Vajeni smo kulinaričnih oddaj na naših televizijah, a lepo je videti, da smo zastopani tudi na 24Kitchen. Primož Dolničar je The Chef, ki s svojo prenosno kuhinjo potuje po Sloveniji in njeno kulinariko predstavlja svetu.

Z vrta na mizo je oddaja, ki jo avtorsko povsem zaznamuje Dolničarjev pristop k prezentaciji kulinarike. Tukaj ni bleščic in celofana, nepotrebnih okraskov in pretiravanja. Na prvem mestu je hrana. Sezonska, lokalna, iz Slovenije.

Slovenci kuhamo tudi na 24Kitchen
Slovenci kuhamo tudi na 24Kitchen

Z vrta na mizo: Najboljše iz Slovenije

Kljub temu, da se s kulinariko ukvarjam ljubiteljsko, hkrati pa posredno tudi poslovno, mi je spremljanje tovrstnih televizijskih oddaj prej izjema kot pravilo. Sicer povsem razumem potrebo po izpostavitvi osebnosti, a vseeno si želim več poudarka na hrani, pripravi, sestavinah. Tokrat je to uspelo.

Primož v oddaji Z vrta na mizo: Najboljše iz Slovenije potuje naokoli. Ni vezan na studio in z obiski slovenskih regij lahko približa njihove kulinarične specifike. Sem sodijo tudi že skoraj pozabljene jedi, recepti, začimbe, postopki priprave. Posamezne regije prepoznamo po izbranih jedeh, ki so njihova kulinarična zastava.

Sedanjost temelji na preteklosti

Vpogled v zgodovino prehranjevanja mi je izjemno zanimiv, saj jedi odražajo marsikaj, od kulturnih vplivov sosednjih držav, do krajevnih posebnosti in povezanost ljudi z okoljem in sestavinami, ki tam najbolje uspevajo. Že Valentin Vodnik, slovenski razsvetljenec, pesnik in duhovnik, je leta 1799 pisal o slovenski kuhinji in to je dokaz, da pri nas obstaja večstoletna kulinarična kultura.

V centru kulinaričnih vplivov

Geografska raznolikost naše države in njena raznolika soseščina nam nudi pestrost tudi na kulinaričnem področju. Vpliv mediterana, avstrijske kontinentalne jedi in vonj s panonskih ravnic. Čeprav je Slovenija majhna država, je razdeljena na 24 gastronomskih regij. Hrana na jugozahodu je lažja, bolj mediteranska in sestavljena večinoma iz rib, oljčnega olja, oliv, rižote, testenin, minešter, pršuta (na zraku sušeno svinjsko stegno), medtem ko ljudje v zmernem celinskem in alpskem podnebju uživajo težje in bolj nasitne obroke, ki vsebujejo več mesa, obare, krompir, fižol.

Kdo je Primož Dolničar?

Ima precej izkušenj s televizijsko kulinariko. Leta 2005 je dobil prvo kuharsko oddajo “Coolinarika”, za katero je sam napisal scenarij. Posneli so 13 epizod, ki si jih lahko še vedno ogledate na “YouTubu”. To so bili njegovi prvi koraki v svet kulinarike. Leta 2009 je odprl bar “Izložba” in leta 2011 ga je razširil v čisto svojo gostilno, za katero je sam oblikoval ter izdelal leseno pohištvo. Kuhal je pred gosti v odprti kuhinji. Izložba je bila zelo priljubljena. Vse sestavine za obroke so bile dnevno sveže z bližnje kmetije. Prej kot v letu se je “Izložba” uvrstila med sto najboljših restavracij v Sloveniji. Med letoma 2012 in 2013 je vodil 30 kratkih kuharskih oddaj za “Perutnino Ptuj”. Zdaj ima svoj kuharski studio in tudi mizarsko delavnico. Kadar ne kuha ali piše kulinaričnega bloga, izdeluje čudovito pohištvo iz masivnega lesa.

Z vrta na mizo na 24 Kitchen. Ob petkih, 14:00.

Tvoja ocena šteje