Obrnjen kolač z jabolki? Karamelizirana, ravno prav začinjena jabolka. Sočen in mehak biskvit. Preprost za pripravo in povrh vsega so vse sestavine rastlinskega izvora.

Obrnjen kolač z jabolki je prava veganska poslastica. Muscovado sladkor lahko nadomestiš z rjavim, vendar ga zelo priporočam. Muscovado je polnega okusa in s svojo globino doda izredno lepo noto pri receptu.

Pri pripravi kolača sem uporabil pekač dimenzije 20 x 30 cm. Če pečeš z drugo dimenzijo pazi le toliko, da malenkost prilagodiš količine. Ni pa to zelo občutljiv recept in bo uspel v vsakem primeru.

Sestavine:

  • 200 g muscovado sladkorja
  • 190 g moke
  • 70 ml olja
  • 1 dl vode
  • 30 g margarine
  • 3 jabolka
  • 90 g orehov
  • žlička pecilnega praška
  • žlička cimeta
  • žlička mletih klinčkov
  • žlička vanilije
  • žlica jabolčnega kisa
  • limonina lupinica (pol limone)

Priprava kolača:

  1. Dve jabolki naribaj, eni pa odstrani peške in jo nareži na tanjše lističe
  2. Pekač dobro namaži z margarino ali katero drugo maščobo
  3. V ponvi stopi margarino in dodaj polovico sladkorja (100g); vse dobro premešaj
  4. Sladkor in margarino razporedi po dnu pekača, čez pa razporedi lističe jabolk
  5. Zdaj zmešaj suhe sestavine (moko, preostanek sladkorja, pecilni prašek in začimbe)
  6. Ločeno zmešaj mokre sestavine (olje, kis in vodo), dodaj naribana jabolka, limonino lupinico in premešaj
  7. Mokre sestavine primešaj k suhim, dodaj grobo nasekljane orehe in premešaj
  8. Maso za biskvit prelij čez jabolka
  9. Peci 30 – 35 minut pri 180 °C

Nasveti:

Kis in pecilni prašek zmešamo zato, da se pecilni prašek aktivira in prične tvoriti mehurčke. Biskvit bo zaradi tega še bolj puhast in rahel.

Margarino lahko zamenjamo s katerokoli drugo rastlinsko maščobo, tudi kokosovo olje se lepo obnese.

Muscovado sladkor je polnega in bogatega okusa. Zelo dobro se obnese v tem kolaču, skoraj vedno pa najde svoje mesto tudi v repcptih za brownije.

Poskusite tudi te krasne veganske dvojne kokosove grižljaje.

Dober tek!