Kimči je fermentirana mešanica zelenjave, ki je izredno popularna v Koreji, zadnje čase pa osvaja cel svet. Priprava je preprosta, okus pa vrhunski. Kimči lahko ponudimo kot prilogo testeninam, ga dodamo v sendviče ali recimo solate.

Kimči sem že večkrat jedel in skrajni čas je že bil, da se lotim priprave svojega. Presenetljivo preprosto je vse skupaj in odslej bom definitivno imel to specialiteto vedno na zalogi v hladilniku. Najraje ga dodajam v sendviče, ker doda ravno pravo mero kisline in pikantnosti.

Za kimči sem uporabil začimbe Kotanyi Slovenija.

Količina: 2 litrski kozarec kimčija / Čas priprave: 40 min / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za kimči:

  • 1 kitajsko zelje (cca 900 g)
  • 3 korenčki
  • 2 kumari
  • 2 mladi čebuli
  • koriander v zrnju
  • poper v zrnju
  • sol

Sestavine za pasto:

  • 1 hruška
  • 6 strokov česna
  • 1 palec olupljenega ingverja
  • 80 ml sojine  omake
  • 50 g suhega čilija
  • 50 ml paradižnikove mezge

Postopek:

  1. Najprej pripravimo kitajsko zelje. Razrežemo ga na četrtine, odrežemo trdi del sredice in ga potem razrežemo na manjše kose.
  2. Zelje prestavimo v večjo posodo, ga krepko solimo (cca. 3 žlice soli), pregnetemo in pustimo stati eno uro.
  3. Kumare operemo in jih narežemo na tanke rezine.
  4. Korenje narežemo na trakce, mlado čebulo pa na večje koščke.
  5. Zdaj se lotimo paste. Hruško olupimo, narežemo na manjše koščke in vržemo v blender, dodamo še olupljen ingver, česen, sojino omako in paradižnikovo mezgo. Vse sestavine zblendamo do gladkega. Dobili bomo malce bolj sočno pasto.
  6. Pasto prestavimo v srednje veliko posodo in ji primešamo suh čili, če želimo bolj pekoč kimči.
  7. Kitajsko zelje ponovno pregnetemo z rokami in dobro speremo pod tekočo vodo.
  8. K zelju dodamo na tanjše trakce narezano korenje, narezane kumare, mlado čebulo, koriander, poper in premešamo.
  9. Kozarce in pokrove steriliziramo.
  10. Vso zelenjavo zdaj dobro premešamo skupaj s pasto.
  11. Kozarce napolnimo, vse skupaj dobro pretlačimo, da zelenjava izpusti še malce vode in, da se znebimo morebitnih zračnih mehurčkov.
  12. Kozarce pustimo na sobni temperaturi v temnem prostoru stati 3-7 dni, da kimči fermentira. Priporočam, da vmes poskusite in preverite, če vam okus ustreza. Dlje kot boste fermentirali, bolj kiselkast bo kimči.
  13. Ko smo zaključili s fermentacijo kimči dobro zapremo in hranimo v hladilniku. Brez težav zdrži en teden, lahko tudi dva.

Kimči - fermentirana korejska zelenjava

Nasveti:

Četrti dan fermentacije preverite okus kimčija. Dlje kot se bo fermentiral, bolj bo pikanten in kiselkast. Jaz sem ga pustil fermentirati 7 dni.

Med fermentacijo postavite čez kozarček gazo in čez njo še pokrovček delno priprite. Tako se boste izognili mušicam v vašem krasnem kimčiju. Tega res nočemo.

Poskusite tudi vložene bučke s suhimi paradižniki in feto ali veganski sendvič z avokadom in koromačem.

Dober tek!