Puhaste japonske palačinke
Puhaste japonske palačinke so bile prava internetna senzacija, zato sem jih moral poskusiti. Za pripravo potrebujemo manjše obročke za mono tortice, se pa palačinke spečejo kar v ponvi na štedilniku. Slastne so in definitivno pritegnejo poglede.

Puhaste japonske palačinke sem prvič zafrknil in jih prismodil. Pomembno je, da je temperatura na štedilniku dovolj nizka, da se spodnja plast palačink ne zažge, hkrati pa mora biti dovolj topla, da se testo v sredini speče, oziroma skuha. Potrebno je malce eksperimentiranja prilagojenega vašemu štedilniku. Sam sem jih pekel na 3. do 4. stopnji od 9. na indukcijskem kuhališču.
Količina: 8 palačink / Čas priprave: 30 min / Zahtevnost: 4 od 5
Sestavine za puhaste japonske palačinke:
- 2 rumenjaka
- 100 g moke
- 4 beljaki
- 120 ml mleka
- 50 g sladkorja
- Žlička pecilnega praška
- Pol žličke sode bikarbone
Priprava:
- V skledi zmešamo rumenjake, sladkor in mleko. Mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi.
- Dodamo moko, pecilni prašek in sodo bikarbono in zmešamo. Najboljše je, da moko, pecilni prašek in sodo bikarbono presejemo skozi cedilo, da se vse sestavine enakomerno razporedijo.
- Beljake stepemo v sneg, nato pa ga nežno vmešamo v maso.
- Ponev namažemo z maslom in jo segrejemo.
- Na ponev postavimo enega ali dva kovinska obročka (odvisno od velikosti ponve). Najbolje je uporabiti obročka za pripravo mono tortic.
- V vsakega vlijemo maso za puhaste palačinke nekje do ¾ višine obročka.
- Nato pokrijemo s pokrovom in na nizkem ognju kuhamo 10 minut.
- S pomočjo lopatke previdno obrnemo palačinke skupaj z obročem in jih pokrite kuhamo še 5 minut na drugi strani.
- Odstranimo iz kovinskih obročkov.
- Postrežemo z javorjevim sirupom, maslom ali čokolado.
Nasveti:
Puhaste japonske palačinke sem pripravljal na indukcijskem kuhališču. Najbolje so se spekle, kadar sem jih pekel na 4. stopnji (od 9-ih).
Palačinke je super kombinirati tudi s svežim sadjem, smetano ali sladoledom.
Poskusite tudi bananine palačinke z musliji, grškim jogurtom in medom ali matcha kokos cheesecake.
Dober tek!