Skutina torta s pehtranom
Skutina torta s pehtranom je čudovit recept za začetek pomladi ali za navduševanje gostov. Hrustljavo skuštrani lističi testa ustvarijo pričakovanje, ki ga sredica vsekakor izpolni. Ta je sočna, rahla in aromatična. Pompozna sladica, ki nas prepriča s svojo okusno preprostostjo.

Skutina torta s pehtranom je prava izbira, ko se dnevi daljšajo, temperature višajo in ko vrt ponuja vedno več izbire. Če je le možno uporabimo sveži pehtran, ki ima čudovito aromo in se odlično znajde v družbi skute in limone.
Količina: 6-8 kosov / Čas priprave: 90 min / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine:
- 200 g vlečenega testa
- 40 g masla
- 250 g ricotte
- 250 g pasirane skute
- 3 jajca
- 3 rumenjaki
- 50 g sladkorja
- 30 g medu
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 30 g moke
- 70 g mletih mandljev
- 3-4 vejice svežega pehtrana ali 4 g suhega pehtrana
- Lupinica ene limone
Postopek:
- Segrejemo pečico na 180°C, pripravimo in nmastimo tortni model oziroma pekač. Za ta recept potrebujemo pekač z odstranljivim dnom in 18 cm premera.
- Stopimo maslo in na delovno površino razprostremo liste vlečenega testa.
- Vzamemo dva lista testa skupaj in z njima obložimo notranjo stran tortnega modela. Listi testa so večji od modela, zato jih pustimo viseti čez rob.
- Sedaj plast testa premažemo s stopljenim maslom. Pri tem si pomagamo s čopičem in ne pozabimo premazati še stranic testa.
- Nato čez položimo le eno plast testa, ki jo zopet premažemo z maslom. Postopek ponavljamo dokler nam ne zmanjka vseh listov testa.
- V večjo mešalno skledo stresemo ricotto, skuto, jajca, rumenjake, sladkor, med in vanilijev ekstrakt. Vse skupaj dobro premešamo. Mešamo lahko z ročnim mešalnikom ali ročno z metlico.
- V skledo dodamo moko, mlete mandlje, pehtran in limonino lupinico. Zopet dobro premešamo. Če imamo na voljo sveži pehtran ga pred vmešanjem osmukamo in drobno nasekljamo.
- Nadev vlijemo v s testom obložen model. Maso rahlo poravnamo in čez njo zavihamo vse viseče liste testa. Testa ne gladimo ampak ga pustimo skuštranega. Nič hudega, če se nam kakšen del zatrga.
- Pekač prestavimo v pečico za 50-60 minut. Po 50 minutah z rahlim tresljajem pekača preverimo pečeno sredico. Če se zatrese kot žele jo lahko odstranimo iz pečice, če je sredica bolj mehka jo pustimo v pečici še 5-10 minut.
- Pečeno torto vzamemo iz pečice in jo ohladimo v pekaču.
- Torto režemo in postrežemo popolnoma ohlajeno. Če se nam ne uspe zadržati, se je lahko lotimo 30 minut po peki.

Nasveti:
Namesto mandljeve moke lahko uporabimo tudi mlete lešnike.
K nadevu lahko primešamo tudi rozine in kandirano sadje. V tem primeru uporabite pekač večjega premera.
Poleg lahko postrežemo sveže sadje ali jagodičevje, na drobno narezano in potreseno po vrhu torte.
Poskusite tudi slani kolač s papriko in sirom ali presni matcha kokos cheesecake.
Dobre tek!