Sirna pita / burek
Pica in burek. Dve klasiki naše snack scene. Pico sem že predstavil, sedaj pa še sirna pita. Osnova je podobna pripravi sirnega bureka, razlik ni veliko. Enako kot pri pici se mi tudi pri piti zdi zelo koristno, da predstavlja odlično osnovo za prigrizek. Z nekaj domišljije lahko zadovoljimo različne okuse. Skrivnost je v omakcah. Tokrat sem piti dodal dve omaki. Zakaj prav ti dve? Všeč sta mi. Ujemata se s pito, sta pa kot noč in dan.
Ko pričakujete obisk ste lahko brez skrbi. Pripravite mojo pico in sirno pito. S to kombinacijo boste preprosto zmagali. Dodajte samo še pijačo in uživajte.
Pita
- 0,5 kg nepasirane skute
- 0,5 kg vlečenega testa
- 2 dl navadnega jogurta (uporabil sem bolj gost, grški jogurt, ni pa nujno)
- 1 dl sladke smetane (lahko tudi kisla smeta, če sladke ni pri roki)
- 100 g mascarponeja ali mladega sira (Philadelphia in podobni)
- 2 jajci
- sol
- oljčno olje
Omaki
- 2 dl jogurta
- čili
- sol
- parmezan
- bučno olje
- tartufata
Opombe: namesto sladke smetane lahko uporabite tudi kislo smetano. Če ni mascarponeja pa povečajte količino smetane za 1 dl ali uporabite mlad sir za mazanje.
Postopek
Pita
- Premaz: zmešamo skuto, jogurt, sladko smetano, mascarpone/mladi sir, jajci in dve čajni žlici soli.
- Posamezne liste vlečenega testa rahlo premažemo z oljčnim oljem in premazom. Ponovimo 2-3 in zvijemo v zavitek.
- Ponavljamo dokler ne zmanjka sestavin.
- Pripravimo lonček, v njem zmešamo vodo in oljčno olje, premažemo pito preden gre v pečico in še večkrat med pečenjem.
- Pečemo 50 minut pri 190 stopinjah Celzija.
Omaka z bučnim oljem
- 1 dl jogurta zmešamo z jušno žlico bučnega olja, dodamo ščepec soli in ščepec čilija v prahu, zmešamo.
Omaka s tartufi
- 1 dl jogurta zmešamo z jušno žlico tartufate, dodamo dve jušni žlici naribanega parmezana ali podobnega trdega sira.
Recept zadošča za 6 porcij/ljudi.
Cena sestavin: 8 EUR/1,2 EUR na porcijo (brez omak je strošek 5,5 EUR, 0,9 EUR na porcijo)
Predlog: eksperimentirajte z dodatki. Recimo poskusite sirno pito preliti z nekaj medu. Iz snacka postane sladica.
Tvoja ocena šteje