Limonina pita z meringo
Limonina pita z meringo je klasika, ki se jo splača poskusiti. Sveža krema, hrustljavo testo in svilnata, sladka meringa so preprosto božanska kombinacija okusov in tekstur. S to pito bodo gostje očarani, želodci polni in obrazi nasmejani.
Limonina pita z meringo ima osvežilno limonino kremo, kateri ne dodamo prav nič sladkorja. V kolikor se odločite in izpustite meringo, morate nekoliko popraviti recept. Predlagam, da dodate med 50 in 100 g sladkorja v prahu v samo kremo.
Količina: 8 kosov / Čas priprave: 2 uri / Zahtevnost: 3 od 5
Hranilne vrednosti (na kos) | |
Energetska vrednost | 721 kcal |
Beljakovine | 12 g |
Ogljikovi hidrati | 85 g |
Maščobe | 40 g |
Sestavine za limonino pito z meringo:
Krhko testo:
- 240 g moke
- 160 g masla
- 80 g sladkorja v prahu
- eno jajce
- sol
Limonin nadev:
- 350 g mascarponeja
- 250 g kisle smetane
- 3 rumenjaki
- sok in lupina dveh limon
Meringa:
- 300 g sladkorja v prahu
- 8 beljakov
Priprava limonine pite z meringo:
- Najprej pripravimo testo tako, da v multipraktiku zmešamo moko, sladkor ter na kocke narezano hladno maslo.
- Nato k masi vmešamo še jajce in sol, dobro premešamo. Testo bo drobtinaste teksture, ki se lepo sprime skupaj. Testo postavimo za 30 minut v hladilnik (ta korak je opcijski, bo pa testo bolj hrustljavo in lažje se bo valjalo).
- Testo odstranimo iz hladilnika, ga razvaljamo in razporedimo po pekaču ter na koncu oblikujemo lep rob.
- Pri valjanju si lahko pomagamo tako, da testo postavimo na plastično folijo in ga z drugim kosom folije pokrijemo. Nato valjamo čez folijo, eno plast odstranimo in ga skupaj s folijo premaknemo v pekač za pito.
- Dno testa prepikamo z vilicami in postavimo v hladilnik še za 15 minut.
- Ohlajeno pitino testo pokrijemo s papirjem za peko in nanj natrosimo fižol ali glinene kroglice za peko pit. Lahko ga obtežimo tudi z drugim pekačem.
- Pitino testo pečemo 10 minut pri 170 °C, nato odstranimo fižol in peki papir ter pečemo še 15 minut.
- Vmes pripravimo nadev tako, da zmešamo mascarpone, kislo smetano, rumenjake ter sok in lupino dveh limon.
- Preden nastrgamo limonino lupinico limone dobro operemo, najbolje z mešanico sode bikarbone in vode.
- Limonin nadev prelijemo čez testo in pečemo še dobrih 20 minut pri 170 °C.
- Pito odstranimo iz pečice in jo dobro ohladimo.
- Za pripravo meringe dodamo beljake in sladkor v prahu v stekleno ali kovinsko posodo. Nato položimo posodo nad vodno kopel in z metlico mešamo beljake in sladkor dokler se ne segrejejo na približno 65 °C. Temperaturo preverimo s kuhinjskim termometrom ali pa s prsti. Masa mora biti na dotik topla, ne vrela in gladka, brez zrnc sladkorja. S tem korakom poskrbimo za pasterizacijo beljakov ter, da se sladkor v celoti stopi.
- Nato z električnim mešalnikom stepamo maso za meringo, dokler ne nastanejo pokončni vrhovi. Ta korak lahko traja tudi 10 minut.
- Meringo nato nabrizgamo ali razmažemo po piti in jo na hitro zapečemo v pečici (uporabi zgornji grill in previdno s temperaturo) ali z gorilnikom.
Nasveti:
Pri pripravi krhkega testa je ključnega pomena to, da je maslo hladno. Tudi preden pito postavimo v pečico jo je fino predhodno ohladiti.
Testo za pite lahko oblikujemo na več načinov. Krhko testo lahko na rahlo pomokani površini razvaljamo in ga prestavimo v pekač. Testo lahko oblikujemo tudi v klobaso, ga ohladimo in nato narežemo na enako debele kolobarje. Nato kolobarje porazdelimo po pekaču in jih z manjšim valjčkom ali s hladnimi rokami zgladimo v enotno testo.
Poskusite tudi biskvit s sadjem in presni bounty.
Dober tek!