Pametna ura je sicer lahko precej uporabna, ali je pametna tudi investicija vanjo pa je zelo odvisno od vaših pričakovanj.
Medtem, ko ljubitelji znamke Apple še vedno čakajo prihod prve pametne ure kalifornijske gazele, se lahko ostali že dalj časa zabavamo ob pametnih urah konkurenčnih proizvajalcev. Samsung je tudi med njimi, izdelal je že več modelov pametnih ur, tokrat pa sem si vzel čas za preizkus aktualnega paradnega modela Samsung Gear S.

399 evrov, 79 gramov in ukrivljena kot banana

Korejci so v 79 gramov in 399 evrov težko uro stlačili ogromno pameti, elektronike in senzorjev. Pravzaprav je stopnja miniaturizacije neverjetna. V ohišju zame še obvladljivih mer najdemo dobrih 5 centrimetrov velik Super AMOLED zaslon na dotik, ki je za povrhu ukrivljen. Za njim se skriva baterija, ki uro zmore napajati vsaj en dan, v praksi pa zlahka dan in pol do dva. Pamet zagotavlja operacijski sistem Tizen, ki deluje v okolju s 4 GB delovnega pomnilnika, vse skupaj pa je opremljeno z vsemi ključnimi brezžičnimi vmesniki – WiFi, Bluetooth in GSM/GPRS/3G modemom.

Ura s SIM kartico

Gear S je ura, je pametna ura in za povrhu še pametni mobitel. Zna delovati v kombinaciji z vašim pametnim mobilnikom Samsung (pogoj je Android 4.3 ali višji) ter tudi samostojno, saj lahko vanjo vstavimo kartico SIM, mobilnik pa pospravimo v predal. V teoriji. Praksa pa temu nasprotuje.
Za začetek je upravljanje z uro zahtevnejše kot pritiskanje po velikem zaslonu mobilnika. V sili bi šlo, v resnici pa si tega ne želite početi dalj časa. Pametna ura je predvsem uporaben podaljšek mobilnika in aplikacij na njem. Je dobesedno priročna, na roki in nudi stalen vpogled v obvestila, sporočila, elektronsko pošto, navigacijo, alarme, poslušanje glasbe in še marsikaj. Posledica je, da lahko mobilnik večino časa varno počiva v žepu ali torbi. Vsaj jaz sem že prvi dan uporabe odkril, da mi je Gear S omogočil prav to – bistveno redkejši fizični stik z mobilnikom. To je dodana vrednost, ki morda ni očitna na prvi pogled. Ampak pomislite, kolikokrat dnevno v roke zgrabite vaš mobilc? 50-krat? Pogosteje? S pametno uro bo tega manj.
Pametna ura sicer zmore veliko, še več pa z aplikacijami, ki jih lahko nanjo naložimo. Tukaj pa lahko nastane manjši zaplet. Za pametne ure ni veliko aplikacij, bodo seveda na voljo, a danes izbira (še) ni izjemno dobra. V primeru Gear S ne spreglejmo, da se je Samsung odločil uporabi lastni operacijski sistem Tizen, ki ima prednike v neuspeli Badi. Sicer težko kritiziram Tizen, ura je namreč delovala brezhibno in ob dejstvu, da bo Tizen poganjal tudi vse nove pametne TV znamke Samsung (od 2015 dalje), je z njim verjetno vse super. Problem so le aplikacije, ki jih še ni dovolj, se pa stanje iz dneva v dan počasi izboljšuje.

Prostor za izboljšave?

Gear S je relativno lepa ura, kar je subjektivno mnenje in vam morda ni všeč. Nič hudega. Če vam ni, je ne boste kupili. Lahko pa potrdim, da je kakovost izdelave vzorna, brezhibna. Morda bo komu malce prevelikih mer. Ampak saj veste, vsako uro se pred nakupom nadene in preizkusi. Nič drugače naj ne bo pri pametnih urah. Ključna težavica je v združljivosti. Načeloma nimam preveč rad izdelkov, ki kupce zapirajo v ekosistem enega samega proizvajalca. Tipičen primer je Apple, ki najbolje sobiva v zakonski zvezi sam s sabo. Samsung je pri pametni uri na enakem. Gear S dela s Samsung mobilci in še to le s tistimi, ki imajo dovolj svežo različico androida. Če boste zamenjali mobilnik in izbrali konkurenčnega, boste prodajali tudi Gear S. Sicer menda obstajajo tudi neuradne poti povezave Gear S z mobilci nekaterih drugih proizvajalcev, a to ni pravi odgovor. Prav tako bi lahko Samsung poskrbel za pravo vodotesnost. Zakaj bi imel pametno uro, če ne morem z njo v bazen, pod tuš, v vodo? Saj ne, da bi imel silno potrebo po uporabi ure v tem okolju, vseeno pa ne želim razmišljati če sem pred skokom v morje ali prhanjem s sebe odstranil prav vse elektronske gadgete.

Kupiti ali ne?

Ne, niti slučajno je ne bom niti svetoval, niti odsvetoval. Presodite sami, upoštevajte, da gre za relativno svežo kategorijo izdelkov, ki se bo bliskovito razvijala in tudi cenovno približala. Upoštevajte, da pametne ure najbolje delujejo v kombinaciji s pametnim mobilnikom in da je praviloma bolje malce več investirati vanj in malce manj v uro. Za povrhu imajo pametne ure življenjsko dobo in ta ne bo izjemno dolga. Koliko časa bo delovala baterija in ali bo vaša najnovejša pametna ura sploh še uporabna čez 5 let?

Prej ali slej bo verjetno marsikdo popustil in si jo kupil, a menim, da bodo najboljši nakup nove ure v cenovnem razredu do 200 evrov oziroma rabljene. Na trgu jih bo kar nekaj po pametnih cenah.

Gear S je v preizkusil posodil Samsung Slovenija.

Tvoja ocena šteje