Novoletni tiramisu
Novoletni tiramisu je bogat in neverjetno okusen. Sestavljajo ga mascarponejeva krema začinjena z jajčnim likerjem, cimetov ganache in višnje. Vsak grižljaj je popolna harmonija okusov, ki se odlično priležejo v prazničnem času.
Novoletni tiramisu je božanska sladica, ki se jo naredi tako hitro in enostavno, da je greh če je ne pripravimo. Sam obožujem klasični tiramisu a vseeno sem si zaželel malo bolj prazničnih okusov. Pri kremi sem se izognil svežim jajcem in marsala vinu, ter namesto tega dodal slasten jajčni liker. Čokoladni ganache je prijetno začinjen s cimetom ter pimentom in nas vmes prav prijetno pocrklja. Višnje pa dodajo koščke sadne svežine, zaradi katerih se ne moremo ustaviti le pri enem kosu.
Količine: 15 oseb / Čas priprave: 30 min / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na kos) | |
Energetska vrednost | 643 kcal |
Beljakovine | 7 g |
Ogljikovi hidrati | 40 g |
Maščobe | 47 g |
Sestavine:
- 450 ml kave
- 50 ml temnega ruma
- 650 ml sladke smetane
- 200 g temne čokolade
- ½ žličke cimeta
- ½ žličke pimenta
- 1 kg mascarponeja
- 150 g sladkorja v prahu
- 250 ml jajčnega likerja
- 250 g piškotov savoiardi
- 300 g vloženih in odcejenih višenj
Priprava:
- Skuhamo kavo in jo pustimo ob strani, da se ohladi.
- V manjšem loncu segrejemo 150 ml sladke smetane do vretja in jo prelijemo čez nadrobljeno temno čokolado. Dodamo cimet in piment ter pustimo odstati 2 minuti, da se čokolada zmehča. Nato dobro premešamo in pustimo ganche ob strani.
- V večjo skledo dodamo mascarpone sir in sladkor v prahu ter dobro premešamo z ročnim mešalnikom.
- Nato prilijemo jajčni liker in zopet dobro premešamo.
- Sedaj stepemo 500 ml sladke smetane in jo postopoma vmešamo k mascarponejevi kremi. Dobiti moramo gladko in enotno obarvano kremo.
- V vrčku zmešamo ohlajeno kuhano kavo in rum.
- V okrogli pekač premera 27 cm zložimo polovico savoiardi piškotov. Z njimi v celoti prekrijemo dno pekača.
- Piškote prelijemo z mešanice kave in ruma. Pazimo, da jih ne zalijemo preveč.
- Sedaj čez piškote namažemo tretjino mascarpone kreme.
- Po kremi polijemo polovico čokoladnega ganache-ja.
- Po ganache-ju potresemo polovico višenj.
- Sedaj še enkrat ponovimo vse plasti. Ko zaključimo z drugo plastjo višenj, čez njih nabrigamo zadnjo tretjino kreme. Kremo lahko nabrizgamo ali razmažemo, kar nam je ljubše in lažje.
- Zložen tiramisu pokrijemo s folijo in ga prestavimo v hladilnik za vsaj 4 ure ali kar čez noč.
- Pred postrežbo, tiramisu potresemo s temnim kakavom.
Nasveti:
Za tiramisu lahko uporabimo turško, instant ali espresso kavo.
Sladkor v prahu se rad sprime v kepice, zato ga pred uporabo presejemo.
Mascarpone ima precej čvrsto teksturo, zato ga je potrebno pred uporabo dobro premešati. Najlažje gre z ročnim mešalnikom.
Pri čokoladnem ganache-ju se lahko izognemo začimbam, če nam niso po godu.
Okrogel pekač seveda lahko nadomestimo s pekačem poljubne oblike. Za napisane količine potrebujemo pravokotni pekač v velikosti 30x20x7 cm in kvadratni pekač 25x25x7 cm.
Poskusi še tiramisu pito in limonine kolačke.
Dober tek!