Zelo lep, zelo zmogljiv, dokaj drag in z zelo dolgim imenom. Je vreden denarja? Za večino ne, kupci premium mobilnikov pa boste drugačnega mnenja.

Samsung Galaxy S6 edge+ je mobitel predolgega imena. Resnično ne razumem, čemu je potrebno toliko komplicirati s poimenovanji. Pa to še ni vse, saj mu lahko dodamo še oznako količine pomnilnika. Morda malenkostno, a ujel sem se, da moram prav razmišljati, kako spisati ime tega mobilnika.

Edge+ je dokaj podoben običajnemu Samsung Galaxy S6 edge. Ima pa večji zaslon, zmogljivost baterije in več delovnega pomnilnika.  Z njo zlahka zdrži cel dan, ob racionalni uporabi aplikacij pa tudi dva dneva.

Prvi stik

Primeš ga v roke in vidiš, da je zmes kovine in stekla. Stvar okusa, a zame eden najlepših mobilnikov na trgu. Videz, kakovost materiala, natančnost pri izdelavi, vse to je na izjemno visoki ravni. Žal pa pametni to lepoto hitro zavarujemo z ovitkom. Ne želim vedeti, kaj bi se zgodilo s S6 edge+, ko bi poletel po stopnicah brez ovitka. Samsungu je uspelo velik zaslon  diagonale 14,47 cm skriti v dokaj majhno ohišje, ki v debelino meri zgolj 6,9 mm. Za primerjavo. Konkurenčni Apple iPhone 6s Plus je malce večji, težji, ob enako velikem zaslonu. Sicer je razlika zelo majhna, a Samsung kalifornijskega tekmeca prehiti, za povrhu pa je od njega celo 20 gramov lažji. Skratka, prvi vtis je izjemen in takšen izgleda tudi na mizi. Lep izdelek.

 

Delovanje

V lastnosti strojne opreme se ne bom spustil pregloboko. Za bolj radovedne je tukaj članek, ki predstavi tudi slednje. Pozoren sem bil na hitrost delovanja, odzivnost, vtis kakovosti prikaza na zaslonu ter fotk in videa vgrajenih kamer. Odzivnost uporabniškega vmesnika in aplikacij je brezhibna. To je pomembno. Večina mobilnikov z nadgradnjami postane »počasnejših«, aplikacije zahtevnejše in nerodno je, če že prvi dan kaj ne deluje odlično. Tukaj s tem ni težav. Zaslon je prav tako izjemen. Ločljivost 1440×2560 pik je toliko, da pik ni možno videti. Svetlost in prikaz barv sta odlična. Zaslon si zasluži najvišjo oceno, za povrhu pa je ob robovih še ukrivljen. Nabor prikupnih lastnosti je seveda dolg, odlično deluje tudi čitalec prstnega odtisa, Samsung pa je dokaj optimiral tudi svoj uporabniški vmesnik, ki je prečiščen in bolj uporaben.

 

Kamera

Odzivnost je takojšnja, brez nadležnega čakanja, zajem fotk in videa pa dober tudi pri slabih svetlobnih razmerah. To je sicer šibka točka mnogih kamer v mobilnikih. Resnično ne vem, čemu bi povprečen uporabnik ob takšnem fotoaparatu sploh še potreboval kaj drugega.

 

Zaključek

Lep je. Deluje hitro. Je tehnološko v špici in temu sledi tudi uporabnost. Tokrat je Samsung zares ponudil izjemno dober izdelek, ki zlahka konkurira najboljšemu iz Appla. Cenovno seveda ni dostopen vsakomur, ampak to tudi ni namen Samsunga. Za cenovno občutljive ima izbire več kot dovolj. Žal pa se bo tudi pri mobilnikih, sploh v najvišjem cenovnem razredu, veljalo vse bolj posvetiti ceni rabljenih aparatov. Kakšna je izguba vrednosti v, recimo, dveh letih. Ali mobilnik tudi po dveh letih še vedno deluje odlično? Kako je z nadgradnjami programske opreme? Primerjajte in premislite, če lahko vaše potrebe zadovolji tudi aparat za manj denarja, v primerljivem kakovostnem razredu.  Če je odgovor “ne”, potem je opisani Samsung dobra izbira v najvišjem razredu cene in kakovosti.

Tvoja ocena šteje