Vsak dan se nam zgodi nekaj sto, tisoč dražljajev, dogodkov, besed. Koliko teh nameniš odpadkom? Morda premalo. Ker so pomembni in lahko tudi koristni. V tem trenutku za trenutek odloži delo in se vprašaj? Koliko denarja si v življenju že vložil v nakupe plastičnih košev za smeti? Kako se obnesejo, sploh tisti za biološke odpadke? Pomisli na vonj. Dovolj, kajne?

Eden v vrsti

Pri meni je zgodba s smetmi zelo kisla. Nimam jih rad. Vem, da so del kuharije in življenja. S težkim srcem sem pred leti sprejel obvezo ločevanja odpadkov. Trije koši doma, trije smetnjaki pred hišo. Čez noč se mi je zdelo, da moram trojno razmišljati o smeteh in da so koši za odpadke povsod okoli mene. Eden na hodniku, dva v kuhinji, grozno!

Potem je sledila izkušnja rednih vlaganj v plastična čudesa. Nekje se je zlomil pokrov, potem nisem bil zadovoljen z videzom, velikostjo. Tisti za biološke odpadke pa so sploh fantastični, saj znajo prav neprijetno zaudarjati. Skratka, moja ljubezen do odpadkov ne obstaja. Ni je. Nimam jih rad.

Lep in ne smrdi!

Ni skrivnost, da sodelujemo s podjetjem Skaza Plastika. Izdelujejo marsikaj, a že ves čas mi je nekje v spominu ždel Bokashi Organico, verjetno ga velika večina pozna pod imenom Organko. Po mesecu, dveh druženja, sem nad njim navdušen še bolj. Zakaj? Je kuhinjski kompostnik, ki se tako dobro obnese, da ne smrdi prav nič. Pokrov neverjetno tesni. Ko je zaprt, skozenj ne uide nič. Pred tem sem koš za organske odpadke praznil vsak dan. Sedaj ga morda enkrat tedensko. Vmes pa občasno odtočim tekočino, ki jo uporabim za gnojilo na vrtu. Lahko bi sicer tudi ustvarjal kompost, a to še pride na vrsto kasneje.

Kako izgleda uporaba* 

  • Biološke odpadke stresemo v koš (večje kose razrežemo zaradi lažje fermentacije).
  • Biološke odpadke potlačimo s priloženim ravnalom.
  • Na biološke odpadke posujemo posip za biološke odpadke.
  • Koš za biološke odpadke pokrijemo s pokrovom in dobro zatesnimo.
  • Občasno odlijemo fermentacijsko tekočino, ki jo lahko uporabimo kot sredstvo za vzdrževanje čistih odtokov in higienizacijo greznice ali razredčeno kot gnojilo za sobne oziroma vrtne rastline.
  • Ko koš za biološke odpadke Organko napolnimo, vsebino stresemo v zabojnik za biološke odpadke.
  • Če uporabljamo set za kompostiranje Organko lahko po napolnitvi prvega koša z zbiranjem bioloških odpadkov nadaljujemo v drugem.
  • Prvega medtem postavimo v prostor s sobno temperaturo, kjer odpadna masa v dveh tednih sfermentira (odpadki se v košu na videz ne spremenijo). Vsebino nato izpraznimo v zemljo ali na kompostni kup.

*(Vir: www.organko.si)

Pod črto

Bokashi Organico je cenovno v rangu solidnih košev za smeti. V tej vlogi blesti. Izdelan je zelo kakovostno, lep je, ne smrdi in vanj lahko stlačimo tudi za en teden ali več bioloških odpadkov. Že v tej vlogi je zmagovalec. Če pa dodamo še domače gnojilo in možnost kompostiranja odpadkov pa je to samo še pika na i.

Več o Bokashi Organico TUKAJ.

Tvoja ocena šteje