Hrustljave tortilje z bučo in špinačo
Hrustljave tortilje z bučo in špinačo so definitivno nekaj novega, kar se splača poskusiti. Ideja je, da vzamemo tortilje, jih na eni strani premažemo z BBQ omako ali recimo ketchupom, nato pa zdrobimo tortilja čips in te drobtine posujemo povrh z omako namazane strani tortilje. To nato prestavimo v pečico in pečemo obešeno na rešetki, da dobimo hrustljave takose (tortilje, ki obdržijo obliko).
Nadev pri tem receptu je lahko poljuben. Jaz sem uporabil bučo maslenko, mlado špinačo, naredil hitro omako na osnovi kisle smetane in česna in vse skupaj posul še s praženimi in soljenimi oluščenimi bučnimi semeni – golicami. Njami! Poskusite s tem ali poljubnim nadevom. Noro dobro!
Recept je nastal v sodelovanju z Riess Slovenija.
Količina: 4 porcije / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine za hrustljave tortilje:
- 4 pšenične ali koruzne tortilje (srednje velike)
- 4-5 žlic BBQ omake ali ketchup
- 100 g koruznega tortilja čipsa, zdrobljenega
Sestavine za nadev:
- 180 g kisle smetane
- 3 stroki česna
- lupinica ene limone
- ¼ žličke soli
- žlica limoninega soka
- 3 žlice olivnega olja
- 1 čebula
- 450 g maslene buče
- ½ žličke soli
- ⅓ žličke mlete kumine
- ⅓ žličke kajenskega popra
- 120 g mlade špinače
- pražena in slana bučna semena
Priprava:
- Pečico segrejemo na 180 °C in na dno pečice položimo pekač, ki bo ujel morebitne drobtine.
- Eno stran tortilj premažemo z bbq omako in čez posujemo nadrobljen koruzni čips. Površino precej bogato obložimo s čips drobtinami nato jih z lopatko potlačimo/pritisnemo ob tortiljo, da se dobro primejo na namazano površino.
- Tortilje prepognemo na pol, da dobimo žepek ali obliko takosa. Tortilje z odprtim delom obrnemo na glavo in jih obesimo na rešetke od pečice.
- Tortilje pečemo 12-15 minut, na sredini z vklopljeno ventilacijo. Kljub pečeni zlato rjavi barvi bodo tortilje še rahlo mehke vendar bodo postale hrustljave ko se ohladijo.
- V skodelici skupaj zmešamo kislo smetano, drobno sesekljan česen, limonino lupinico, limonin sok in sol. Pustimo ob strani.
- V ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo.
- Dodamo olupljeno in na manjše kocke narezano bučo. Premešamo in pražimo približno 6-8 minut.
- Začinimo s soljo, mleto kumino in kajenskim poprom. Dodamo mlado špinačo, premešamo in kuhamo toliko, da špinača oveni.
- Notranjost ohlajenih tortilj premažemo s česnovo omako in nadevamo z zelenjavnim nadevom. Čez potresemo bučna semena in postrežemo.
Nasveti:
Namesto zdrobljenega tortilja čipsa lahko uporabimo tudi cornflakes.
Po enakem principu kot takose, lahko tortilje oblikujemo tudi v recimo sklede. Preprosto vzamemo ognjevarno ponev, jo obrnemo na glavo in gor položimo tortiljo tako, da robovi visijo čez posodo. Zapečemo, ohladimo in skleda iz tortilje samo še čaka, da jo napolnimo s solato ali poljubnimi nadevi.
Dober tek!