Nova Samsungova pametna ura pride v dveh različicah. Razlikujeta se v videzu, preizkušena Frontier je za odtenek bolj športna, Classic pa umirjeno elegantna in še najbližje predhodnici S2. Zmožnosti obeh so identične.

Velika ura, ki se rada tušira

Nekdo, ki je na zapestju imel predhodnico Gear S2, bo opazil večje dimenzije. Gear S3 je velika ura. Stvar okusa, meni je bila všeč. Uporabnost je izrazitejša tudi zaradi povečane odpornosti na vodo, udarce in prah. Certifikat IP68 sicer ne omogoča potapljanja, naj bi pa dopuščal občasen stik z vodo, tudi tuširanja, vsekakor pa vse, kar prinese fitnes ura. Ni idealno, a zadošča za veliko večino primerov uporabe.

Prednost pred nekaterimi konkurenti je v prilagodljivosti. Pas se zlahka zamenja z drugim 22 milimetrov širokim. Prikaz na zaslonu je pester že serijsko, sicer pa jih lahko uporabnik dodatno naloži  in uro s tem še bolj prilagodi svojemu okusu.

 

Več aplikacij kot nekoč

Gear S3 poganja Samsungov operacijski sistem Tizen. Je odziven, zanj je sedaj na voljo tudi kar nekaj aplikacij, ki nadgradijo uporabnost ure. K sreči je Samsung dovolj pameten, da ne spreminja operacijskega sistema in s tem nudi malce več motivacije razvijalcem aplikacij za svoje pametne ure.

 

Poligamni odnos Android in iPhone

Prvi stik z uro je povsem preprost. V nekaj korakih jo povežeš s pametnim mobilcem. Aplikacija Gear in akcija. Ker je Samsung našel skupni jezik z Apple, je Gear S3 povezljiv tudi z iPhone, seveda pa sodeluje tudi z večino mobilcev z Android OS.

 

Upravljanje z desno roko

Dve tipki, vrtljiva krona, zaslon na dotik. To so štirje načini upravljanja z uro Gear S3. Upravljanje je intuitivno, odzivnost ure pa primerna. Vse funkcije sem uporabljal takoj, brez stika z navodili in brskanja po internetu. Takšna tehnika upravljanja zna biti koristna tudi v spregi s tretjimi aplikacijami, kjer Gear S3 postane nekakšen daljinski upravljalec.

 

Baterija in polnjenje

Priloženo je stojalo za uro. Polni se brezžično, nekje dve uri traja do polne baterije. Zdrži toliko, kot jo mučiš, nekje do 3 dni. Z nežno roko pa tudi več. Dejstvo je, da jo polniš dosti redkeje kot mobilni telefon. Posledično lahko upamo, da bo baterija svojo kapaciteto obdržala dlje, vsaj nekaj let. To bo pomembno, ko jo boste želeli nekega dne prodati.

Kaj zna?

Je multipraktik. Torej več kot poceni fitnes ura. Obvlada tudi športne funkcije, še najbolje v navezi s Samsungovo aplikacijo S Health. Ima vgrajen GPS, merilec srčnega utripa, spremlja ponovitve pri vajah, beleži lokacije, nadmorsko višino, zračni pritisk, skratka nudi dovolj podpore za entuziasta, ki želi svojo rekreacijo digitalno podkrepiti.

Z mobilcem se poveže preko Bluetootha. Ima vgrajena zvočnik in mikrofon, torej se lahko preko ure pogovarjamo, četudi to izgleda malce smešno.

Na zaslonu se prikazuje večina obvestil, od klicev, sporočil, Facebooka, Instagrama, elektronske pošte, Googla, opomnikov in ostalega. S tem prihranimo stalno šlatanje mobitela, ki lahko počiva nekje v torbi ali žepu. Vsebino nekaterih sporočil se lahko tudi prebere na zaslonu, za ostale je potrebno zgrabiti mobitel in si jih ogledati tam.

Predvaja tudi lokalno nameščeno glasbo, deluje s Spotify, pokaže kakšno fotko, za krajši čas pa se najde tudi kakšna igra.

 

Kupiti ali ne?

Odgovor ne bo jasen. Če pametne ure poznaš, potem veš, kaj želiš in česa ne. Samsung Gear S3 ni poceni, je pa dokaj zmogljiv in blizu Appleove ure. Če je to tvoja prva ura bi priporočal, da jo najprej preizkusiš. Nahecaj kolega, ki jo ima, da ti jo posodi za nekaj dni. Prava uporabnost teh izdelkov se pokaže čez čas, ko se nanje navadimo….ali pa ne. Mnenja so deljena. Kakor koli. Samsung Gear S3 je soliden izdelek, dokaj premišljen, boljši od predhodnika in v prihodnje bo postal še bolj uporaben z vse več aplikacijami in nadgradnjami programske opreme. Velika prednost je, da ne komplicira pri operacijskem sistemu telefona. Dobro se počuti tako v Android kot Apple taboru.

 

 

Tvoja ocena šteje