Sladke preste s pikantno čokoladno omako

Sladke preste s pikantno čokoladno omako

Sladke preste s pikantno čokoladno omako. Se sliši mikavno kajne? Preste sem oblikoval nekoliko bolj praznično, poleg pa pripravil še neverjetno okusno pikantno čokoladno omako, v katero se preste namakajo. Njami!

Sladke preste s pikantno čokoladno omako

Sladke preste bodo pravi hit na zabavi. Med prazniki jih oblikujemo v obliko sladkornih palčk, sicer pa lahko pripravimo tudi klasično obliko prest ali pa preprosto oblikujemo zgolj palčke. Sladica je tako zabavna, da jo preprosto morate poskusiti.

Čas priprave: 120 minut (vključno z vzhajanjem) / Količina: 30 sladkih prest in 650 ml omake / Zahtevnost: 4 od 5 

Sestavine za testo:

  • 320 ml vode
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 3 žličke kardamoma
  • 1 paket suhega kvasa
  • 480 g moke
  • 3 žlice olja
  • 20 g sode bikarbone
  • 1 jajce

Sestavine za pikantno čokoladno omako:

  • 500 ml mleka
  • 250 g temne čokolade (60% ali 70 %)
  • ¼ žličke cimeta
  • ¼ žličke muškatnega oreščka
  • 1 žličko vanilijevega ekstrakta
  • 1 žlička kave
  • 2 žlički kardamoma
  • ½ žličke čilija v prahu
  • 1 žlička jedilnega škroba

Priprava sladkih prest:

  1. Najprej pripravimo kvasni nastavek. V skodelici zmešamo mlačno vodo, sladkor in zavojček suhega kvasa. Pustimo nekaj minut, da se kvas aktivira.
  2. V večjo skledo presejemo moko in kardamom, dodamo dve žlici olja in prilijemo kvasno mešanico. Vse skupaj pregnetemo, najprej s kuhalnico, da se nekoliko poveže, nato pa najbolje kar z električnim mešalnikom.
  3. Testo prestavimo v čisto, naoljeno skledo, jo pokrijemo s folijo za živila in pustimo na sobni temperaturi približno eno uro, da vzhaja. Volumen testa se mora podvojiti.
  4. Vzhajano testo prestavimo na pomokano površino, razvaljamo na debelino 0,5 cm in ga razrežemo na trakove. Trakovi naj bodo široki 1 cm in dolgi 15 cm.
  5. Nato vzamemo dva trakova, ju prepletemo in oblikujemo v sladkorno palčko oziroma presto.
  6. Oblikovane preste prestavimo na peki papir, jih pokrijemo z vlažno krpo in jih pustimo vzhajati 15 minut. Pazimo, da je med njimi vsaj 2 centimetra razmika, da se ne sprimejo skupaj.
  7. Pečico segrejemo na 200 °C.
  8. V večjem loncu zavremo 2 l vode in dodamo sodo bikarbono. Premešamo.
  9. Oblikovane preste položimo v vodo za 1 minuto, po 30 sekund na vsaki strani. Prestavljamo jih previdno, saj se preste lahko hitro razprejo. Ko bodo enkrat skuhane bodo veliko bolje držale obliko.
  10. Kuhane preste odcedimo in jih prestavimo na pekač obložen s peki papirjem.
  11. Na pekaču jih premažemo z rumenjakom ali stopljenim maslom in jih damo v pečico..
  12. Pečemo jih 10-15 minut, oziroma dokler ne dobijo zlato rjave barve.
  13. Odstranimo iz pečice, in še tople premažemo z maslom. Posujemo jih z mešanico sladkorja in cimeta.

Priprava pikantne čokoladne omake:

  1. V kozico dodamo mleko in vse začimbe. Premešamo in pustimo, da se mleko segreje na zmernem ognju. Ne zavremo.
  2. Dve žlici segretega mleka primešamo k škrobu, nato zlijemo škrob nazaj k preostalemu mleku.
  3. Čokolado nadrobimo in jo primešamo k mleku.
  4. Mešamo toliko časa, da se čokolada stopi in vse skupaj zgosti.
  5. Postrežemo v skodelici s stepeno smetano in prestami.

Nasveti:

V vodo, kjer kuhamo preste dodamo sodo bikarbono. Ta poskrbi za temnejšo barvo in bolj žvečljivo skorjico.

Pri oblikovanju prest si pomagamo tako, da si roke namažemo z nekaj olja. Tako se testo ne bo prijemalo na dlani.

Poskusite tudi praznično vanilijevo pito in presno čokoladno mono tortico s figami.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi