Kako se lotiti priprave zmenka za domačo mizo? Z doma pripravljenimi jedmi in z željo, da se zavleče pozno v noč, po možnosti vse do jutra? Nekaj namigov, receptov in idej.

 

Ljubezen gre skozi želodec. Prijetna in okusna večerja v sproščenem vzdušju je nekaj najlepšega in omogoča, da precej dobro navežeš stik z morebitnim partnerjem, partnerico. Sicer pogosto največ šteje namen in volja, vseeno pa tudi izvedba ni nepomembna.

Najlažji je obisk restavracije

Najlažja pot je obisk restavracije. Ima prednosti. Ni potrebe po nabavi sestavin, razmišljanju o jedeh, kuhanju, pospravljanju in vsemu, kar povzroči domača priprava odlične večerje. Če že, potem naj bo restavracija kakovostna, nič ne škodi predhodni klic in opazka, da bi bil vesel posebne obravnave in najboljše mize. Po mojih izkušnjah se osebje skoraj vedno potrudi. Če se ne, izberi drugo restavracijo.

Kaj jesti? Najbolj impresivni so degustacijski meniji. Običajno si jih ne privoščimo. S takšnim menijem doživimo najboljše jedi restavracije za razumno ceno. Mnogi degustacijski meniji so javno objavljeni. To ti omogoča, da se še pred zmenkom poučiš o jedeh. Sicer ni življenjskega pomena, a praviloma koristi. Sploh na začetku, za razbijanje treme.

presna-torta-vkozarcu-jagoda-borovnica-WM

Lepote domače kuhinje

Malce bolj kompleksna je izvedba domače večerje. Ampak ni sile. Domače okolje ima več prednosti. Nihče ne pričakuje jedi za Michelinove zvezdice. Če si moški, bo že dejstvo, da znaš pripraviti kaj več kot špagete in čevapčiče, navdušilo večino žensk. No, razen če si kulinarični bloger. Potem upravičeno pričakujejo malce več.

Seveda pa je potrebno načrtovati.

Najprej sestavi jedilnik. Razmisli o vinu. Nabavi sestavine. Če nekaj pripravljaš prvič, tega ne počni prvič na zmenku. Toplo priporočam izbiro jedi, ki jih obvladaš. Tako bodo vsaj užitne.

Hladna predjed

Trije hodi bodo dovolj. Za začetek predjed. Predlagam, da najprej začneš s hladno predjedjo. Izogni se narezku, naj ta kraljuje ob bolj ležernih priložnostih. Lahko je enostavna. Recimo češnjevci s kroglico parmezana, prebodeni z zobotrebcem. Za zraven na maslu popečen kruh z nekaj izbranimi namazi. Kupi jih ali pripravi sam. Oziroma vsaj enega pripravi sam, da imaš zgodbo in nekaj osebne note. Predlagam domači humus. Recept najdeš TUKAJ. Tudi domača tunina pašteta bo navdušila. TUKAJ.

Topla predjed

Lahko je juha. Naj bo lahka, zelenjavna. Porova kremna juha je primer dobre juhe. Več idej najdeš TUKAJ.

 

Glavna jed

Verjamem, da je glava polna idej. A strezni se. Do te točke je minila že slaba ura. Led je razbit. Želodci niso povsem prazni, v njih pa se najde že tudi kakšen deci vina. Želiš, da tvoj zmenek obleži s polnim želodcem? Seveda ne 😉

Glavna jed je lahko preprosto varna. Špageti skoraj vedno učinkujejo. Po možnosti ne bolognese. Recimo špageti puttanesca so super. Še posebej, če predjed ni bila ribja. Brezmesna različica špagetov, ki niso povsem vsakdanji, so Cacio e Pepe. Zelo enostavni in noro okusni. Recept je TUKAJ.

Ti špageti niso všeč? Potem pa zelenjava v voku. Pestre barve, eksplozija okusov, pravo razmerje med mesom in zelenjavo ter preprosta priprava, ki terja morda 15 minut, če sestavine pripraviš vnaprej. Dodana vrednost voka? Med pripravo boš imel(a) družbo ob štedilniku. Vključi jo v pripravo jedi. S tem razbiješ monotonost. In seveda ne pozabi na pokušanje med pripravo. Pa ne takšno, kjer sam poješ vse. Se razumemo, kajne 😉

23

Zelenjava v voku

Solata

Solata je sicer dobrodošla, ni pa nujna in je lahko že preveč za sedaj dokaj polne želodce. Poleg tega boš doma težko navdušil z zares seksi solato. Razen če je slednja glavna jed in jo nadgradiš s kakšnim res odlično pečenim kosom piščanca.

Sladica

Nikakor kaj težkega, v preveliki količini. Ne zase, ne za njo. Zmagovalne besede so presno in s čim manj moke ter sladkorja. Bodi pozoren na izgled. Sladica mora biti res privlačna. Da bo lažje, jo pripravi v kozarčku. Majhnem, ne pol litrskem. Lahko je tiramisu, lahko je presna torta, ki jo namesto v pekač zložiš v kozarček. Lahko pa je samo smetana z mascarponejem, rahlo slajena, z dodatkom vanilije, na njo pa položeno sezonsko sadje, recimo jagodičevje. Včasih so enostavne jedi najbolj okusne. Nekaj idej TUKAJ.

 

Vino

Če nisi res poznavalec vin, se drži enega ali največ dveh vin in penine. Ne pozabi na mineralno vodo, vodo. Za začetek je lahko penina. Primerno ohlajena, v kozarcu za penino. Na mizi bo hladna predjed. Pri sladici naj bo vino sladko, recimo rumeni muškat, tudi muškatna penina je odlična. Vmes pa po želji. Lahko bi razglabljali o okusih in pravilih, ampak bo najbolje, da izbereš tisto vino, ki ti je res všeč. Razmišljaj le o tem, da k lahkim jedem ne sodi težko vino.  Še nekaj. Ne začni večerje s težkim vinom. Ravno obratno. Lahko stopnjuješ od lažjega k zahtevnejšemu, težjemu.