Praznični mošnjički
Praznični mošnjički so zabavna in prisrčna sladica, sladka malica ali zajtrk. Pripravljeni so iz vlečenega testa ter bogatega nadeva iz mandljev, kokosa, čokolade in malin. Oh ja, vse to je notri in nič ni odveč.
Praznični mošnjički imajo slastno hrustljavo skorjico in sočno sredico, ki je polna dobrot. Kokos doda sočnost in prijetno hrustljavo teksturo. Odlično se ujame z nežnimi mandlji in temno čokolado. Verjetno nas v nadevu najbolj preseneti malina in prav to je njen namen. Rahlo kisla sadna nota, ki preseka čudovito sladkobo in doda nekaj svežine.
V sodelovanju z ALUFIX.
Količina: 12- 14 mošnjičkov / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na kos) | |
Energetska vrednost | 374 kcal |
Beljakovine | 9 g |
Ogljikovi hidrati | 38 g |
Maščobe | 21 g |
Sestavine:
- 250 g mascarpone sira
- 2 jajci
- 2 zavojčka vanilijevega sladkorja
- 50 g sladkorja v prahu
- 100 g mletih mandljev
- 75 g kokosove moke
- 100 g temne čokolade ali čokolade v prahu
- 40 g masla
- 500 g vlečenega testa
- malinova marmelada
Priprava:
- Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo pladenj za mafine ali aluminjaste modelčke za mafine.
- V večji skledi z ročnim mešalnikom zmešamo mascarpone sir in eno jajce.
- Nato dodamo vanilijev sladkor in mleti sladkor ter dobro premešamo.
- Dodamo še mlete mandlje, kokosovo moko in naribano temno čokolado. Premešamo, da se vse sestavine povežejo v gost nadev.
- Sedaj stopimo maslo in razrežemo liste vlečenega testa na kvadrate v velikosti 15×15 cm.
- Za en mošnjiček bomo potrebovali 2 plasti vlečenega testa. Spodnjo plast premažemo s stopljenim maslom in čez položimo drugo plast.
- Nato dodamo 1 veliko žlico (35-40 g) nadeva na sredino kvadrata.
- Na sredini nadeva z ročajem kuhalnice naredimo jamico in vanjo nažličkamo 1 žličko malinove marmelade.
- Sedaj zavihamo robove vlečenega testa okoli nadeva in oblikujemo mošnjiček. Mošnjičke pri vratu dobro stisnemo, da se nam med peko ne razprejo.
- Oblikovane mošnjičke prestavimo v pripravljen mafin pekač ali modelčke.
- Nato jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in jih prestavimo v ogreto pečico na 180 °C.
- Mošnjičke pečemo 25-30 minut.
- Postrežemo jih posute s sladkorjem v prahu in še rahlo tople.
Nasveti:
Mošnjički imajo precej veliko količino nadeva, ki se jo lahko tudi zmanjša. Takrat uporabimo samo eno plast vlečenega testa.
Za nadev lahko uporabimo različne oreščke in različne okuse marmelad.
Če se nam zaviti mošnjički odpirajo, testo pred zavijanjem premažemo z razžvrkljanim jajcem po notranjih robovih. Ko je testo vlažno se lažje sprime skupaj.
Mošnjički se na hladnem obdržijo 3 dni. Lahko jih pogrejemo v mikrovalovni ali navadni pečici.
Poskusi še medene princeske ter višnjev smuti z banano in mandlji.
Dober tek!