Sončna hiša v Veržeju, čisto blizu Murske Sobote, je verjetno med najbolj priljubljenimi butičnimi destinacijami mladih parov. Zakaj? Ker nudi prestiž, zasebnost, odlično namestitev in hrano ter ekskluzivnost.

Čar Sončne hiše je prav v tem, da združuje domačnost vile z ekskluzivnostjo, kot je sicer na voljo v vrhunskih hotelih. Vse to vpeto v naravo in okolico, ki ima velik potencial, čeprav ga še premalo izkorišča.

https://www.youtube.com/watch?v=NwhYudFHFRk

Koncept

5 sob, vsaka tematska, vse luksuzne. Vila, wellness, domačini in zasebnost. Največ 13 gostov. Večina jih prihaja iz Slovenije, vse več pa tudi iz tujine. Prvi vtis se zgodi na parkirišču, kjer parkiraš avto in si v nekaj korakih že v recepciji, loungeu in jedilnici  v enem. To je center butičnega hotela, kjer se vedno najde kdo od domačih, ki poskrbijo, da teče vse, kot mora. 4 mize za zajtrk, Illy kava, dobri čaji, lokalne sestavine, delujoč WiFi, ki je v času obiska brez težav zagotavljal 20 megabitov na sekundo, tudi izven hiše in v wellnessu.

Sobe

Gostje imajo mir in zasebnost. Sobe so dokaj velike in rahlo specifične. Zakaj? Steklenih površin je veliko. To pomeni poplavo naravne svetlobe in sonca ter pogled v naravo. Tuš in wc sta obdana s steklom. Ni skrivalnic. Zato me ne preseneča, da se v teh sobah še najbolje počutijo ljudje, ki drug z drugim delijo tudi posteljo, ki pa je itak samo ena in več kot dovolj udobna.

Hrana

Pri Sončni hiši se res potrudijo z zajtrkom. Vse jedi so zelo dovršene in na ravni a la carte ponudbe solidnih restavracij. Fotografije povedo vse. Dodam lahko le, da sem zajtrkoval že marsikje, a tako dobro kot v Sončni hiši, ni doslej uspelo še nikjer drugje. Zajtrk je za 10/10. Za zraven pa odlična kava, postrežena, kot se spodobi. In pa serija naravnih sokov. Res je, Sončna hiša je butični hotel, kjer tako gre. V večjih hotelih takšen koncept priprave zajtrka ni vzdržen oziroma je lahko omejen na nekaj posebnih jedi. A vseeno, odličen je.

Večerje gost poišče kje drugje. V bližnji okolici je gostilna Rajh. Tam se igrajo z zelo dovršeno kulinariko, ki je povsem na ravni nekaj vrhunskih ljubljanskih restavracij. Splača se jih obiskati že zaradi doživetja in jedi, ki izhajajo iz okolja in jih kje drugje niti ni tako enostavno odkriti na meniju.

Če Rajh ni primeren pa so v okolici tudi druge gostilne, picerije. Prlekija in Prekmurje poskrbita, da ni lakote, le pripravite se, da bo skoraj povsod treba riniti z avtomobilom. Sicer so na voljo tudi kolesa, a vseeno.

Dogajanje

Tukaj pa imamo težavo. Če se recimo v Brdih pa tudi še kje drugje ponudniki znajo pogovarjati in tudi dogovoriti, je tukaj opazno, da vsak igra svojo lastno zgodbo. Resnično ne vem, kaj bi počel recimo cel teden. Seveda, izlet do Mure po makadamu, ogled mlina in dokaj zanemarjenega Otoka ljubezni v Ižakovcih, kjer je bilo ob sončni soboti nemogoče najti odprto gostilno s kavo. Super. Morda skok v Mursko Soboto, kjer se sprehodiš po mestnemu jedru in odideš dalje. Morda do slaščičarne v hotelu Diana, ki sicer nudi veliko, a okušeno ni presežek. Morda še kam dlje, v Goričko, do gradu Grad v kraju Grad, kjer za 3,5 evre vstopnine pregledaš ogromen grad, ki je le delno obnovljen in mu manjka še kakšna dodatna ponudba. Za začetek spet….kava. Za zdaj imajo »tople napitke« iz avtomata v plastičnih kozarcih, kar je bogoskrunsko za takšno luksuzno okolje, kjer bi bolj všeči ljudje iz tega naredili zgodbo in tudi večji prihodek.

Dodatna slabost destinacije so slabe oznake. K sreči sem imel navigacijo, brez nje bi se verjetno izgubil in peljal v Budimpešto. Je res tako težko označiti poti, da gost, že slovenski, kaj šele tuji, ve, kam pelje?

Severovzhod Slovenije je lep, ljudje so super, svoj potencial pa slabo izkorišča. Rešuje ga dobra volja in trud nekaterih ponudnikov, celotna zgodba pa ni opazna in je ne občutim navkljub pogostim obiskom. Škoda. Samo besede niso dovolj. Bo treba še kaj narediti.

Zakaj Sončna hiša?

Ker je krepko nad ravnijo turizma v Prekmurju in Prlekiji. Ker se čuti dobro voljo in trud lastnikov. Ker je intimna, butična, ekskluzivna, z dobro hrano in za povrhu tudi kavo. Pa še kaj. Če želiš svojo boljšo polovico razvajati, jo pelji k njim. Doživetje za dan ali vikend bo super. V okviru Sončne hiše se najde tudi zunanja kopel in savne, za kaj več pa je v teh krajih dovolj term. Mehurčkov ne bo manjkalo.

Vsebina nastaja v sodelovanju z Mestoidej.com. Več o ponudbi TUKAJ.

Tvoja ocena šteje