Proizvajalci mobilnikov in monitorjev so pred časom odkrili novo čudežno besedo, upognjenost zaslona. Tokrat sem nekaj dni preživel v družbi Samsungovega 27 palčnega Full HD zaslona, ki je ukrivljen. Model S27D590CS je prikupen izdelek za povprečnega uporabnika, ki ima v žepu okoli 400 evrov in si na mizi želi relativno velik in atraktiven zaslon.

SamsungS27D590CS-02

Brez upognjenosti bi ta zaslon ostal v zdravem povprečju, pač sredi teritorija, ki ga zasedajo zasloni srednjega cenovnega razreda dovolj priznanih proizvajalcev.

Ločljivost je 1920 x 1080 pik kar je sicer dovolj, a nič posebnega. Enako je z vgrajenimi zvočniki. So zelo korektni, a vseeno daleč od Hi-Fi zvoka. Kar me je zares zmotilo pri tem zaslonu je preveč plastike. Tudi stojalo monitorja je plastično, metalizirano, a še vedno plastično. Bodite z njim nežni, drugače se bodo poznale rise. Stojalo je lepo, žal pa dokaj neuporabno. Ne omogoča prilagajanja višine zaslona, niti premikov levo – desno. Lahko pa spremenimo nagib zaslona.

V svet se povezuje z dvema vhodoma HDMI, DisplayPort in VGA. Ima tudi priključek za slušalke.

SamsungS27D590CS-03

Tukaj se opis konča. Edina omembe vredna posebnost zaslona je upognjenost in tukaj si morate odgovoriti na vprašanje, če jo zares potrebujete. Odgovor boste odkrili v živo. Upognjen zaslon je potrebno videti in preizkusiti v praksi. Moja izkušnja je pozitivna. Gledanje filmov je za odtenek bolj poglobljeno, prijetno, pri ostalih uporabah računalnika pa posebnosti ni. Pokazale bi se pri večjem zaslonu, še posebej pri modelih z drugačnim razmerjem stranic, recimo 21:9.

SamsungS27D590CS-01

Kupiti ali ne?

Prav poceni ta monitor ni. Blizu 400 evrov. Če pozabimo na ukrivljenost, lahko spoznamo, da primerljivo kakovostne monitorje enakih dimenzij lahko kupimo že za 250 do 300 evrov. Korak naprej v smeri upognjenost nas stane toliko kot dva polna rezervoarja goriva. Je tega vredna? Da in ne. Če ste na tesnem z denarjem si raje kupite običajni monitor in prihranite tistih 150 evrov. Če je vaša denarnica še v predinfarktnem stanju pa ne razmišljajte preveč. Razlika je opazna, monitorja pa tudi ne kupujemo vsako leto. Na 150 evrov dodatka boste že čez mesec ali dva pozabili.

Tehnični podatki

 

Model Samsung LS27D590CS
Velikost zaslona Ukrivljenih 68,58 cm (27″), LED zaslon
Ločljivost 1920 x 1080
Svetlost 350 cd/m2
Kontrast 3000:1
Odzivni čas 4 ms
Zvočniki 5W x 2
Tvoja ocena šteje