Gibanica

Gibanica

Gibanica, ki sem jo tokrat pripravil je bolj preprosta od občudovane prekmurske gibanice, ki kraljuje med slovenskimi sladicami. Zakaj bolj preprosta? Namesto krhkega testa sem uporabil zgolj vlečeno testo, ki se ga priročno dobi v vsaki trgovini. Včasih si je potrebno klasike poenostaviti, da jih pripravimo večkrat in tako lahko v njih bolj pogosto uživamo.

Gibanica

Gibanica se res lahko pripravi hitro in enostavno. Ima štiri nadeve, ki jih zložimo v osem plasti ampak ti so preprosti in ko se sprostimo, jo pripravimo skoraj z zavezanimi očmi. Količine sestavin so spisane v jedilnih žlicah in v gramih. Grami so dodani za vsak slučaj, saj niso vse jedilne žlice enake velikosti. Sam sladkam glede na kislost jabolk in po občutku.

Vsak nadev uporabimo dvakrat. Med sestavinami so napisane celotne količine nadevov, zato jih za posamezno plast razpolovimo. Za še lažjo pripravo si lahko vse nadeve pripravimo in zmešamo vnaprej in ne sproti, kot sem se jih lotil jaz.

Vsebino omogoča Steklarna Rogaška.

Količina: 15-18 kosov / Čas piprave: 80 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti
(na kos)
 
Energetska vrednost584 kcal
Beljakovine13 g
Ogljikovi hidrati56 g
Maščobe37 g

Sestavine za makov nadev:

  • 200 ml sladke smetane
  • 200 g maka
  • 60 g sladkorja

Sestavine za skutin nadev:

  • 500 g pasirane skute
  • 90 g sladkorja
  • 10 g vanilijevega sladkorja
  • Lupinica 1 limone

Sestavine za orehov nadev:

  • 250 g mletih orehov
  • 50 g sladkorja
  • 10 g vanilijevega sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 200 ml sladke smetane

Sestavine za jabolčni nadev:

  • 1 kg jabolk
  • 1 žlička cimeta
  • 90 g sladkorja
  • 10 g vanilijevega sladkorja

Preostale sestavine:

  • 500 g vlečenega testa
  • 100 g masla
  • 100 ml sladke smetane

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo okrogel pekač s premerom 27 cm ali pravokotni pekač v velikosti 20 x 30 cm.
  2. Vlečeno testo obrežemo v velikosti uporabljenega pekača in ga pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo.
  3. Pekač premažemo s stopljenim maslom in vanj položimo tri plasti testa. Vse plasti premažemo z maslom.
  4. Sedaj testo premažemo s prvo plastjo nadeva. Začnemo z makovim nadevom, tako da ga polovico enakomerno razporedimo po testu. Čez mak enakomerno potresemo 2 žlici sladkorja (30 g) in ga prelijemo s polovico sladke smetane (100 ml).
  5. Čez makov nadev položimo plast vlečenega testa, ki ga premažemo z maslom.
  6. Sedaj dodamo polovico pasirane skute. Po skuti posujemo tri žlice sladkorja (45 g), žličko vanilijevega sladkorja in polovico limonine lupinice.
  7. Skutin nadev prekrijemo s plastjo vlečenega testa, ki ga premažemo z maslom.
  8. Po testu razporedimo polovico mletih orehov, čez njih enakomerno potresemo 1 ½ žlico sladkorja (25 g), 1 žličko vanilijevega sladkorja in ½ žličke cimeta. Orehe prelijemo s polovico sladke smetane (100 ml).
  9. Orehov nadev pokrijemo z novo plastjo vlečenega testa, ki ga zopet premažemo z maslom.
  10. Sedaj dodamo še plast jabolčnega nadeva. Polovico naribanih jabolk razporedimo po testu in posujemo 3 žlice sladkorja (45 g), 1 žličko vanilijevega sladkorja in ½ žličke cimeta.
  11. Nato še enkrat ponovimo enako zaporedje zlaganja nadevov in testa. Vmes vsako plast testa premažemo s stopljenim maslom.
  12. Zadnjo plast jabolčnega nadeva pokrijemo z dvema plastema vlečenega testa, vmes ju premažemo z maslom, povrh pa prelijemo s preostankom sladke smetane (100 ml).
  13. Zloženo gibanico prestavimo v ogreto pečico na 180 °C in jo pečemo 45-50 minut.
  14. Spečeno gibanico rahlo ohladimo šele nato jo vzamemo iz pekača in razrežemo.
  15. Gibanico posujemo še s sladkorjem v prahu in jo postrežemo toplo ali hladno.
Gibanica

Nasveti:

Ena jedilna žlica sladkorja tehta 15 g in ena žlička sladkorja tehta 5 g.

Orehov in makov nadev v prekmurski gibanici  prelivajo z legirjem za dodatno sočnost. Legir  je mešanica kisle smetane, sladke smetane in jajc. Sam sem uporabil samo sladko smetano, ki odlično opravi svojo nalogo.

Gibanico lahko hranimo v hladilniku tudi 5 dni. Iz hladilnika jo vzamemo 30 minut pred postrežbo, da se segreje na sobno temperaturo.

Poskusi še novoletni tiramisu in smuti za svežino misli.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi