Sladke preste s pikantno čokoladno omako
Sladke preste s pikantno čokoladno omako. Se sliši mikavno kajne? Preste sem oblikoval nekoliko bolj praznično, poleg pa pripravil še neverjetno okusno pikantno čokoladno omako, v katero se preste namakajo. Njami!
Sladke preste bodo pravi hit na zabavi. Med prazniki jih oblikujemo v obliko sladkornih palčk, sicer pa lahko pripravimo tudi klasično obliko prest ali pa preprosto oblikujemo zgolj palčke. Sladica je tako zabavna, da jo preprosto morate poskusiti.
Čas priprave: 120 minut (vključno z vzhajanjem) / Količina: 30 sladkih prest in 650 ml omake / Zahtevnost: 4 od 5
Sestavine za testo:
- 320 ml vode
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 3 žličke kardamoma
- 1 paket suhega kvasa
- 480 g moke
- 3 žlice olja
- 20 g sode bikarbone
- 1 jajce
Sestavine za pikantno čokoladno omako:
- 500 ml mleka
- 250 g temne čokolade (60% ali 70 %)
- ¼ žličke cimeta
- ¼ žličke muškatnega oreščka
- 1 žličko vanilijevega ekstrakta
- 1 žlička kave
- 2 žlički kardamoma
- ½ žličke čilija v prahu
- 1 žlička jedilnega škroba
Priprava sladkih prest:
- Najprej pripravimo kvasni nastavek. V skodelici zmešamo mlačno vodo, sladkor in zavojček suhega kvasa. Pustimo nekaj minut, da se kvas aktivira.
- V večjo skledo presejemo moko in kardamom, dodamo dve žlici olja in prilijemo kvasno mešanico. Vse skupaj pregnetemo, najprej s kuhalnico, da se nekoliko poveže, nato pa najbolje kar z električnim mešalnikom.
- Testo prestavimo v čisto, naoljeno skledo, jo pokrijemo s folijo za živila in pustimo na sobni temperaturi približno eno uro, da vzhaja. Volumen testa se mora podvojiti.
- Vzhajano testo prestavimo na pomokano površino, razvaljamo na debelino 0,5 cm in ga razrežemo na trakove. Trakovi naj bodo široki 1 cm in dolgi 15 cm.
- Nato vzamemo dva trakova, ju prepletemo in oblikujemo v sladkorno palčko oziroma presto.
- Oblikovane preste prestavimo na peki papir, jih pokrijemo z vlažno krpo in jih pustimo vzhajati 15 minut. Pazimo, da je med njimi vsaj 2 centimetra razmika, da se ne sprimejo skupaj.
- Pečico segrejemo na 200 °C.
- V večjem loncu zavremo 2 l vode in dodamo sodo bikarbono. Premešamo.
- Oblikovane preste položimo v vodo za 1 minuto, po 30 sekund na vsaki strani. Prestavljamo jih previdno, saj se preste lahko hitro razprejo. Ko bodo enkrat skuhane bodo veliko bolje držale obliko.
- Kuhane preste odcedimo in jih prestavimo na pekač obložen s peki papirjem.
- Na pekaču jih premažemo z rumenjakom ali stopljenim maslom in jih damo v pečico..
- Pečemo jih 10-15 minut, oziroma dokler ne dobijo zlato rjave barve.
- Odstranimo iz pečice, in še tople premažemo z maslom. Posujemo jih z mešanico sladkorja in cimeta.
Priprava pikantne čokoladne omake:
- V kozico dodamo mleko in vse začimbe. Premešamo in pustimo, da se mleko segreje na zmernem ognju. Ne zavremo.
- Dve žlici segretega mleka primešamo k škrobu, nato zlijemo škrob nazaj k preostalemu mleku.
- Čokolado nadrobimo in jo primešamo k mleku.
- Mešamo toliko časa, da se čokolada stopi in vse skupaj zgosti.
- Postrežemo v skodelici s stepeno smetano in prestami.
Nasveti:
V vodo, kjer kuhamo preste dodamo sodo bikarbono. Ta poskrbi za temnejšo barvo in bolj žvečljivo skorjico.
Pri oblikovanju prest si pomagamo tako, da si roke namažemo z nekaj olja. Tako se testo ne bo prijemalo na dlani.
Poskusite tudi praznično vanilijevo pito in presno čokoladno mono tortico s figami.
Dober tek!