Bananin kruh s kakavom je marmorirana različica te priljubljene sladice. Najbolje je uporabiti fino zrele banane.

Bananin kruh je eden izmed boljših načinov kako porabit šop preveč zrelih banan. Druga možnost pa je, da jih olupimo, narežemo in zamrznemo. Tako bomo vedno imeli pri roki material za smuti ali domač bananin sladoled. Bananin kruh je sočna sladica, ki bo počakala kar nekaj dni. Sam se ga najraje lotim popečenega v toasterju in premazanega z arašidovim maslom. Super se pa zraven poda tudi kepica sladoleda.

Uporabil sem pekač dimenzije 30 x 10 cm.

Bananin kruh s kakavom

Sestavine za bananin kruh s kakavom:

  • 3 zrele banane
  • 120 g masla
  • 140 g sladkorja
  • Jajce
  • 150 g moke
  • 50 g kakava v prahu
  • 3 žlice kisle smetane
  • Žlička cimeta v prahu
  • Žlica vanilijevega ekstrakta
  • Pol žličke soli
  • Žlička pecilnega praška

Priprava te fantastične sladice gre takole:

  1. Banane pretlačimo z vilico.
  2. Dodamo stopljeno maslo.
  3. Dodamo sladkor, sol in vanilijo in zmešamo.
  4. Dodamo jajce, moko in zmešamo, če je testo preveč gosto dodamo še kislo smetano.
  5. Razdelimo testo na dve polovici.
  6. K eni polovici primešamo kakav v prahu, k drugi pa cimet.  Obe premešamo.
  7. Dobro namastimo pekač.
  8. Razdelimo masi po pekaču in nekajkrat naredimo osmico z nožem, da se obe mali lepo premešajo. Pazimo, da ne mešate preveč.
  9. Pečemo 50 – 60 minut pri 180 °C.
  10. Ohladimo in postrežemo.

Nasveti:

Bananin kruh je še bolj okusen, če ga popečemo v toasterju preden ga postrežemo. Lahko ga pripravimo tudi v ponvi na maslu. Premažemo ga še z arašidovim maslom in marmelado in imamo resnično zmagovito kombinacijo. Mmmm. Kepice sladoleda pa raje ne omenjamo, ker to bi bilo že preveč grešno.

Namesto kisle smetane lahko k receptu dodamo jogurt, grški jogurt ali pa mascarpone. Tudi suho sadje, recimo rozine, se krasno podajo zraven.

Dober tek!

Poskusi še to krasno sladico … Naj banana palačinke.