Štorija o mleku. Kako me spremlja od rojstva pa verjetno vse do zadnjega »prmejduš, lepo sem se imel.« Mleko je ves čas nekje blizu. In pravijo, da bolj kot je lokalno, boljše je.

Mleko je zame kot kruh. Ali krompir. Osnovno živilo. Dobro samo po sebi, zame še boljše, ko je vpeto v kulinariko in predelano v mlečne izdelke, jogurte, skute, sire in še veliko več.

V mladosti sem praktično živel od mleka. Moja mama me je samo zamišljeno opazovala, ko sem v puberteti hodil po našem luštnem 3-sobnem stanovanju s tetrapakom, litrco mleka. Nič ni rekla, jaz pa tudi ne. Raje sem ga še malo nagnil. Če se lahko temu zahvalim za svojih 184 centi višine, ne vem. Ni mi pa nič manjkalo.

V bolj zrelih letih se z mlekom srečujem malce manj intimno. Je pa zanimivo, kako zelo je vpeto v življenje. Sedaj mleko uporabljam zelo celovito. Morda je manj neposredne uporabe, je pa več mlečnih izdelkov in uporabe v kulinariki.

Spremenil se je tudi moj odnos do kakovosti. Pri izbiri skušam nameniti prednost mleku domačega izvora. Verjamem, da tako ohrani več koristnega zame. Manjše črede, odprta paša, krajša pot od kmeta do mlekarne.

Ker mi mleko pomeni veliko in je zelo vpeto v prehrano, sem tudi sprejel povabilo k sodelovanju v zgodbi Izbrana kakovost. Razvil bom nekaj receptov z odličnimi sestavinami, jih delil z vami, obenem pa še bolj pogosto uporabljal kakovostne izdelke.

Izbrana kakovost – Slovenija

Med različnimi znaki kakovosti in blagovnimi znamkami  mi je padel v oči znak »Izbrana kakovost – Slovenija«. Zakaj se mi zdi koristen? Pomembno je, da gre za projekt, ki je dolgoročen in nacionalen. Ki se postopno razvija. Projekt, ki ni samo marketinški, ampak zagotavlja poreklo surovine, za povrh pa ima tudi elemente dodatne kakovosti in nadzora nad doseganjem kakovosti in porekla.

Všeč mi je, da pojmu “lokalno” dodaja vsebino.

Saj je lepo kupovati lokalne izdelke, ker s tem podpiramo našo ekonomijo in pridelavo. Ampak kot kupcu mi je morda še bolj pomembno, kaj imam od tega. Tukaj pridobim krajše poti živil in hitrejšo predelavo slednjih ter visoko kakovost. Skratka, jaz odslej že pozorno iščem ta znak na živilih.

Več o znaku Izbrana kakovost. 

Tvoja ocena šteje