Vsak lahko pripravi okusne jedi. Potrebujemo le malce časa, sestavine in dobro voljo. Tokratna sladica je enostavna, a izjemno slastna. Klasičen rižni narastek z esenco cimeta, vanilije, pomaranče in mascarponeja.

rizevnarastek

Kaj potrebujemo?

  • 1 liter mleka
  • 300 gramov riža (okroglozrnat)
  • 80 gramov sladkorja
  • 50 gramov masla
  • 5 jajc srednje velikosti (M)
  • 100 gramov mascarponeja
  • 1 strok vanilije (ali 1 vanilijev sladkor)
  • pomarančno lupino
  • cimet

Na kratko: mleko, riž, jajca, maslo, sladkor, mascarpone, vanilija, pomaranča, cimet

Količina: za 8 jedcev

Cena sestavin: cca 3,50 EUR

Po vrsti

  • Mleku dodamo strok vanilije in ga zavremo,  rahlo solimo, dodamo riž, kuhamo 15 minut na zmernem ognju ob pogostem mešanju. Nastati mora kremasta zmes.
  • Odstavimo z ognja in ohladimo!
  • Ločimo rumenjake in beljak. Rumenjakom dodamo sladkor, stopljeno/zmehčano maslo, mascarpone cimet in pomarančno lupino. Z mešalnikom temeljito zmešamo.
  • Beljake zmešamo, pripravimo sneg.
  • V ohlajen kuhan riž najprej vmešamo rumenjak, nato postopno in zelo nežno še sneg iz beljakov.
  • Prelijemo v pekač in pečemo 20 minut pri 180 stopinjah. Nastati mora zlato rjava skorja.
  • Preden postrežemo posipamo s sladkorjem, malinovcem, sirupomo po lastni izbiri.

Na kratko: najprej skuhamo riž, vmes pripravimo zmes rumenjakov, masla, sladkorja, cimeta, pomarančne lupine in mascarponeja. V drugi posodi pripravimo sneg iz beljakov. Potem v ohlajen riž najprej vmešamo zmes z rumenjaki, nato beljak in pečemo.

Čas: pol ure priprava, 20 minut peka

Namesto stroka vanilije in pomarančne lupine lahko uporabimo vanilijev sladkor ali aromo ter pomarančno lupino v prahu. Namesto mascarponeja se odlično obnese tudi skuta.

Dober tek!




Tvoja ocena šteje