Z Mestoidej.com sem se tokrat podal v Laško. Misija mogoče je zvenela tako: »Nič ne razmišljaj, prepusti se dogajanju in uživaj.« Kako reči ne priložnosti, da ponovno obiščem kraj, kjer sem preživel svoja najlepša otroška leta?

Ampak za začetek nekaj o vodi. Zakaj o njej? Ker zaznamuje Laško. Kraj na pol deli reka Savinja, prijazna, a tudi agresivna z občasnimi poplavami. Globoko pod površjem so termalni vrelci, ki napajajo tamkajšnje terme in zagotavljajo posel nekaj sto domačinom in užitek tisočim, ki jih obiščejo. Malce nižje ob levem bregu Savinje je pivovarna. Lastniki se menjajo, a ostaja dejstvo, da je že skoraj 200 let v Laškem in svoj dom ima tam tudi zaradi izjemno kakovostne vode, ki je pri proizvodnji piva nujna. Vse to obdaja okolje, v katerem ne manjka lepot, doživetij in možnosti aktivnega preživljanja časa.

Od vode do wellnessa

Hja, voda ni vedno enaka. Ta v Laškem je termalna, črpajo jo iz globine 160 metrov. Pravijo, da ima pozitiven, spodbujevalni vpliv. Voda pomaga pri razstrupljanju telesa, zmanjšuje njegovo zakisanost in deluje blago odvajalno. Seveda pa vse to ne pomeni veliko brez primernih priložnosti za vodne užitke. V Laškem imajo enega največjih notranjih bazenskih kompleksov pri nas. Njegova posebnost je ogromna steklena kupola skozi katero prodira naravna svetloba sonca in zvezd, kar se pokaže kot prav posebno doživetje ob nočnih kopanjih.

Bazeni so že super, ampak še bolj prijetna doživetja se najdejo tudi v wellnessu. Različnih masaž in kopeli je za dolg seznam. Privoščil sem si kakavovo masažo, za naslednjič pa sledi konopljina in obisk savn.

Namestitev in kulinarika

Bival sem v Thermana Park Laško. Ponaša se s štirimi zvezdicami in oznako superior. Sobe so brezhibne, moja je imela balkon s pogledom na Savinjo, stran od ceste in železniške proge, ki sta stisnjeni v to dokaj ozko dolino med Humom in Šmihelom. Kaj reči o sobi? Postelja je velika, ne škripa, TV programov je veliko, brezžični internet deluje, a bi lahko deloval še hitreje. Kopalnica s kadjo je pa tako velika, da bi lahko v njo, namesto običajne, stlačili masažno kad.

Od ležanja k sedenju. V jedilnici. Nisem pričakoval presežkov, sem pa bil vseeno prijetno presenečen. Vajen slovenske mentalitete poudarjanja vsega, kar je iz mesa, sem tu doživel rahel šok. Dejansko nudijo veliko prilog, dosti sadja in zelenjave in znajo odlično nasititi tudi goste, ki ne uživajo mesa. Za zraven pa znajo ponuditi tudi ayurvedski meni in pa malce bolj izdelane krožnike v a la carte delu restavracije. Okusi so solidni, še najboljše so sladice, pohvalno je tudi sledenje sezonskim sestavinam in iskanje lokalnih dobaviteljev sestavin.

Pestrost

Če bi ponudbo strnil v eno besedo, je “pestrost” kar pravšnja. Thermana in Laško zadovoljita gosta, ki se tja pride kopati. Pa tudi takšnega, ki bo preživel nekaj dni ter užival v kulinariki, razvajanju v wellnessu in ponudbi kraja, ki je sicer majhen, a razgiban in lep. V Laškem so na subtilen način vključili tudi dobrodošle posebnosti, kot je celovit ayurveda center s specializirano ekipo. Ponujajo zelo zmogljiv kongresni center. Vzporedno s Thermano imajo strokovno močam zdraviliški center v sosednjem Zdravilišču Laško. Za piko na i pa okolica nudi kar nekaj idej za izlete, rekreacijo, prehranjevanje ali zgolj uživanje v zdraviliškem parku. In da, v Laškem se najde tudi Grad Laško z eno najboljših slovenskih restavracij, Pavusom Marka Pavčnika. Pa še veliko več. Je destinacija z vsebino. Ni kričeče predstavljena, a prav to je prednost za goste, ki iščejo stil in nekaj več.

Obišči jih. Več TUKAJ.

Tvoja ocena šteje