Konec tedna. Čas za obisk najljubšega trgovca. Bogato založene police, milijon želja, polnjenje vozička. Blagajna, zlaganje na trak, plačilo, nazaj v voziček, zlaganje v vrečke, v avto…Ups, ustavimo se pri vrečki. Kdaj vam je trgovec nazadnje podaril brezplačno nosilno vrečko s svojo reklamo?

[Tweet “Ali ste danes že kupili vrečko z reklamo trgovca?”]

Obisk trgovine je praviloma povezan z nakupom in ko izdelke kupimo, jih moramo tudi odnesti s sabo. Običajno končajo v vrečki, želeno je, da jo prinesemo s sabo in jo večkrat uporabimo, lahko pa jo kupimo v prodajalni.

Vrečke so lahko promocija

Praksa trgovcev je, da nudijo več tipov nosilnih vrečk (različne velikosti, plastične, papirne itd) in jih opremijo s svojimi logotipi, reklamami. Nekateri so domiselni in vrečke upravljajo kot enega izmed kanalov promocije blagovnih znamk ter ponudbe. Vlagajo v izpiljeno oblikovanje in imajo na pogled zelo prijetne vrečke, ki jih mnogi kupci zadovoljno uporabljamo še kar nekaj časa ter s tem trgovcu zagotavljamo določen obseg brezplačne promocije, obenem pa z večkratno uporabo (dovolj kakovostne in vzdržljive) nosilne vrečke manj obremenjujemo okolje.

Vrečke so lahko tudi izjemno privlačne. Večkratna uporaba? Se razume!

Vrečke so lahko tudi izjemno privlačne. Večkratna uporaba? Se razume!

Hitri test. Vprašajte se, katero vrečko bi prej opazili: generično z zelo povprečnim logotipom lokalnega mesarja ali prikupno vrečko Illy, ki bi bila okusno opremljena z grafiko, ki krasi tudi njihove omejene serije kavnih skodelic? Ali ste kadar koli imeli vrečko, ki vam je bila zelo všeč in ste jo večkrat s ponosom uporabili?

V Sloveniji se stvari izboljšujejo, a vseeno pogrešam še več pozornosti trgovcev. Menim, da bi lahko nosilne vrečke kot promocijski kanal uporabljali še bolj učinkovito. Podobno velja za embalaže nekaterih izdelkov trgovskih blagovnih znamk, a to je druga tema, ki morda sledi v prihodnosti.

Namenjene so transportu izdelkov

Vrečke so primarno pripomoček za transport izdelkov, a hkrati tudi reklama. Običajno reklamo plača oglaševalec. Nosilne vrečke plačamo kupci. Morda se vam to zdi samoumevno, ampak ali je res? Pomislite. Recimo, da vsak mesec pri trgovcu pustite kot družina 400 evrov. Letno se to približa 5.000 evrom težko prisluženega denarja.

Seveda ste kupili odlične izdelke, konec koncev jih izbirate sami, ponudnikov na trgu pa ne manjka. Vseeno se vprašajte, ali menite, da vam kot rednemu in zvestemu kupcu, ki pusti kar nekaj denarja, vsaj občasno pripada kakovostna brezplačna vrečka za večkratno uporabo, ki je obenem priročen promocijski kanal trgovca? Vam vaš trgovec zna pošiljati brezplačne reklame v poštni nabiralnik?

Menim, da bi morali ravnati drugače

Kupec zaupa trgovcu in mu s tem omogoča določen prihodek in zaslužek. Gradi in krepi se odnos in ta gre v obe smeri. Mnogi trgovci preko programov zvestobe, kartic, pik in podobnega poznajo zgodovino in dimenzijo poslovnega razmerja med njimi in kupcem. Rezultat je lahko koristen za vse vpletene. Kupec pridobi posebne ugodnosti, trgovec pa zvestega kupca, ki mu lahko ponudbo z uporabo orodij CRM prilagaja še bolje.

Nosilne vrečke lahko trgovec občasno podari svojim kupcem in jih spodbuja k večkratni uporabi. Dober primer se mi zdi poteza Mercatorja, ki je pred leti slovenskim gospodinjstvom podaril več kot milijon kakovostnih nosilnih vrečk za večkratno uporabo.

[Tweet “Ali vaš trgovec skrbi za okolju prijazne vrečke?”]

Skrb za okolje

Res je, plastične vrečke obremenjujejo okolje. Prav tako slednjega in naše koše za smeti obremenjuje poplava embalaže, v katero so oviti že skoraj vsi izdelki v trgovinah. Koristna pot je spodbujanje večkratne uporabe nosilnih vrečk, dokler te še služijo svojemu namenu. 4 predlogi, kako koristno uporabiti plastično vrečko.

Morda bi razmislili tudi o inovativnih metodah – kupec, ki s sabo prinese nosilno vrečko trgovca, si na blagajni prisluži simbolično ugodnost – dodatne enote na računu zvestobe, dodatni popust na izbrani izdelek ali prejme promocijsko darilo trgovca – npr. znamčeno dišavo za vozilo. Možne so tudi družbeno odgovorne kampanje trgovca, kamor se kot enega izmed elementov vplete s strani kupca izkazana skrb za okolje.

Je res vse slabo?

Niti slučajno. Pri pripravi tega članka sem dobil vtis, da se trgovci zavedajo problematike nosilnih vrečk in se bolj ali manj trudijo razmišljati o metodah, ki bi bile skladne z zakonodajo, prijazne do kupcev in hkrati finančno vzdržne za trgovca. Rešitev ni enostavna, moje skromno mnenje pa je, da se priložnost za izboljšave skriva v aktivnejšem osveščanju potrošnikov, ki potrebujemo izrazitejši razlog in »call to action«.

Predvsem pa na blagajnah kupujmo kakovostne nosilne vrečke, ki zdržijo več nakupov.

Bolj divji po srcu bi morda celo pomislili na “gverilsko” metodo. Si drznete pomisliti, kateri izmed trgovcev je po vašem naredil največ za okolje? Kaj bi se zgodilo, če bi kupili njegovo vrečko za večkratno uporabo in jo znova in znova veselo uporabljali pri nakupih v konkurenčnih trgovskih mrežah, pri tem pa posneli “selfie”, ga označili in delili na svojih družbenih omrežjih?

Hofer, Lidl, Mercator, SPAR in Tuš  sem povabil k odzivu. Prepričan sem, da se mu ne bodo odrekli. Pričakujem jih v prihodnjem tednu in takrat sledi nadaljevanje te zgodbe s povzetkom njihovih pogledov na tematiko.

Stay tuned.

https://www.youtube.com/watch?v=YuJ31bu01mM

Tvoja ocena šteje