Tople kumare s krompirjem, oziroma tople murke, kot smo jim rekli doma. Okusne, lahke, kremne in rahlo okisane. Ponavadi sem si privoščil kar dva krožnika zapored.

Tople kumare sem pripravil skoraj po dvajsetih letih. Nekatere jedi se včasih kar izmuznejo iz jedilnika in vesel sem, da sem jih končno pripravil. Recept sem povzel po spominu in je zelo dobro uspel.

Količina: 4 osebe / Čas priprave: 45 min / Zahtevnost: 1 od 5

Tople kmečke murke (tople kumare s krompirjem)

Sestavine za tople kumare:

  • 800 g kumar
  • 800 g krompirja
  • 1 čebula
  • 2 žlici masla
  • 1 dl mleka
  • 1 dl zelenjavne juhe
  • 100 ml kisle smetane
  • žlica jabolčnega kisa
  • sol in poper

Postopek:

  1. Kumare olupimo, jih naribamo in počakamo, da nekoliko spustijo vodo.
  2. Kumare nato ožamemo.
  3. Olupimo krompir, narežemo na kose in ga skuhamo v slani vodi do mehkega.
  4. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo žlico masla in na njem rahlo pražimo sesekljano čebulo in česen.
  5. Kumare dodamo k česnu in čebuli, posolimo, premešamo in jih dušimo približno 15 minut.
  6. Ko je krompir skuhan, ga pretlačimo skupaj z mlekom, žlico masla in kislo smetano. Po potrebi solimo in popramo.
  7. Narejen pire dodamo h kumaram in premešamo.
  8. Če je juha pregosta jo razredčimo z zelenjavno juho.
  9. Vse premešamo in kuhamo še pet minut.
  10. Dodamo žlico jabolčnega kisa in postrežemo.

Nasveti:

Toplim kumaram se odlično poda mleta kumina. Namesto jabolčnega kisa lahko uporabimo drobno nasekljane kisle kumare, juhi pa dodamo še nekaj žlic soka vloženih kumaric.

Tople kumare lahko pripravimo kot juho, ali jih bolj zgostimo in postrežemo kot omako skupaj s kuhanim stročjim fižolom in ocvirki.

Poskusite tudi kumarično solato z jogurtom in kislo smetano ali presno pikantno miso juho.

Dober tek!