Mandljev mlečni riž z jagodičevjem
Mandljev mlečni riž z jagodičevjem je danska tradicionalna različica mlečnega riža. Kremnemu mlečnemu rižu dodamo drobno nasekljane blanširane mandlje, pustimo, da se ohladi in vmešamo do mehkih vrhov stepeno smetano. Vse skupaj nato ohladimo in postrežemo hladnega, prelitega z vročim pokuhanim jagodičevjem.
Mlečni riž je ena izmed mojih ljubših sladic, popelje me naravnost v kuhinjo k stari mami, kjer je pogosto dišalo po cimetu, mleku in rižu. Med brskanjem po božičnih receptih po svetu sem naletel na ta dragulj. V izvirniku se jed imenuje Risalamande. Sladica je zelo praktična, saj jo lahko imamo shranjeno na hladnem in pred postrežbo le pogrejemo jagodičevje in že je pripravljeno.
Recept sem moral poskusiti tudi v rastlinski različici. Za kuhanje riža sem uporabil O’Plant mandljev napitek, ki doda še več mandljeve arome. Tudi smetano sem uporabil rastlinsko, lahko pa jo seveda nadomestite s klasično. V kolikor je mlečni riž tudi vaša ljuba sladica, priporočam, da poskusite ta recept.
V sodelovanju z Podravko Slovenija.
Količina: 4 porcije / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine za mlečni riž:
- 700 ml mandljevega napitka O’Plant
- 1 strok vanilije
- 5 žlic sladkorja (70 g)
- ½ žličke soli
- 160 g riža arborio Zlato polje
- 300 ml rastlinske smetane za stepanje
- 15 g vanilijevega sladkorja
- 30 g mandljevih lističev
Sestavine za jagodičevje:
- 250 g zamrznjenega jagodičevja
- 50 g sladkorja
- 50 ml pomarančnega soka
Priprava:
- V lonec nalijemo mandljev napitek, dodamo strok vanilije, sladkor, sol in premešamo. Segrejemo do vretja in dodamo še riž. Premešamo in kuhamo dobrih 10 minut. Toliko, da se riž skuha in zgosti.
- Mandljeve lističe drobno sesekljamo in jih vmešamo v kuhan mlečni riž. Odstavimo, da se ohladi.
- Jagodičevje kuhamo skupaj s sladkorjem in pomarančnim sokom. Kuhamo na zmernem ognju približno 12 minut. Odstavimo.
- Rastlinsko smetano stepemo skupaj z vanilijevem sladkorjem do mehkih vrhov. Vmešamo jo v riž.
- Mlečni riž lahko postrežemo takoj, še boljši pa je, če ga pred postrežbo dobro ohladimo. Postrežemo ga prelitega z jagodičevjem, povrh pa dodamo še nekaj mandljevih lističev.
Nasveti:
Jed lahko enostavno pripravite tudi s klasičnimi sestavinami. Rastlinski napitek zamenjajte s polnomastnim mlekom, namesto rastlinske pa uporabite klasično smetano.
K jagodičevju lahko dodamo tudi nekaj Kirscha ali drugega sadnega žganja. Tudi rum se bo dobro odrezal.
Dober tek!