Slasten rižev narastek!
Vsak lahko pripravi okusne jedi. Potrebujemo le malce časa, sestavine in dobro voljo. Tokratna sladica je enostavna, a izjemno slastna. Klasičen rižni narastek z esenco cimeta, vanilije, pomaranče in mascarponeja.
Kaj potrebujemo?
- 1 liter mleka
- 300 gramov riža (okroglozrnat)
- 80 gramov sladkorja
- 50 gramov masla
- 5 jajc srednje velikosti (M)
- 100 gramov mascarponeja
- 1 strok vanilije (ali 1 vanilijev sladkor)
- pomarančno lupino
- cimet
Na kratko: mleko, riž, jajca, maslo, sladkor, mascarpone, vanilija, pomaranča, cimet
Količina: za 8 jedcev
Cena sestavin: cca 3,50 EUR
Po vrsti
- Mleku dodamo strok vanilije in ga zavremo, rahlo solimo, dodamo riž, kuhamo 15 minut na zmernem ognju ob pogostem mešanju. Nastati mora kremasta zmes.
- Odstavimo z ognja in ohladimo!
- Ločimo rumenjake in beljak. Rumenjakom dodamo sladkor, stopljeno/zmehčano maslo, mascarpone cimet in pomarančno lupino. Z mešalnikom temeljito zmešamo.
- Beljake zmešamo, pripravimo sneg.
- V ohlajen kuhan riž najprej vmešamo rumenjak, nato postopno in zelo nežno še sneg iz beljakov.
- Prelijemo v pekač in pečemo 20 minut pri 180 stopinjah. Nastati mora zlato rjava skorja.
- Preden postrežemo posipamo s sladkorjem, malinovcem, sirupomo po lastni izbiri.
Na kratko: najprej skuhamo riž, vmes pripravimo zmes rumenjakov, masla, sladkorja, cimeta, pomarančne lupine in mascarponeja. V drugi posodi pripravimo sneg iz beljakov. Potem v ohlajen riž najprej vmešamo zmes z rumenjaki, nato beljak in pečemo.
Čas: pol ure priprava, 20 minut peka
Namesto stroka vanilije in pomarančne lupine lahko uporabimo vanilijev sladkor ali aromo ter pomarančno lupino v prahu. Namesto mascarponeja se odlično obnese tudi skuta.
Dober tek!
Tvoja ocena šteje