Za vse Apple navdušence je bila sreda skoraj božič. Dočakali s(m)o javni izid novega operacijskega sistema iOS 8. Pričakovanja so bila kar visoka, še posebej po tem, ko nam je iOS 7 prinesel toliko sprememb, da je imel človek naenkrat občutek, da ima v rokah nov telefon. Pa je osmica uresničila pričakovanja?

Vsekakor je paket, ki je potreben za nadgradnjo zajeten. iPhone 4S je za celoten proces nadgradnje potreboval skoraj dve uri. Zanimivo, da je takoj po izidu (ob 19ih) ni bilo mogoče izvesti prek iTunesa, ampak le prek telefona. Mogoče je zato prenos paketa trajal še malce dlje.

Po instalaciji je treba potrditi še nekaj malenkosti – kako se povezuješ v iCloud, nastaviti iCloud Drive, dovoliti ali ne dovoliti dostopa do gesel, ki so v Keychainu ipd. Potem pa uporabnika pričaka enak zaslon kot v prejšnji verziji. Kozmetičnih popravkov je sicer nekaj malega, vendar kakšnega večjega redizajna nisem opazil.

Iz predstavitve je bilo sicer jasno, da bodo spremembe vidne predvsem v ozadju. Apple veliko stavi na aplikacijo Health, ki pa me je na prvi pogled odvrnila od uporabe, saj ponuja zelo neApplovsko množico podatkov, ki naj bi jih izpolnili. Gotovo pa se k njej še vrnem. Če ne prej, ko pride Apple Watch.

Druga zanimiva novost je, da dvojni pritisk na Home gumb zdaj poleg odprtih aplikacij zdaj prikaže še nekaj priljubljenih kontaktov in zadnjih številk s katerimi smo bili v stiku.

iPhone je med najbolj priljubljenimi fotoaparati na svetu, zato ne preseneča, da je Apple poskrbel za nov bombonček v tem predelu. Kamera ima po novem tudi time lapse funkcijo. Prvi test je bil zadovoljiv, vendar ni za širšo javnost.

iCloud po novem dobiva bolj mamljivo obliko saj po novem poleg deljenja fotografij in video posnetkov omogoča, da z družinskimi člani delite tudi kupljeno glasbo, filme ali aplikacije. Število družinskih članov je omejeno na šest, kar za večino slovenskih družin najbrž ne bo prevelika težava.

Zelo zanimiva funkcija Handoff, ki bo omogočala odgovarjanje na klic ali sms (ne iMessage) kar prek računalnika zaenkrat še ni uporabna, saj bo treba počakati še na končno verzijo operacijskega sistema MacOS.

Najbrž še najbolj revolucionarna je bila napoved storitve Apple Pay, ki pa bo zaživela samo na najnovejših modelih iPhonov, saj starejši ne znajo komunicirati z drugimi NFC napravami.

Pa se vrnimo k vprašanju z začetka članka. Je iOS 8 upravičil pričakovanja? Menim, da jih je. Čeprav ne prinaša pretresljivih oblikovalskih novosti, pa vseeno prinaša kopico majhnih korakov naprej, ki jih bomo z lahkoto in zelo hitro sprejeli za svoje.

Miha Barborič

https://www.youtube.com/watch?v=bmwC0CfW7-U

Tvoja ocena šteje