Že veš, kje je finta buč?
Oranžna zapeljivka, ki jo v prijetno toplih jesenskih dneh lahko kombiniramo v različnih jedeh, je zagotovo buča, saj nas s svojim prijetno sladkim okusom vsakič znova preseneti. Odlično jo lahko kombiniramo v različnih receptih, zato je zvesta spremljevalka jesenskih jedi.
Ste za to, da skupaj odkrijmo, kakšne so najboljše ideje za uporabo buče v kuhinji, ki bodo popestrile vašo kulinarično doživetje?
Rižota iz buč – odlična ideja za lahko kosilo
Preprost, okusen recept je rižota, ki je odlična ideja za sobotno kosilo, ko se boste vrnili iz tržnice z okusnimi bučami in boste želeli pripraviti hitro, a okusno kosilo. Bučo, narezano na koščke, primešajte čebuli, ki ste jo segreli na olivnem olju, nato dodajte malo vode ali rastlinske juhe. Ko se buča dovolj zmehča, v bučni pire dodajte riž ter počasi kuhajte z dodajanjem vroče juhe ali vode. Začinite z rožmarinom, žajbljem ali kurkumo v prahu. Pa dober tek!
Bučni njoki, ki očarajo med večerjo
Buče lahko uporabimo tudi za pripravo odličnih bučnih njokov. Za ta recept boste potrebovali 300 gramov krompirja in 400 gramov buče. Kuhan krompir zmečkajte v pire in enako storite z bučo. Krompirjev in bučni pire zmešajte, dodajte sol, ščepec muškatnega oreščka in 100 do 150 gramov moke. Oblikujete njoke in jih kuhajte v vreli vodi, dokler ne priplavajo na površje. Ponudite jih z domačim pestom ali omako iz orehov in prijatelji bodo nad večerjo navdušeni.
Buče na žaru – ideja za piknik v dvoje
Ko si boste želeli ujeti tople jesenske sončne žarke in si privoščiti piknik v naravi, si boste med dobrotami v piknik košari gotovo zaželeli odlične pečene buče. Bučo narežite in pecite v pečici 30 minut na 200°C. Začinite s soljo, oljčnim oljem in aromatičnimi zelišči. Poskusite z origanom, peteršiljem, česnom in papriko. Tako okusen piknik s pečenimi bučami si boste zagotovo želeli čim prej ponoviti.
Bučni chutney
Gre za odličen način, kako uporabiti notranjost buče za okusno jed, s katero boste presenetil prijatelje, potem ko se boste zabavali ob izrezovanjem buč. Tako hokaido buča kot maslenka sta popolna izbira za pripravo čatnija. Preprost in zabaven recept, ki ga lahko postrežete kot samostojno jed, odlično pa se poda tudi v kombinaciji z mesom in krompirjem.
Za pripravo čatnija iz buč potrebujemo:
- 1 kg buče
- 3 majhne rdeče čebule
- 3 stroke česna
- 1 rdeč čili
- 3 stebla rožmarina
- 3 pomaranče
- 3 jedilne žlice olja
- sol in poper
- 4 lovorjeve liste
- 2 dl rozin
- 2 dl jabolčnika
- 300 g rjavega sladkorja
- 1 dl praženih bučnih semen
Postopek gre takole:
- Iz buče izdolbite meso in odstranite semena.
- Bučo, rdečo čebulo in pomarančo narežite na manjše koščke.
- V ponvi popražite čebulo in česen ter dodajte začimbe. Pražite 10 minut, dodajte narezano bučo in pomaranče ter pražite naslednjih 10 minut.
- Dodajte kis, rozine in rjavi sladkor. Pustite vreti na nizki temperaturi od 1 ure do 1,5 ure. Ne pozabite občasno
premešati. - Medtem ko se čatni počasi kuha, v ponvi popecite bučna semena.
- Ko je čatni pripravljen, dodajte bučna semena, kuhajte še 2 minuti in postrezite v segretih kozarcih ali steklenih posodicah.