So jedi, ki jih doma ne pripravimo. So okusi, o katerih lahko le sanjamo. In so doživetja, ki so vredna prav vsakega centa.

Dobre gostilne so zame tiste, ki imajo prepoznavno identiteto. Ime, interier, izvrstno osebje in kuharja z idejami. Rad si privoščim občasne obiske dobrih gostiln četudi to pomeni investicijo razreda 40 – 60 evrov na osebo, skupaj z osnovno vinsko spremljavo. In kaj takšnega priporočam vsakomur, ki želi doživeti nekaj več kot zgolj generično, a obrtniško hrano povprečnih gostiln z zelo dolgim menijem.

Za ideje ven, za povprečje doma

Zelo redko zahajam v povprečne gostilne na povprečne jedi. Nerad naročam dunajce s krompirčkom, zrezke v omaki, generične juhe, rahitične solate in sladice, ki so predvsem lepe, a nič posebnega.

Zakaj?

Ker se z malo truda lahko vse to zlahka pripravi doma. Ceneje in pogosto z boljšimi sestavinami ali pa vsaj takšnimi, za katere približno vemo, od kje prihajajo. Razen v časovni stiski mi je takšna investicija odveč. Raje kuham sam in objavljam recepte, ki to olajšajo še komu.

Malo, a dobro!

Kaj torej iščem v resnih gostilnah? Za začetek skromno izbiro jedi. Gostinec z 200 jedmi me ne prepriča. Ne morem mu verjeti, da je jedi res domislil in ne maram občutka, da plačujem za jed, ki jo bo kuhar tisti dan morda pripravil zgolj meni in je morda niti ne pozna preveč dobro.

Resne gostilne imajo kratek meni. Je sezonski, se spreminja skladno s surovinami in letnimi časi. Je prilagojen okolju, kjer se gostilna nahaja. V zasnovo je nekdo vložil precej truda, preizkusov in na krožniku ustvaril harmonijo, ki je doma ne znam pričarati sam. Zakaj ne? Ker je z vsakim elementom jedi ogromno dela, priprav. Njemu, gostincu, se to izplača. Ker bo to dovršeno jed pripravil stotinam zahtevnih gostov. Meni se ne izplača. In tebi tudi ne.

Vino

Glej, ustrezna vinska spremljava lahko jed nadgradi. Postavi piko na i doživetju in vsekakor dobra izbira vina ni nekaj povsem enostavnega. Priznam, da pri tem želim nasvet gostinca. Nekoga, ki ima celo spodobno selekcijo vin na kozarec in mi ne vsiljuje buteljk za 80 evrov po steklenici. Ali imam doma takšno izbiro? Morda v poceni prehranjevalnici, ki živi od pic ter špagetov in tiramisuja v kozarcih? Nimam.

Nagradi sebe in najbližje

Obisk dobre gostilne je doživetje. Kot je doživetje predstava, izlet v neznano ali prvi zmenek. Lepo se je prepustiti odličnim gostincem in vedeti, da je tisti denar dobro vložen. Da so ostali spomini. Pa tudi to, da nisi eden izmed 300 gostov tistega dne.

Investiraj vase ter uživaj v dobri hrani in vinu. Imej se rad!