Čokoladni kruhov narastek z orehi

Čokoladni kruhov narastek z orehi

Čokoladni kruhov narastek z orehi je preprosta sladica, s katero lahko porabimo nekaj dni star kruh in ga spremenimo v čudovito razvajanje. V njem se skriva jedilna čokolada, ki se prijetno vpije v kruh, dodatek orehov poskrbi za hrustljava presenečenja, maline pa za svežino. Postrežemo ga z rahlo stepeno sladko smetano in jagodičevjem.

Čokoladni kruhov narastek z orehi

Čokoladni kruhov narastek z orehi lahko ponudimo za pozen sobotni zajtrk, sladico ali kot večerno crkljanje. Recepti, kjer lahko porabimo kruh kot sestavino so mi zelo pri srcu. Kruh pri meni le redko roma v smeti, spremenim ga v drobtine, krutone ali recimo takšen narastek. Ste vedeli, da so krušne drobtine odlične pri pripravi bazilikinega pesta? Z njimi lahko nadomestimo pinjole.

Recept je nastal v sodelovanju s Podravko Slovenija.

Količina: 6-8 porcij / Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti
(na porcijo – za 8 porcij)
 
Energetska vrednost600 kcal
Beljakovine15 g
Ogljikovi hidrati63 g
Maščobe33 g

Sestavine:

  • 500 g starega belega kruha
  • 200 ml sladke smetane
  • 400 ml mleka
  • 250 g temne čokolade Gorenjka 45 %
  • 4 jajca
  • 80 g sladkorja
  • 10 g vanilijevega sladkorja
  • 50 g grobo mletih orehov
  • 200 g zamrznjenih ali svežih malin
  • stepena sladka smetana
  • 1 žlica masla

Priprava:

  1. V lonec vlijemo 200 ml sladke smetane, 400 ml mleka in dodamo 80 g sladkorja. Premešamo in segrejemo skoraj do vretja.
  2. Nato dodamo v segreto mleko 125 g nadrobljene temne čokolade in dobro premešamo, da se v celoti stopi. Čokoladno mleko pred naslednjim korakom ohladimo na sobno temperaturo.
  3. V ločeni posodi zmešamo 4 jajca in 10 g vanilijevega sladkorja.
  4. Nato primešamo jajca k čokoladnemu mleku. Dobiti moramo enoten čokoladni preliv.
  5. V ločeno skledo narežemo kruh na 2 cm velike kocke in ga prelijemo s polovico čokoladnega preliva. Preliti kruh dobro premešamo, da vpije skoraj vso tekočino.
  6. V preostalo polovico čokoladnega preliva dodamo 50 g na grobo narezanih orehov in 150 g malin ter premešamo.
  7. Namočeni kruh prestavimo v namaščen pekač (20×30 cm) in ga prelijemo s preostalo polovico čokoladnega preliva.
  8. Čez potresemo še 125 g nadrobljene temne čokolade in pustimo narastek odstati na pultu 20-30 minut.
  9. Vmes segrejemo pečico na 180 °C.
  10. Čokoladni kruhov narastek pečemo na spodnji tretjini pečice, 35-40 minut.
  11. Čokoladni kruhov narastek postrežemo skupaj s svežim jagodičevjem in kepico stepene smetane.
Čokoladni kruhov narastek z orehi
Čokoladni kruhov narastek z orehi

Nasveti:

Narastek lahko pripravimo tudi s svežim kruhom. Ta bo načeloma vpil manj tekočine, kot star kruh, ki se je že nekoliko posušil. V tem primeru lahko nekoliko zmanjšamo količino mleka.

V kolikor uporabite mlečno ali temno čokolado, prilagodite količino dodanega sladkorja po okusu.

Poskusite tudi jabolčni zavitek iz špajze ali presno avokadovo torto s hruškami.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi