Tereza Poljanič je ime, ki ga poznamo s televizijskega zaslona, z delavnic zdrave hrane in bloga Teresamisu. Njena zgodba se vrti okoli zdrave kuhinje. Je tip osebe, ki med zdravim zajtrkom že sanjari o kosilu, med pripravo večerje pa ima v mislih že sladico. Tereza je med najbolj prepoznavnimi kulinaričnimi blogerji v Sloveniji. Če je še ne spremljaš, zamujaš nekaj posebnega.

Zdravo, Tereza je nova kulinarična oddaja POP TV. Všeč mi je ker je drugačna, sveža, jedi so zdrave, v oddaji pa razkriješ tudi mnoge uporabne nasvete.

Tereza, kdaj se ti je rodila ideja za takšno oddajo in kako nastaja? Verjetno je proces dela na Novi Zelandiji specifičen tudi zaradi izjemnega nabora svežih sestavin, lepe narave in zelo dobrih produkcijskih možnosti?

Oddaja ni le kuharska, je potovanje skozi severni del Nove Zelandije in njene kulinarične kulture, ki je v mnogih pogledih podobna slovenski. Oddaja je preplet moje poti od ideje do realizacije kuhanja v popolnoma novi deželi. V vsaki oddaji sem v kuhinji in pa na terenu, kjer raziskujem novozelandske pridelovalce, restavracije, tržnice, kjer tudi pridobim vse svoje sveže sestavine. Seveda je oddaja tudi vizualno atraktivna, prav zaradi lepot Nove Zelandije in pa zaradi produkcijske ekipe Blueroom, ki ujame vse to v objektiv.

Ideja o sami oddaji je splet pravih trenutkov in okoliščin. Z Žigo (režiser oddaje Zdravo, Tereza!) sva pripravila kratek predstavitven video za presno akademijo, kjer sem se potegovala za štipendijo. Štipendijo sem prejela in tudi vsak dan blogala o svoji izkušnji na šoli. POP TV je opazil moje delo in pa projekte Blueroom… Tako se je vse začelo. Edino težavo smo imeli, ker je bila že kupljena enosmerna karta na Novo Zelandijo. Tako smo uskladili prijetno s koristim in v oddajo vključili tudi deželo »dolgega belega oblaka«.

[sam_ad id=”4″ codes=”true”]

 Tereza 4

Zdrava prehrana niso zgolj smoothieji in sadje. Recimo, da skušaš v bolj zdravo prehranjevanje prepričati prijateljico, ki živi hektično poslovno življenje, vmes pa težko najde čas za kakovostno hrano. Kako bi oblikovala njene jedi, tudi tiste za »s sabo«, če izhajaš iz svojih receptov?

Gledalcem želim približati prepričanje kako je lahko zdrava prehrana res enostavna in neverjetno zabavna. Sem zagovornica uravnotežene prehrane, ki je za vsakega posameznika seveda drugačna. Predstavljam svoj način, ki pa je lahko izhodiščna točka za vsakega, ki želi poiskati svojo zdravo kulinarično identiteto. Vse jedi, ki jih ustvarjam so hitre in vsako lahko spravimo v posodico za sabo, tisto »menaško«.

 

Svoje znanje si nadgradila tudi v Los Angelesu, v akademiji znanega chefa Matthewa Kenneya. Sedaj, ko si pridobljeno znanje že prenesla v prakso in ga deliš z gledalci in obiskovalci tvojih tečajev, kaj je največja dodana vrednost takšne izobrazbe?

Matthew Kenney mi je pokazal, kako je lahko zdrava prehrana okusna in uvrščena v sam vrh kulinarike. Vesela sem, da sem se odločila za njegovo akademijo, kjer smo predelali vse pomembne teme zdrave kuhinje.

 

Tereza, zaupaj skrivnost iz tvoje mladosti. Katera jed ti ostaja v spominu iz otroških let? Si jo privoščiš tudi sedaj?

Pregrešne babičine palačinke! Privoščim si jih tudi sedaj, vendar v modificirani obliki – moka je pirina in bel sladkor je zdaj kokosov sladkor.

Tereza 1

Zanima me tvoje mnenje, zakaj je v Sloveniji občutno manj prehranskih blogerjev? Moje opažanje, lahko da se motim, je, da prevladujete punce. Ali moški ne znamo kuhati? Zanima me tudi nasvet, kako premagati tremo in pred javnostjo nastopiti s svojim imenom in obrazom?

Verjetno, ker je trg manjši in pa Slovenci vedno potrebujemo malček več časa, da dohitimo vse svetovne trende. Ne bi rekla, da je več žensk na blogerski sceni, je mnogo zelo talentiranih moških kuharjev, ki redno objavljajo svoje kulinarične dosežke… mogoče le v Sloveniji potrebujejo malček več vzpodbude. Za to pa žal nimam skrivnega recepta, ki bi pomagal premagati tremo. Če imaš ljubezen do kuhanja in želiš deliti svoje kreacije z javnostjo, mislim, da ni potrebno izpostavljati svoje ime in obraz… Tvoje delo govori zase.

 

Katera je tvoja najljubša spletna stran oziroma kuharska knjiga?

Kuharska spletna stran je zagotovo www.mynewroots.com in pa tudi njena knjiga ter The Flavor Bible.

 

Za trenutek klikni na www.SKETA.si in mi razkrij, kateri izmed receptov ti je najbolj simpatičen?

Mogoče, ker sem pol dubrovčanka, moram izbrat rozato! 😉 Čeprav bi jo sedaj naredila na malo drugačen način…

 

Kakšni so tvoji načrti na področju kulinarike?

Držimo pesti, da bo to knjiga 😉

 

Zelo nehvaležno vprašanje, a ne morem mimo. Zaupaj tvoj najljubši recept.

V hladnih dneh me vedno pocrklja jabolčni drobljenec. Trenutno moja najljubša sladica!

[sam_ad id=”4″ codes=”true”]

Tereza 2