Sladka polenta z borovnicami in skyrom

Sladka polenta z borovnicami in skyrom

Sladka polenta z borovnicami in skyrom je nekaj novega na mojem jedilniku Lahko si jo pripravimo za zajtrk ali sladki poobedek, odločitev prepuščam vam. Vsekakor se je pa ne boste morali naveličati. Njami!

Sladka polenta z borovnicami in skyrom

Sladka polenta z borovnicami in skyrom spada med tiste jedi, ki so tako enostavne in hitro pripravljene, da jih moramo deliti z drugimi. Čudovita kombinacija okusov in tekstur, ki kar spodbuja da jo preizkusimo na več različnih načinov. Polenta je prijetno sladka in čudovito kremasta. Borovnice s cimetom dodajo sočno sadno noto, skyr pa s svojo svežino prereže sladkobo in da lahkotnost celotni jedi. Odličen zajtrk.

Količina: 3 porcije / Čas priprave: 15 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 500 ml mleka
  • 80 g sladkorja
  • ščep soli
  • 100 g instant polente
  • 100 ml sladke smetane
  • 1 rumenjak
  • 200 g svežih ali zamrznjenih borovnic
  • 1 žlička cimeta
  • 220 g skyra

Postopek:

  1. V lonec zlijemo mleko, dodamo sladkor in ščep soli. Premešamo in segrejemo skoraj do vretja.
  2. Medtem, ko čakamo da mleko zavre, v ločeni skodelici zmešamo rumenjak in smetano.
  3. V vroče mleko stresemo polento in dobro premešamo z metlico. Polento kuhamo in neprestano mešamo na zmernem ognju okoli 3-5 minut, oziroma toliko časa, da se zgosti.
  4.  Polento odstavimo z ognja in ji primešamo smetano z rumenjakom.
  5. Pripravimo še sadni poliv. V ponev stresemo borovnice, dodamo jim žlico vode, žličko cimeta in jih pokuhamo. Med segrevanjem jih pretlačimo z vilicami, da spustijo sok. Kuhamo jih toliko časa, da se rahlo zgostijo in fino segrejejo.
  6. V globji krožnik nato dodamo kuhano polento, čez nažličkamo hladni skyr in prelijemo z vročimi borovnicami.

Nasveti:

Namesto instatne bele polente lahko uporabimo polnozrnato polento ali pšenični zdrob. Skyr lahko nadomestimo z ricotto, pasirano skuto, jogurtom ali sladoledom. Borovnice lahko nadomestimo z jagodami, malinami, robidami. Če nam manjka še kakšna hrustljava tekstura lahko dodamo oreščke. Recimo mandljevi lističi so super izbira.

Poskusite še pečeno polento s tremi siri in veganski cheesecake s tofujem in borovnicami.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi