Limonina pita z merigno je klasika, ki se jo splača poskusiti. Sveža krema, hrustljavo testo in svilnata, sladka merenga so preprosto božanska kombinacija okusov in tekstur. S to pito bodo gostje očarani, želodci polni in obrazi nasmejani.

Sestavine

Testo:

  • 240 g moke
  • 160 g masla
  • 80 g sladkorja v prahu
  • eno jajce
  • sol

Nadev:

  • 350 g mascarponeja
  • 250 g kisle smetane
  • 3 rumenjaki
  • sok in lupina dveh limon

Meringa:

  • 300 g sladkorja v prahu
  • 8 beljakov

Priprava limonine pite z meringo

  1. najprej pripravi testo tako, da zmešaš moko in sladkor ter dodaš na kocke narezano hladno maslo
  2. k masi vmešaš še jajce in sol, dobro premešaš in postaviš za pol ure v hladilnik (ta korak je opcijski)
  3. namaži model za pito z maslom (uporabil sem model premera 24 cm) in segrej pečico na 180 °C
  4. razvaljaj testo in ga razporedi po pekaču; lepo oblikuj tudi rob
  5. testo nekajkrat prebodi po dnu z vilicami, pokrij s peki papirjem in nanj natrosi fižol ali glinene kroglice za peko pit
  6. peci 10 minut pri 180 °C, nato odstrani fižol in peki papir ter peci še 15 minut
  7. nadev pripravi tako, da zmešaš mascarpone, kislo smetano, rumenjake ter sok in lupino dveh limon
  8. preden nastrgaš limonino lupinico limone dobro operi, najbolje z mešanico sode bikarbone in vode
  9. limonin nadev prelij čez testo in peci še dobrih 20 minut pri 180 °C
  10. pito odstrani iz pečice in dobro ohladi
  11. beljake in sladkor v prahu za meringo daj v stekleno ali kovinsko posodo in nad vodno kopeljo postopoma mešaj dokler se ne segrejejo na približno 65 °C (če vanje pomočiš prst naj zapeče) s tem je poskrbljeno za pasterizacijo beljakov
  12. nato z električnim mešalnikom stepaj maso za meringo, dokler ne nastanejo pokončni vrhovi
  13. meringo nato nabrizgaj ali razmaži po piti in jo na hitro zapeči v pečici (uporabi zgornji grill in previdno s temperaturo) ali z gorilnikom

Dober tek!