Ne bi verjel, če ne bi videl. Ampak ne samo to, še preizkusil sem ga in to temeljito. Predstavljaj si prenosni žar na oglje, ki ima vgrajen ventilator s katerim se oglje razbeli kot bi trenil. In za povrhu ga porabi zelo malo. Sliši se okey, kajne?

Žar BARBYQ prihaja iz Gorenja. V dveh barvah, črni in oranžni. Shranjen je v nosilni torbi, ki zavzame malo prostora na polici, kleti ali v prtljažniku avtomobila. Žar tehta 4,5 kilograme in je zato peresno lahek. Rešetka meri 31 centimetrov v premeru. Površina je dovolj velika za 4 člansko družino.BARBYQ - žar na oglje iz Gorenja

BARBYQ – žar na oglje iz Gorenja


Obrneš gumb in že žari!

Specifika tega žara je, da se oglje nahaja v manjši posodi znotraj žara. Preizkusili smo ga pri pripravi vrste receptov. Zadošča kakšne dobre pol kile oglja, ki žari v centru žara, spiodaj ga podpihuje ventilator in prav po njegovi zaslugi ni potrebno tratiti časa saj je oglje nared po kakšnih 10 minutah. Zdrži približno uro. Vmes lahko ventilator izključimo in s tem upočasnimo gorenje, ko ga vključimo pa se zopet začne peka na polno.

Ko sem najprej slišal za to funkcijo sem se malce nasmehnil. V praksi pa je koristna. Zelo. Ventilator poganjajo 4 AA baterije ali pa power bank, ki se ga lahko priključi preko USB priključka.

Skromen

Doma imam tudi ta velikega Webra na oglje. 57 cm model. Ja, velik je za velik kombi lačnih fuzbalerjev, a je večino časa nekje parkiran in sameva. Le redko nas toliko pride na piknik, poleg tega mi ni ravno simpatično, da vsakič vanj zmečem vrečo oglja. Po grobi oceni ta žar tukaj porabi morda četrtino oglja, ki ga sicer veselo skuri 57 cm Weber.

Pri količinah hrane, katerim je namenjen BARBYQ, je delovanje brezhibno. Spekel sem krompir, več vrst mesa, baby ribs, burgerje, zelenjavo, gobe, skratka dobršen spekter žar izzivov. Z vsemi se je dobro soočil.

Tehnikalije

BARBY Q je predvsem prenosen. Za na pot ali za na mizo, za blokovska stanovanja, kjer ni preveč prostora za hrambo. Za tja, kjer odprt ogenj ni dobrodošel. je tudi varen, saj ima dvojno ohišje in je zunaj na dotik prijetno topel, ne pa prevroč. Zaklopke ob straneh fiksirajo mrežico in s tem tudi posodo za oglje. Če se prevrne, vse ostane znotraj žara. Rešetka je primerna za pranje v pomivalcu.

Da ali ne?

Hja, pričakoval sem nekaj za silo uporabnega. Smejal sem se ob misli na baterije in ventilator. Priznam, da sem usekal mimo. Je uporaben vedno, ko se ne želiš hecati z dimniki, vrečami oglja, prevelikimi žari na kolesih, ko pride manjša skupina prijateljev, družina. Pač zelo pogosto. Postaviš ga lahko kar na mizo in si vsak na njem speče svoj meso, seveda tega ne počnemo drugje kot na odprtem. Ko je vsega konec se ga pospravi. Mini žar, ampak z maksi efektom izrabe oglja in s prav im učinkom in okusom pravega žara. Tukaj ni kompromisov.

Kdor prebavi ceno, bo zadovoljen. Izdelek je zelo okey in uporaben.

Tvoja ocena šteje