Živimo v družbi primitivizma, kjer je nekaterim otrokom in njihovim cenjenim staršem normalno, da mulci pretepajo »Bosanca«?

Sram bi me bilo deliti to zemljo s sodržavljani, ki bi jim bilo čisto normalno, da nekateri učenci 5. razreda osnovne šole za hobi in sprostitev redno izvajajo fizično in verbalno nasilje nad sošolcem.

Sramoval bi se Ministrstva za šolstvo, ki bi toleriralo, da bi odgovorni v šoli še vedno sedeli na svojih stolčkih in sramoval bi se staršev, ki  svojih podivjanih »sončkov« ne bi znali, če je treba tudi z vzgojno po zadnji plati, naučiti, da so tudi oni lahko nekega dne »Bosanci«, le preselijo se naj nekaj deset kilometrov severneje na senčno stran Alp.

“Prekleti Bosanc”, “Nimaš za kruh”, “Tu ne smeš sedeti”

Zgodba o fizičnem in psihičnem nasilju nad otrokom, ki ga izvajajo nekateri sošolci in sošolke, je v mnogih medijih. Tokrat upravičeno, saj je zgodba neprimerno bolj pereča kot akrobacije ravnatelja s svojo podrejeno.

Zgodba bo terjala malce več kot bežno pozornost. Kako smo lahko zabredli tako daleč, da se imamo za civiliziran evropski narod, hkrati pa je primitivizem v porastu? Kako smo lahko prišli tako daleč, da so otroci v šolah varovani in zaščiteni tako, da lahko starši z odvetniki skorajda usmerjajo učni program? Kako smo lahko tako….butasti in kratkovidni?

Sam imam otroka, star je 9 let in ni niti slučajno biser vrhunske vzgoje. Počne tudi neumnosti in jaz sem prvi, ki bom to priznal. Evo, to počnem pravkar. Moj je. V veliki meri je ogledalo moje vzgoje in razmer, v katerih je odraščal. Je daleč od idealnega, a se vseeno trudim, da razume, kje so skrajne meje, ki jih ni dovoljeno prestopiti. Zgodba, ki je znana mnogim staršem, kajne?

“Naš sonček pa že ni kriv!”

Sedaj pa hitri preizkus, odgovorite zgolj sebi. Kako bi reagirali ob klicu ravnatelja, da je vaš »sonček« celo šolsko leto pretepal sošolca, ki je z materjo prišel v Slovenijo in mu verjetno življenje ni ravno posejano z rožicami? Bi pogledali stran? Bi ga takoj začeli zagovarjati? Bi napadli učitelja ker ne zna vzgojiti vašega otroka namesto vas? Bi s takšno pretirano zaščitniško reakcijo svojemu otroku koristili ali škodili?

Dajmo si naliti čistega vina. Žal smo dokaj zaplankana družba, a moramo se truditi in odločno zavračati poskuse rasne in verske nestrpnosti ter odločno reči »Ne« nasilju. Če se bomo zafrkavali, bomo prej ali slej zopet v situaciji, ko moč argumentov ne bo dovolj in bo prevladal argument moči. Se bomo nekega dne spet lovili po gozdovih in igrali partizane in nemce? V takšni družbi ne želim živeti in verjamem, da nas je takšnih večina. In ja, svojih prijateljev, znancev, sodelavcev, ljudi ne delim na podlagi narodnosti, vere in spolne usmerjenosti. Šteje vse drugo, tisto, kar je res pomembno za kakovost odnosa med ljudmi. Živimo v 21. stoletju.

Kar se tiče dogodka v Desklah pa samo naslednje: resnično upam, da bodo mediji tej problematiki, ki zagotovo ni prisotna samo v tej šoli, namenili vsaj desetino pozornosti, ki je bila usmerjena kratkemu nelegalnemu videoposnetku dveh šolnikov v Mariboru. To ni kritika, je zgolj prošnja in pobuda.

Smo v veselem decembru, mesecu čudežev in spominov. Bomo ustvarili prijetne?

Tvoja ocena šteje