Čokoladni kruhov narastek z orehi
Čokoladni kruhov narastek z orehi je preprosta sladica, s katero lahko porabimo nekaj dni star kruh in ga spremenimo v čudovito razvajanje. V njem se skriva jedilna čokolada, ki se prijetno vpije v kruh, dodatek orehov poskrbi za hrustljava presenečenja, maline pa za svežino. Postrežemo ga z rahlo stepeno sladko smetano in jagodičevjem.
Čokoladni kruhov narastek z orehi lahko ponudimo za pozen sobotni zajtrk, sladico ali kot večerno crkljanje. Recepti, kjer lahko porabimo kruh kot sestavino so mi zelo pri srcu. Kruh pri meni le redko roma v smeti, spremenim ga v drobtine, krutone ali recimo takšen narastek. Ste vedeli, da so krušne drobtine odlične pri pripravi bazilikinega pesta? Z njimi lahko nadomestimo pinjole.
Recept je nastal v sodelovanju s Podravko Slovenija.
Količina: 6-8 porcij / Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na porcijo – za 8 porcij) | |
Energetska vrednost | 600 kcal |
Beljakovine | 15 g |
Ogljikovi hidrati | 63 g |
Maščobe | 33 g |
Sestavine:
- 500 g starega belega kruha
- 200 ml sladke smetane
- 400 ml mleka
- 250 g temne čokolade Gorenjka 45 %
- 4 jajca
- 80 g sladkorja
- 10 g vanilijevega sladkorja
- 50 g grobo mletih orehov
- 200 g zamrznjenih ali svežih malin
- stepena sladka smetana
- 1 žlica masla
Priprava:
- V lonec vlijemo 200 ml sladke smetane, 400 ml mleka in dodamo 80 g sladkorja. Premešamo in segrejemo skoraj do vretja.
- Nato dodamo v segreto mleko 125 g nadrobljene temne čokolade in dobro premešamo, da se v celoti stopi. Čokoladno mleko pred naslednjim korakom ohladimo na sobno temperaturo.
- V ločeni posodi zmešamo 4 jajca in 10 g vanilijevega sladkorja.
- Nato primešamo jajca k čokoladnemu mleku. Dobiti moramo enoten čokoladni preliv.
- V ločeno skledo narežemo kruh na 2 cm velike kocke in ga prelijemo s polovico čokoladnega preliva. Preliti kruh dobro premešamo, da vpije skoraj vso tekočino.
- V preostalo polovico čokoladnega preliva dodamo 50 g na grobo narezanih orehov in 150 g malin ter premešamo.
- Namočeni kruh prestavimo v namaščen pekač (20×30 cm) in ga prelijemo s preostalo polovico čokoladnega preliva.
- Čez potresemo še 125 g nadrobljene temne čokolade in pustimo narastek odstati na pultu 20-30 minut.
- Vmes segrejemo pečico na 180 °C.
- Čokoladni kruhov narastek pečemo na spodnji tretjini pečice, 35-40 minut.
- Čokoladni kruhov narastek postrežemo skupaj s svežim jagodičevjem in kepico stepene smetane.
Nasveti:
Narastek lahko pripravimo tudi s svežim kruhom. Ta bo načeloma vpil manj tekočine, kot star kruh, ki se je že nekoliko posušil. V tem primeru lahko nekoliko zmanjšamo količino mleka.
V kolikor uporabite mlečno ali temno čokolado, prilagodite količino dodanega sladkorja po okusu.
Poskusite tudi jabolčni zavitek iz špajze ali presno avokadovo torto s hruškami.
Dober tek!