Samsungov mobitel Galaxy J5 je v različici 2017 postal zelo resna izbira za top mobitel nižjega srednjega razreda. Izredna kakovost izdelave, končno kovinsko ohišje, Super AMOLED zaslon in dovolj zmogljiv fotič ter procesor za povprečne uporabnike. Vse za ceno, ki brez vezave ne doseže 300 evrov. Ker je cenovno zelo blizu konkurenčnega Huawei P10 Lite, bom slednjega občasno primerjal z J5.

Samsung Galaxy J5 je zvezda srednjega razreda
Samsung Galaxy J5 je zvezda srednjega razreda

Zmogljivost

J5 je dovolj zmogljiv, da prebavi večino zahtevnih iger. Procesor je 8 jedrni pri 1,6 GHz takta. V praksi ne postane zelo zadihan pri uporabi. Se pa občuti, da gre za cenovno občutljiv model. Bomo videli, kako bo čez leto ali dve. Sumim, da ne ravno najbolje, ko bodo nameščene procesorsko zahtevnejše aplikacije. Facebook že sedaj deluje srednje hitro. Ok, Facebook v zadnjem času nikjer ne deluje bliskovito, vseeno pa se pozna, da je ta aplikacija postala presneto zahtevna in požre veliko zmogljivosti.  caDelovnega pomnilnika je zgolj 2 GB, prostora za hrambo pa 16 GB, uporabniku je na voljo le 10 GB. Pri teh rečeh ga konkurenčni Huawei P10 Lite prehiti. Slednji ima zmogljivejši procesor, 3 GB delovnega in 32 GB pomnilnika za podatke. Žal je uporabniku na voljo je 19,5 GB. Kaj Huawei počne z 12,5 GB preostanka do 32 GB meni ni jasno.

Kamera

Tukaj Samsung Galaxy J5 ne razočara. 13 milijonov pik pri kameri spredaj in zadaj. V obeh primerih dovolj  spodobna optika, ki prepušča zadovoljivo količino svetlobe. Fotke so pri dnevni svetlobi skoraj popolne. Enako je s selfiji. V slabih svetlobnih razmerah pa je žura konec. Fotke so po zaslugi spodobne svetlobne prepustnosti leč prebavljive, kaj več pa je rezervirano za dosti dražje modele. Glede fotk je J5 po moji presoji korak pred Huawei P10 Lite. Priporočam pa čim pogostejšo uporabo HDR saj zelo opazno izboljša dinamični razpon fotk. Video? Dober, slabost je le, da J5 nima optične stabilizacije. Pod črto: Samsung J5 ima za to ceno zelo dobre fotke, zelo dobre selfije, dober video s sprednjo in zadnjo kamero. Tudi zvok dobro zajema ne glede na to, s katero kamero snemaš. V dobrih svetlobnih razmerah je praktično brezhiben.

Zvok

Samsung J5 ima zvočnik ob strani. Po prvem začudenem pogledu praksa pokaže, da je odločitev na mestu. S prsti le težko prekriješ zvočnik. To se mi recimo ves čas dogaja pri modelih, ki imajo zvočnik spodaj. Kakovost in glasnost zvoka je preko zvočnika dobra do zelo dobra.

Baterija

3000 mAh. Dva dneva uporabe na izi, dan do dan in pol zelo intenzivne uporabe.

Zaslon

V tem modelu je vgrajen Super AMOLED zaslon. Samsung s temi zasloni zagotavlja res izjemen prikaz. Seveda se cenovni razred nekje pozna in sicer pri ločljivosti, ki je 1280×720 točk. Svetlost zaslona je dobra, a za korak slabša od izjemne svetlosti Huawei P10 Lite. Je to kritika? Niti ne. Takšna ločljivost je ob boku tiste, ki jo nudi aktualni iPhone 7. S tem, da je slednji v čisto drugem cenovnem razredu.

Zaključek

Kje so plusi? Kot prvo zaslon. Izgleda odlično. Kot drugi baterija. Dejansko zdrži do dva dneva in to je super rezultat, sploh pri tej ceni. Hitrost delovanja je za zdaj dobra, čez leto ali dve pa zna biti vse skupaj prepočasno ker aplikacije postajajo vse bolj zahtevne. Pohvaliti velja še kakovost izdelave in aktualni Samsungov uporabniški vmesnik, ki je neprimerno boljši od tistega izpred nekaj let. Večina cukrčkov iz modela S8 je na voljo tudi pri J5. Pohvale vredna je tudi kamera, glavni, morda pa še bolj tista za selfije.

Slabosti? Manjka LED indikator, ki opozarja na zgrešene klice in obvestila. Ni USB C priključka. Samo 2 GB delovnega pomnilnika in 16 GB za podatke. Ok, na voljo je SD kartica, ampak vseeno. 16 GB ni ravno najboljše.

Samsung J5 2017 je krepko izboljšana različica lanskega modela. Za ta denar res nudi ogromno in menim, da je lahko popolna izbira za srednje zahtevnega uporabnika. Ne pričakuj popolnosti ampak fer mobitel, ki je uravnotežen, kakovostno izdelan in več kot dovolj zmogljiv za povprečnega uporabnika, ki obenem želi paziti na vsak evro.

Tvoja ocena šteje