Novoletni tiramisu je bogat in neverjetno okusen. Sestavljajo ga mascarponejeva krema začinjena z jajčnim likerjem, cimetov ganache in višnje. Vsak grižljaj je popolna harmonija okusov, ki se odlično priležejo v prazničnem času.

Novoletni tiramisu je božanska sladica, ki se jo naredi tako hitro in enostavno, da je greh če je ne pripravimo. Sam obožujem klasični tiramisu a vseeno sem si zaželel malo bolj prazničnih okusov. Pri kremi sem se izognil svežim jajcem in marsala vinu, ter namesto tega dodal slasten jajčni liker. Čokoladni ganache je prijetno začinjen s cimetom ter pimentom in nas vmes prav prijetno pocrklja. Višnje pa dodajo koščke sadne svežine, zaradi katerih se ne moremo ustaviti le pri enem kosu.

Novoletni tiramisu
Novoletni tiramisu

Količine: 15 oseb / Čas priprave: 30 min / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti
(na kos)
Energetska vrednost 643 kcal
Beljakovine 7 g
Ogljikovi hidrati 40 g
Maščobe 47 g

 

Sestavine:

  • 450 ml kave
  • 50 ml temnega ruma
  • 650 ml sladke smetane
  • 200 g temne čokolade
  • ½  žličke cimeta
  • ½ žličke pimenta
  • 1 kg mascarponeja
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 250 ml jajčnega likerja
  • 250 g piškotov savoiardi
  • 300 g vloženih in odcejenih višenj

Priprava:

  1. Skuhamo kavo in jo pustimo ob strani, da se ohladi.
  2. V manjšem loncu segrejemo 150 ml sladke smetane do vretja in jo prelijemo čez nadrobljeno temno čokolado. Dodamo cimet in piment ter pustimo odstati 2 minuti, da se čokolada zmehča. Nato dobro premešamo in pustimo ganche ob strani.
  3. V večjo skledo dodamo mascarpone sir in sladkor v prahu ter dobro premešamo z ročnim mešalnikom.
  4. Nato prilijemo jajčni liker in zopet dobro premešamo.
  5. Sedaj stepemo 500 ml sladke smetane in jo postopoma vmešamo k mascarponejevi kremi. Dobiti moramo gladko in enotno obarvano kremo.
  6. V vrčku zmešamo ohlajeno kuhano kavo in rum.
  7. V okrogli pekač premera 27 cm zložimo polovico savoiardi piškotov. Z njimi v celoti prekrijemo dno pekača.
  8. Piškote prelijemo z mešanice kave in ruma. Pazimo, da jih ne zalijemo preveč.
  9. Sedaj čez piškote namažemo tretjino mascarpone kreme.
  10. Po kremi polijemo polovico čokoladnega ganache-ja.
  11. Po ganache-ju potresemo polovico višenj.
  12. Sedaj še enkrat ponovimo vse plasti. Ko zaključimo z drugo plastjo višenj, čez njih nabrigamo zadnjo tretjino kreme. Kremo lahko nabrizgamo ali razmažemo, kar nam je ljubše in lažje.
  13. Zložen tiramisu pokrijemo s folijo in ga prestavimo v hladilnik za vsaj 4 ure ali kar čez noč.
  14. Pred postrežbo, tiramisu potresemo s temnim kakavom.

Novoletni tiramisu

Nasveti:

Za tiramisu lahko uporabimo turško, instant ali espresso kavo.

Sladkor v prahu se rad sprime v kepice, zato ga pred uporabo presejemo.

Mascarpone ima precej čvrsto teksturo, zato ga je potrebno pred uporabo dobro premešati. Najlažje gre z ročnim mešalnikom.

Pri čokoladnem ganache-ju se lahko izognemo začimbam, če nam niso po godu.

Okrogel pekač seveda lahko nadomestimo s pekačem poljubne oblike. Za napisane količine potrebujemo pravokotni pekač v velikosti 30x20x7 cm in kvadratni pekač 25x25x7 cm.

Poskusi še tiramisu pito in limonine kolačke.

Dober tek!

 

Tvoja ocena šteje