Prežganka je ena izmed tistih starih, dobrih klasik. Juha, ki pogreje dušo in telo, dodatek kumine pa pocrklja tudi naš želodec. Pripravi jo z jajčnimi vlivanci in postrezi še toplo.

Juha prežganka. Tole je recept za to staro domačo klasiko. Juha je bila včasih zelo pogosto na mizah in čas je, da jo spet oživimo. Količina zadošča za tri osebe.

Sestavine:

  • 2 žlici masla
  • 3 žlice moke
  • 1 liter vode
  • pol žličke mlete kumine
  • 2 jajci
  • sol
  • poper

Priprava prežganke:

  1. Najprej v loncu segrej maslo in na njem prepraži moko.
  2. Pri praženju moke je potrebna previdnost, da se ne prismodi. Vmes ves čas mešaj.
  3. Nato prilijemo vodo in ves čas mešamo.
  4. Juho začinimo s soljo in poprom po okusu.
  5. Dodamo še mleto kumino.
  6. Nato razžvrkljaj jajci in jih postopoma vlivaj v juho. Vmes mešaj.
  7. Kuhaj še nekaj minut in juha je gotova.

Nasveti:

Juho prežganko lahko izboljšaš z dodatkom naribanega sira. Tudi popečeni krutoni in sveža zelišča jo bosta dvignila na še višji, gurmanski nivo.