Domača prežganka je ena izmed tistih starih, dobrih klasik. Juha, ki pogreje dušo in telo, dodatek kumine pa pocrklja tudi naš želodec. Pripravi jo z jajčnimi vlivanci in postrezi še toplo.

Domača prežganka je resnično klasika. Juha je bila včasih zelo pogosto na naših mizah in čas je, da jo spet oživimo. Količina zadošča za tri osebe.

Količina: 3 porcije / Čas priprave: 35 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 2 žlici masla
  • 3 žlice moke
  • 1 liter vode
  • pol žličke mlete kumine
  • 2 jajci
  • sol
  • poper

Priprava prežganke:

  1. Najprej v loncu segrejemo maslo in na njem prepražimo moko.
  2. Pri praženju moke je potrebna previdnost, da se moka ne prismodi. Vmes ves čas mešamo s kuhalnico.
  3. Ko je moka prepražena prilijemo vodo in ves čas mešamo.
  4. Juho začinimo nato s soljo in poprom po okusu.
  5. Dodamo še mleto kumino.
  6. Nato razžvrkljamo jajci in jih postopoma vlivamo v juho. Vmes mešaj. Tukaj lahko mešamo malo manj in dobili bomo večje koščke jajčnih vlivancev, ali pa mešamo malce bolj in jajca se bodo bolj enakomerno razporedila po juhi. Pripravite, kot vam je ljubše.
  7. Prežganko kuhamo še nekaj minut in juha je gotova.

Nasveti:

Juho prežganko lahko izboljšamo z dodatkom naribanega sira. Tudi popečeni krutoni in sveža zelišča jo bosta dvignila na še višji, gurmanski nivo.

Namesto vode lahko k prežganki vlijemo jušno osnovo. Pripravimo lahko tudi ajdovo različico prežganke. V tem primeru uporabimo namesto pšenične kar ajdovo moko. Nekateri radi v prežganko dodajo tudi zelenjavo. Po mojih izkušnjah se fino obnese ribano korenje, ki ga malce popražimo skupaj s prežgano moko in potem skuhamo juho po enakem postopku dalje.

Poskusite tudi gobovo juho z jurčki, lisičkami in krompirjem ali presno kremno bučkino juho.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje