Obrnjen kolač z jabolki (veganski)
Obrnjen kolač z jabolki? Karamelizirana,ravno prav začinjena jabolka obdana s sočnim in mehkim biskvitom. Preprost za pripravo in povrh vsega so vse sestavine rastlinskega izvora.
Obrnjen kolač z jabolki je prava veganska poslastica. Muscovado sladkor lahko nadomestiš z rjavim sladkorjem, vendar ga zelo priporočam. Muscovado je polnega okusa in s svojo globino doda izredno lepo noto pri receptu.
Pri pripravi kolača sem uporabil pekač dimenzije 20 x 30 cm. Če pečeš z drugo dimenzijo pazi le toliko, da malenkost prilagodiš količine. Ni pa to zelo občutljiv recept in bo uspel v vsakem primeru.
Sestavine:
- 200 g muscovado sladkorja
- 190 g moke
- 70 ml olja
- 1 dl vode
- 30 g margarine
- 3 jabolka
- 90 g orehov
- žlička pecilnega praška
- žlička cimeta
- žlička mletih klinčkov
- žlička vanilije
- žlica jabolčnega kisa
- limonina lupinica (pol limone)
Priprava kolača:
- Dve jabolki naribaj, enemu pa odstrani peške in go nareži na tanjše lističe.
- Pekač dobro namaži z margarino ali katero drugo maščobo.
- V ponvi stopi margarino in dodaj polovico sladkorja (100g); vse dobro premešaj
- Sladkor in margarino razporedi po dnu pekača, čez pa razporedi lističe jabolk
- Zdaj zmešaj suhe sestavine (moko, preostanek sladkorja, pecilni prašek in začimbe)
- Ločeno zmešaj mokre sestavine (olje, kis in vodo), dodaj naribana jabolka, limonino lupinico in premešaj
- Mokre sestavine primešaj k suhim, dodaj grobo nasekljane orehe in premešaj
- Maso za biskvit prelij čez jabolka
- Peci 30 – 35 minut pri 180 °C
Nasveti:
Kis in pecilni prašek zmešamo zato, da se pecilni prašek aktivira in prične tvoriti mehurčke. Biskvit bo zaradi tega še bolj puhast in rahel.
Margarino lahko zamenjamo s katerokoli drugo rastlinsko maščobo, tudi kokosovo olje se lepo obnese.
Muscovado sladkor je polnega in bogatega okusa. Zelo dobro se obnese v tem kolaču, skoraj vedno pa najde svoje mesto tudi v repcptih za brownije.
Poskusite tudi te krasne veganske dvojne kokosove grižljaje.
Dober tek!