Banane so izvrstno sadje, ki ima ogromno koristnih lastnosti. So tudi odlična sladica, dodatek jedem, uporabne v kulinariki in na voljo celo leto po dokaj ugodnih cenah. Banane vsebujejo zelo malo maščob, so pa bogate z vitamini A, B1, B2, B6, C in D ter vsebujejo veliko kalija, magnezija, kalcija, fosforja, železa, joda in klora.

Skrivnosti banan

  • Najdemo jo skoraj po celem svetu.
  • Z njimi lahko preživimo daljše obdobje, vsebujejo zelo dobro razmerje hranljivih snovi, mineralov in vitaminov.
  • Nimajo semen.
  • Verjetno najbolj priljubljen sadež na planetu zemlja.

5 NAJ sladic z banano!

Kako narediti banano bolj sladko v 5 minutah?

  • Namoči jo v toplo vodo (40 do 50 stopinj C) za 5 minut. Škrob se pri višji temperaturi pospešeno pretvarja v sladkorje.
  • Poskus številka 2? Speci še nezrele banane v pečici ali žaru? Čudežno postanejo sladke!
Zakaj nujno jesti banane?
Zakaj nujno jesti banane?

5 NAJ sladic z banano!

Za dobro počutje!

Banane vsebujejo precej magnezija in vitamina B6. Uživanje banan naj bi koristilo pri razdražljivosti, urejanju spanja, učnih težavah in zbranosti. Slišati je, da menda pomagajo tudi v tistih dneh, ko razgraja kratica PMS.

Za dobro prebavo!

Železa v bananah ne manjka. Naš želodec je lahko bolj umirjen. Se, tako kot mi, soočate z občasnimi dietami? Banane so izvrsten prigrizek, ki omeji potrebo po hrani, zmanjšajo občutek lakote.

Kadilci pozor!

Pravijo, da je odvajanje od kajenja lahko lažje z banano. Telo naj bi lažje prebavilo posledice nikotina. Škoda, da mi tega ni nihče povedal, ko sem se odvajal kajenja. Ampak hej, poskusiti ni greh, če je ta izziv še pred tabo, kajne?

Stres ne ljubi banan!

Si pod stresom? Te jezijo zastoji na cesti? Šef? Partner? Hej, uporabi banano. Ko smo pod stresom, se poveča srčni utrip, napeti smo, pospeši se presnova in tudi poraba kalija. Prav tega pa v bananah ne manjka, zato naj bi koristile pri zmanjševanju učinkov stresa in nas tudi varovale pred infarktom.

Banane še niso zrele? Simpl!

Zavij jih v rjavo papirno vrečko ali časopisni papir in dodaj jabolko. Etilen bo pospešil zorenje.

Še nekaj nasvetov

  • Banane ostanejo dlje časa sveže, če jih hranimo na odprtem, v senci, na pulti.
  • Zorenje upočasnimo tudi tako, da jih ločimo na vrhu.
  • Če želimo zorenje pospešiti pa jih ne ločimo in pustimo šop banan.
  • Banane še niso zrele? Simpl! Zavij jih v rjavo papirno vrečko ali časopisni papir in dodaj jabolko. Etilen bo pospešil zorenje.
  • Najbolj okusne in sladke banane imajo na lupini rjavkaste pikice.

5 NAJ sladic z banano!

5 najbolj klikanih SKETA.si

Tvoja ocena šteje