Limonina pita z meringo je klasika, ki se jo splača poskusiti. Sveža krema, hrustljavo testo in svilnata, sladka meringa so preprosto božanska kombinacija okusov in tekstur. S to pito bodo gostje očarani, želodci polni in obrazi nasmejani.

Limonina pita z meringo ima osvežilno limonino kremo, kateri ne dodamo prav nič sladkorja. V kolikor se odločite in izpustite meringo, morate nekoliko popraviti recept. Predlagam, da dodate med 50 in 100 g sladkorja v prahu v samo kremo.

Limonina pita z meringo

Sestavine za limonino pito z meringo:

Krhko testo:

 • 240 g moke
 • 160 g masla
 • 80 g sladkorja v prahu
 • eno jajce
 • sol

Limonin nadev:

 • 350 g mascarponeja
 • 250 g kisle smetane
 • 3 rumenjaki
 • sok in lupina dveh limon

Meringa:

 • 300 g sladkorja v prahu
 • 8 beljakov

Priprava limonine pite z meringo:

 1. Najprej pripravimo testo tako, da v multipraktiku zmešamo moko in sladkor ter dodamo na kocke narezano hladno maslo.
 2. K masi vmešamo še jajce in sol, dobro premešamo in postavimo za pol ure v hladilnik (ta korak je opcijski, bo pa testo bolj hrustljavo in lažje se bo valjalo).
 3. Testo odstranimo iz hladilnika, ga razvaljamo in razporedimo po pekaču; lepo oblikuj tudi rob.
 4. Pri valjanju si lahko pomagamo tako, da testo postavimo na plastično folijo in ga z drugim kosom folije pokrijemo. Nato valjamo čez folijo, eno plast odstranimo in ga skupaj s folijo premaknemo v pekač za pito. Tako bo še najbolj enostavno.
 5. Testo nekajkrat prebodemo po dnu z vilicami in postavimo v hladilnik še za 15 minut.
 6. Odstranimo iz hladilnika, dno pite pokrijemo s peki papirjem in nanj natrosimo fižol ali glinene kroglice za peko pit. Lahko si pomagamo tudi z drugim pekačem.
 7. Pečemo 10 minut pri 170 °C, nato odstranimo fižol in peki papir ter pečemo še 15 minut.
 8. Vmes pripravimo nadev tako, da zmešamo mascarpone, kislo smetano, rumenjake ter sok in lupino dveh limon.
 9. Preden nastrgamo limonino lupinico limone dobro operemo, najbolje z mešanico sode bikarbone in vode.
 10. Limonin nadev prelij čez testo in peci še dobrih 20 minut pri 170 °C.
 11. Pito odstranimo iz pečice in dobro ohladimo.
 12. b+Beljake in sladkor v prahu za meringo daj v stekleno ali kovinsko posodo in nad vodno kopeljo postopoma mešaj dokler se ne segrejejo na približno 65 °C (če vanje pomočiš prst naj zapeče) s tem je poskrbljeno za pasterizacijo beljakov. Lahko pa ta postopek naredimo kar v loncu na štedilniku, vendar je večja možnost, da se beljaki preveč segrejejo, zato previdno.
 13. Nato z električnim mešalnikom stepamo maso za meringo, dokler ne nastanejo pokončni vrhovi. Ta korak lahko traja tudi 10 minut.
 14. Meringo nato nabrizgamo ali razmažemo po piti in jo na hitro zapečemo v pečici (uporabi zgornji grill in previdno s temperaturo) ali z gorilnikom.

Nasveti:

Pri pripravi krhkega testa je ključnega pomena to, da je maslo hladno. Tudi preden pito postavimo v pečico jo je fino predhodno ohladiti.

Testo za pite lahko oblikujemo na več načinov. Lahko krhko testo razvaljamo in ga prestavimo v pekač. Testo lahko oblikujemo tudi v nekakšno klobaso in po tem, ko je testo ohlajeno, tega narežemo na tanke kolobarje. S temi kolobarji potem obložimo pekač za pito in s prsti, ali še bolje, manjšim valjarjem, stisnemo testo toliko, da se poveže.

Poskusite tudi biskvit s sadjem in presni bounty.

Dober tek!