Priprava domače marmelade je tako zelo enostavna. Potrebuješ lonec, sadje, sladkor ali želirni sladkor, začimbe in nekaj potrpežljivosti. Rezultat je slasten in največ pomeni to, da veš, kaj ješ.

Tokrat vam predstavljamo recept za mangovo marmelado. Mango kupi čim bolj zrel, da bo okus izrazit. Ingver je lahko v prahu ali pa svež, nariban. Za dober okus dodaj še malce burbonske vanilije, žlico citronske kisline ali sok 1 limone ter limonsko travo. Sladkost manga je razlog, da uporabimo želirni sladkor 1:3. Ta je manj sladek. Ko želirni sladkor vmešamo, moramo kuhati marmelado do vretja, nato ob stalnem mešanju kuhati še vsaj 3 minute.

Sestavine za približno 3 litre marmelade

  • 10 kosov manga (očiščen tehta cca 2,5 do 3 kg)
  • 1 kg želirnega sladkorja 1:3 (za 3 kg sadja)
  • sok 1 limone ali čajna žlica citronske kisline
  • 3 cm svežega naribanega ingverja
  • 1 vrečka burbonske vanilije (cca 1-2 čajni žlički)
  • 1 čž limonske trave
  • 1/3 čajne žličke soli
  • 0,5 litra vode

 

Postopek

  • mango olupi, odstrani seme, nareži meso na manjše krhlje
  • v večji posodi kuhaj, da se zmehča, nato premešaj s paličnim mešalnikom
  • dodaj vodo, vmešaj želirni sladkor ter vse ostale sestavine
  • ob rednem mešanju kuhaj do vretja, nato še 5 minut
  • kozarce za vlaganje daj v pečico – 10 min pri 120 C
  • kuhano marmelado previdno prelij v kozarce za vlaganje, zapri pokrov, obrni na pokrov za 30 minut
  • po 30 minutah obrni kozarce in jih normalno postavi s pokrovom navzgor
  • ves čas naj bodo pokriti s krpo
  • ko se ohladijo in marmelada strdi, jih shrani v temnem prostoru