Stročji fižol je prava poslastica. V tem receptu je v družbi okusne domače gorgonzoline omake in poširanega jajca. Zdravo, hitro in preprosto.

Sestavine za 2 porciji:

  • 300 g stročjega fižola
  • 2 jajci
  • 3 žlice masla
  • 2 žlici moke
  • 2,5 dl mleka
  • 50 g gorgonzole
  • manjša čebula
  • sol
  • beli poper

Priprava:

  1. stročji fižol operi, zavri vodo in ga kuhaj toliko časa, da bo še al dente (približno 10 minut mora vreti)
  2. na ponvi razpusti eno žlico masla in prepraži nasekljano čebulo
  3. zdaj se loti priprave omake tako, da v loncu zmešaš dve žlici moke in dve žlici masla
  4. maslo in moko segrevaj in mešaj z metlico približno 2-3 minute (ne sme porjaveti)
  5. nato k omaki postopoma dodajaj mleko in mešaj z metlico
  6. ko je omaka vroča dodaj še gorgonzolo in kuhaj toliko časa, da se stopi
  7. po potrebi omaki dodaj še sol in beli poper
  8. kuhan stročji fižol pogrej v ponvi s prepraženo čebulo
  9. fižol po potrebi posoli, vendar ga poskusi skupaj z omako, da ne bo preveč slano

Pripravi še poširani jajci tako, da vodo zavreš skoraj do vretja, v loncu z žlico narediš vrtinec in vanj zliješ eno jajce, ki ga potem kuhaš 3-4 minute (ne sme vreti). Jajce odstavi v hladno vodo in skuhaj še drugega.

Fižol prelij z omako in dodaj še poširano jajce.

Dober tek!