Obdani smo z izdelki, ki so del kulture in imajo dolgoletno zgodovino. Tokrat ne bom pisal o pijači naše mladosti, ampak o bonbonih za vse. Z njimi tudi Tito, JFK, Marilyn Monroe in Elvis Presley. 

Industrija sladic je prepredena s tradicijo in zgodbami generacij. Mnoge so globalno uspešne in so postale del popularne kulture. Prejšnjič je Sketa.si predstavil Kinder Surprise, jajca presenečenj, z igračo.

Tokrat spreminjam fokus, ostaja igrača, odhaja čokolada, prihaja bonbon.

[Tweet “JFK, Elvis, Tito, Marilyn.. Kaj pa vi? √Sketa.si”]

PEZ

PEZ je del pop kulture

PEZ je del pop kulture

Bonboni v tisoč in eni podobi. Izumil jih je dunajski slaščičar Eduard Haas III, ki je leta 1927 briljantno združil okusen trd bonbon in kontejner, ki je kasneje postal eden izmed najbolj prepoznavnih formatov bonbonov na svetu. Ime PEZ izhaja iz nemške besede “pfefferminz”, metino olje pa je bila ena izmed ključnih sestavin teh bonbonov. 

Z osvežilnim okusom poprove mete so bili bonboni PEZ najprej popularni med kadilci, kasneje pa se je nabor okusov zelo razširil. 

Sladkor in škatlica

PEZ je več kot bonbon. Blagovno znamko predstavlja vsaj dvoje; bonbon in škatlica. Lahko ji nadenete svoje ime, a prav  škatlica PEZ je zaslužna za izjemen uspeh in priljubljenost.

Prvih 20 let PEZ ni imel današnje podobe, pridobil jo je leta 1948. Plastično ohišje, ki še ni imelo značilnega gornjega dela, kjer danes najdemo podobe vsega, od Miki Miške do jeznih pujsev in ptičev serije Angry Birds. Pomislite na priljubljenega junaka pravljic in domišljijskega sveta. Velika verjetnost je, da obstaja tudi na vrhu PEZ škatlice. PEZ Popaj? Tudi. Prav tako PEZ s podobo Elvisa Presleyja, kar je ena izmed redkih izjem, saj PEZ praviloma ni uporabljal figuric s podobami resničnih oseb. 

1.500 škatlic, na tisoče kombinacij

Več kot 1.500 škatlic in na desetino okusov. Koliko kombinacij je to? Nešteto.

Več kot 1.500 škatlic in na desetine okusov. Koliko kombinacij je to? Nešteto.

PEZ je doslej na trg spravil več kot 1.500 različnih škatlic PEZ, po svetu so priljubljene med zbiralci, še bolj pa med otroci, ki imajo na voljo tisoče kombinacij okusov in škatlic. Za povrhu se PEZ lahko pohvali z okoljsko skrbjo, saj so škatlice primerne in narejene za večkratne polnitve z bonboni, ki se pakirani po 12 skupaj, prodajajo oviti v papirno embalažo. Če vas slučajno zanima: bonbon PEZ meri 15x8x5 milimetrov, tehta približno 0,7 grama in vsebuje okoli 3 kalorije (12 kJ). Glavna sestavina bonbona je sladkor.  Uporabljena so naravna barvila, kot so koncentrati paprike, žafranike in črnega ribeza. 

Odlična izbira s stilom za manj kot 1 EUR!

Cenovno so kar dostopni. 6 paketkov bonbonov (72 kosov) lahko zlahka kupimo za manj kot 1 evro. Podobno ceno ima tudi komplet dveh zavitkov bonbonov in škatlice z različnimi podobami. Skratka, cenovno dostopna igrača kakovostne izdelave in sladkarija z zgodovino. 

PEZ pri nas in za 500 EUR

Kateri okus je vaš naljubši?

Kateri okus je vaš naljubši?

Bonboni PEZ so nastajali tudi v Jugoslaviji. Izdelovala jih je Kolinska, podjetje, ki je danes del hrvaške multinacionalke Atlantic Grupa. Slednja je prisotna v več kot 30 državah in je v lasti Emila Tedeschija. V tej skupini danes domujejo mnoge znane blagovne znamke, kot so Cockta, Donat Mg, Cedevita, Barcaffe, Smoki, paštete Argeta itd.

PEZ figurica s podobo Josipa Broza Tita ni obstajala. So pa izdelovali PEZ s podobo maskote Vučko v času OI v Sarajevu, ki ima danes kar konkretno ceno. Če imate kakšnega doma ga skrbno varujte. Vsak dan je vreden več denarja

Tvoja ocena šteje