Makov kolač
Preprost makov kolač pripravimo v dobre pol ure. Jajca, med, mak, mandlji, maslo, limone… Recept Bineta Volčiča, objavljeno v sodelovanju z binevolcic.si.

Sestavine
- 4 jajca
- 60 g medu
- 200 g masla
- 250 g mletih mandljev
- 1 žlička pecilnega praška
- 4 limone
- 4 žlice makovih semen
- ščepec soli
Postopek
- Najprej dobro stepemo jajca, ščepec soli in med. Jajca naj bodo sobne temperature, da bodo lepše narasla.
- V drugi posodi penasto stepemo zmehčano maslo, dodamo mlete mandlje in postopoma dodajamo jajca z medom. Dodamo še pecilni prašek ali vinski kamen, limonin sok in naribano limonino lupinico. Dobro premešamo in na koncu dodamo še mak.
- Zmes za kolač vlijemo v model za peko, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo 30 minut na 160°C, da kolač dobi zlato rjavo barvo.
- Pečen kolač ohladimo v modelu, nato pa ga zvrnemo na desko ali servirni krožnik, razrežemo in takoj postrežemo.