organizacije, kot so javnosti manj znani newyorški Council on Foreign Relations, think tank, ki ima še danes precejšen vpliv na ameriško zunanjo politiko. Seveda jih najdemo tudi pri nastanku Združenih narodov, skupine Bilderberg, Brookingsove inštitucije in Trilateralne komisije, seznam javnih in manj javnih prisotnosti pa je še zelo dolg.

Zanimivo bo opazovati tok denarja, ki se bo počasi selil v “okolju prijazne” industrije, prav tako pa bo še bolj poučno spremljati, kako bodo dezinvesticijske napovedi vplivale na vrednost delnic naftnih podjetij in spremembe njihove lastniške strukture. Ne pozabimo še na nekaj: naftna podjetja se že dolgo ne ukvarjajo samo z nafto in njenimi derivati. Lastniško so vpeta v mnoge industrije in si lastijo vrsto “zelenih” patentov. Ni odveč ocena poznavalca, ki meni, da so mnoga ustrezno pripravljena na zeleno prihodnost, četudi glavnino sedanjih prihodkov še vedno ustvarijo s fosilnimi gorivi.

Tvoja ocena šteje