Ne delajte več stvari hkrati. Leva, desna, tista vmes? Vaša produktivnost in možgani lahko doživijo negativno presenečenje.

Raziskava kalifornijske univerze Stanford je hladen tuš za vse, ki podpirajo večopravilnost. Rezultati so izkazali, da lahko izvajanje večih hkratnih opravil zniža učinkovitost, pozornost, spomin in celo škoduje možganom.

Najslabše jo odnesejo tisti, ki trdijo, da zares obvladajo izvajanje večih hkratnih opravil. Morda menite, da vam gre večopravilnost dobro od rok, a obstaja velika verjetnost, da to ne drži in ste v resnici manj učinkoviti.

Za povrhu naj bi sorodna britanska raziskava razkrila tudi negativen vpliv večopravilnosti na inteligenčni kvocient. Slednji naj bi padel kar do 15 točk. Razmislite skratka, če boste pomemben dopis spisali sredi sestanka.

Če povzamem. Več raziskav potrjuje, da večopravilnost ni ravno koristna. Pričakujete lahko slabšo kakovost vašega dela in nižjo produktivnost navkljub občutku, da ste učinkoviti.

Vse to velja tudi za priljubljeno stalno uporabo elektronskih napravic med sestanki, srečanji s prijatelji, kjer boste z nepozornostjo pokazali predvsem vašo raven čustvene inteligence.

Tvoja ocena šteje