Limonina pita z merengo

Limonina pita z meringo

Limonina pita z meringo je klasika, ki se jo splača poskusiti. Sveža krema, hrustljavo testo in svilnata, sladka meringa so preprosto božanska kombinacija okusov in tekstur. S to pito bodo gostje očarani, želodci polni in obrazi nasmejani.

Limonina pita z merengo

Limonina pita z meringo ima osvežilno limonino kremo, kateri ne dodamo prav nič sladkorja. V kolikor se odločite in izpustite meringo, morate nekoliko popraviti recept. Predlagam, da dodate med 50 in 100 g sladkorja v prahu v samo kremo.

Količina: 8 kosov / Čas priprave: 2 uri / Zahtevnost: 3 od 5

Hranilne vrednosti (na kos) 
Energetska vrednost 721 kcal
Beljakovine12 g
Ogljikovi hidrati85 g
Maščobe40 g

Sestavine za limonino pito z meringo:

Krhko testo:

  • 240 g moke
  • 160 g masla
  • 80 g sladkorja v prahu
  • eno jajce
  • sol

Limonin nadev:

  • 350 g mascarponeja
  • 250 g kisle smetane
  • 3 rumenjaki
  • sok in lupina dveh limon

Meringa:

  • 300 g sladkorja v prahu
  • 8 beljakov

Priprava limonine pite z meringo:

  1. Najprej pripravimo testo tako, da v multipraktiku zmešamo moko, sladkor ter na kocke narezano hladno maslo.
  2. Nato k masi vmešamo še jajce in sol, dobro premešamo. Testo bo drobtinaste teksture, ki se lepo sprime skupaj. Testo postavimo za 30 minut v hladilnik (ta korak je opcijski, bo pa testo bolj hrustljavo in lažje se bo valjalo).
  3. Testo odstranimo iz hladilnika, ga razvaljamo in razporedimo po pekaču ter na koncu oblikujemo lep rob.
  4. Pri valjanju si lahko pomagamo tako, da testo postavimo na plastično folijo in ga z drugim kosom folije pokrijemo. Nato valjamo čez folijo, eno plast odstranimo in ga skupaj s folijo premaknemo v pekač za pito.
  5. Dno testa prepikamo z vilicami in postavimo v hladilnik še za 15 minut.
  6. Ohlajeno pitino testo pokrijemo s papirjem za peko in nanj natrosimo fižol ali glinene kroglice za peko pit. Lahko ga obtežimo tudi z drugim pekačem.
  7. Pitino testo pečemo 10 minut pri 170 °C, nato odstranimo fižol in peki papir ter pečemo še 15 minut.
  8. Vmes pripravimo nadev tako, da zmešamo mascarpone, kislo smetano, rumenjake ter sok in lupino dveh limon.
  9. Preden nastrgamo limonino lupinico limone dobro operemo, najbolje z mešanico sode bikarbone in vode.
  10. Limonin nadev prelijemo čez testo in pečemo še dobrih 20 minut pri 170 °C.
  11. Pito odstranimo iz pečice in jo dobro ohladimo.
  12. Za pripravo meringe dodamo beljake in sladkor v prahu v stekleno ali kovinsko posodo. Nato položimo posodo nad vodno kopel in z metlico mešamo beljake in sladkor dokler se ne segrejejo na približno 65 °C. Temperaturo preverimo s kuhinjskim termometrom ali pa s prsti. Masa mora biti na dotik topla, ne vrela in gladka, brez zrnc sladkorja. S tem korakom poskrbimo za pasterizacijo beljakov ter, da se sladkor v celoti stopi.
  13. Nato z električnim mešalnikom stepamo maso za meringo, dokler ne nastanejo pokončni vrhovi. Ta korak lahko traja tudi 10 minut.
  14. Meringo nato nabrizgamo ali razmažemo po piti in jo na hitro zapečemo v pečici (uporabi zgornji grill in previdno s temperaturo) ali z gorilnikom.

Nasveti:

Pri pripravi krhkega testa je ključnega pomena to, da je maslo hladno. Tudi preden pito postavimo v pečico jo je fino predhodno ohladiti.

Testo za pite lahko oblikujemo na več načinov. Krhko testo lahko na rahlo pomokani površini razvaljamo in ga prestavimo v pekač. Testo lahko oblikujemo tudi v klobaso, ga ohladimo in nato narežemo na enako debele kolobarje. Nato kolobarje porazdelimo po pekaču in jih z manjšim valjčkom ali s hladnimi rokami zgladimo v enotno testo.

Poskusite tudi biskvit s sadjem in presni bounty.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi