Ogromen zaslon izjemne kakovosti, ki premaga vse ostale mobitele na trgu. Zelo uporaben fotoaparat in premium izgled ter izdelava. Samsung Galaxy S8+ je z razlogom v špici mobilnikov z androidom.

To ni bitka Apple Android

Ker se tovrstni preizkusi preradi izrodijo v merjenje mišic in mnenj na relaciji Apple in ostali, naj povem kar takoj, da uporabljam oboje. V moji torbi je iPhone 7, nekje blizu je tudi LG G4. Za dobro mero okusa Samsung Galaxy S7 in sedaj še »ta velika« osmica s plusom, Samsung Galaxy S8+. Zame so zmagovalci vsi, le da ne v enakih kategorijah.

Zaslon

Tukaj se ne pustim prepričati. Samsung Galaxy S8+ ima daleč največji, najlepši in najboljši zaslon. Super AMOLED, diagonala skoraj 16 cm, raztegnjen skoraj do robov ohišja in še zaobljen povrhu. iPhone 7 Plus je tudi velik mobitel, a ima zaslon skoraj za 2 cm manjši. Ločljivost je 2940 x 1440 pik, podpira prikaz HDR in črna je res črna. Brez pripombe. Pojedel bi ga, tko je dober!

Fotoaparat in kamera

Mobitel tega cenovnega razreda mora imeti dovršeno oboje. Galaxy S8+ je nadgradil že videno pri sedmici. Ostaja pri razumnih 12 milijonih pik, nadgrajena pa je programska oprema. Rezultat so še za odtenek boljše fotografije, sploh pri slabši svetlobi. Največji šok pa je sprednja »selfie« kamera. Sedaj ima 8 milijonov pik, zajeta slika in video pa sta boljša kot pri glavni kameri večine mobitelov srednjega razreda. Popoln selfie? Brez problema.

Ohišje in senzorčki

Velikost je dobra za marsikaj, vedno pa ne. Rokovanje z Galaxy S8+ terja skrben prijem, včasih kar obeh rok. Je velik mobitel in zelo priporočam zaščitno srajčko. Uporabljeni materiali z veliko stekla so vrhunski, verjetno pa zna biti doživetje padca na trdna tla zelo boleče. Kakovost izdelave je popolna, S8+ s standardom IP68 preživi tudi občasen krajši stik z vodo, prahom in nerodnim ravnanjem. Vseeno pa to ni mobitel za gradbišče. V ohišju je, poleg dveh fotičev in senzorja za kisik v krvi, najti še senzor za prstne odtise, sedaj je ob glavni kameri na zadnji strani. Pozicija mi ni všeč ker sem se ves čas dotikal objektiva kamere.

Baterija

Pri teh je vedno mogoče dokazovanje s številkami. Sam se raje zanašam na primerjave pri podobni uporabi. Kaj sem ugotovil? Samsung Galaxy S8+ sem polnil enkrat na dan. Apple iPhone 7 polnim 1-2x na dan. Sem zelo intenziven uporabnik, ki na mesec skuri 10 GB mobilnega podatkovnega prenosa, vmes pa še vsaj 1x toliko preko WiFi. Takšen sem in očitno S8+ zmore tudi tolikšne obremenitve. Polni se hitro, obvlada pa tudi brezžično polnjenje.

Vredno premisleka

Dejstvo številka ena: je top model s top ceno. Dejstvo številka dve: je velik in velja premisliti, če želiš in zmoreš takšen mobitel. Dejstvo številka tri: Samsung se je res potrudil in zagotovil mobitel, ki mu ne manjka praktično nič. Če si vajen(a) androida in premium mobilcev tega tabora, bo S8+ odlična izbira. Sam bi se sicer raje odločil za malenkost manjši in cenejši Galaxy S8 ali, če je denar izziv, zgrabil Galaxy S7 ali S6, ki sta še vedno izjemno dobra mobitela za svoj denar.

Tvoja ocena šteje