Veganska pečenka Wellington je svojevrsten izziv. Na izgled naravnost fantastična, tudi okus ne razočara. Osnova za pečenko je aromatična zmes kuhane rdeče pese, orehov in dimljenega tofuja, okoli nje gobov nadev in na koncu še šik dekoriran ovoj iz listnatega testa.

Veganska pečenka Wellington bo definitivno kraljevala na še tako praznično obloženi mizi. Vedno se rad lotim takšnih izzivov, saj je rastlinsko osnovana prehrana še vedno moja prva strast. Lahko vam pa zaupam, da je priprava veganske različice te slavne pečenke precej lažja, kot priprava originala.

Recept je nastal v sodelovanju z Mercator Slovenija.

Čas priprave: 120 minut / Količina: 8 porcij / Zahtevnost: 4 od 5 

Sestavine:

Za pečenko:

  • 2 žlici olja
  • ½ čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 žlički timijana
  • 2 žlički mletega rožmarina
  • Žlička mlete kumine
  • 75 g mletih in praženih orehov
  • 160 g kuhane rdeče pese
  • 240 g dimljenega tofuja
  • ½ žličke mlete dimljene paprike
  • 1 žlica jedilnega kvasa
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 žlička javorjevega sirupa
  • 2 žlici moke
  • Sol in poper po okusu

Gobov nadev:

  • 500 g šampinjonov
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olja
  • Žlička timijana
  • Sol in poper po okusu

Za ovoj:

  • En zavoj listnatega testa
  • 2 žlici olja
  • Grobo mleta sol

Priprava:

  • V ponvi segrejemo olje, nasekljamo čebulo in česen in ju popražimo. Odstavimo iz ognja, dodamo še timijan in rožmarin ter premešamo. Vse skupaj prestavimo v posodo mešalnika.
  • Mlete orehe dodamo v ponev in jih rahlo popražimo, nato pa jih prestavimo v posodo mešalnika.
  • V posodo mešalnika dodamo še na kocke narezano kuhano rdečo peso in dimljen tofu, ki smo ga predhodno posušili s papirnato brisačko.
  • Zdaj v posodo dodamo še začimbe, mleto dimljeno papriko, jedilni kvas, balzamični kis, javorjev sirup in  moko.
  • Vse premešamo do fine strukture in dodamo sol in poper po okusu.
  • Pečico segrejemo na 180 °C, pladenj obložimo s papirjem za peko in na njem oblikujemo osnovo za našo pečenko. Oblikujemo v valjasto obliko, dolžine približno 15 centimetrov.
  • Ko zaključimo z oblikovanjem prestavimo v pečico in pečemo 30 minut pri 180 °C.
  • Vmes se lotimo priprave gobovega nadeva.
  • Šampinjone očistimo in drobno nasekljamo.
  • Drobno nasekljamo tudi šalotki in česen.
  • Zdaj v ponvi segrejemo olje, rahlo popražimo šalotko in česen, nato pa dodamo še šampinjone.
  • Vse skupaj začinimo s timijanom, dodamo sol in poper po okusu in pražimo toliko časa, da šampinjoni spustijo vodo.
  • Pustimo, da se masa popolnoma ohladi, lahko jo prestavimo tudi v hladilnik.
  • Zdaj razpremo plast listnatega testa in na sredino namažemo plast gobic v velikosti pečenke.
  • Pečenko postavimo na plast gobic, nato pa celotno obložimo z gobicami, maso pritisnemo tako, da se bo držala pečenke.
  • Pečico segrejemo na 200 °C.
  • Ob straneh pečenke zdaj testo narežemo na približno 2 cm široke trakove. Režemo jih rahlo diagonalno, ker jih bomo potem prepletli tik pred peko.
  • Zgornji in spodnji rob testa zavihamo čez pečenko, stranske trakove pa prepletemo tako, da bodo med njimi tanjše špranje, skozi katere bo med peko lahko uhajala vlaga.
  • Ostanke testa lahko porabimo za dekoracijo ali pa se kar lotimo peke.
  • Na koncu testo premažemo z mlekom ali oljem, posujemo z grobo mleto soljo in postavimo v pečico.
  • Pečemo 25 minut pri 200 °C, dokler testo ni zlato-rjave barve.
  • Pečenko ohladimo in postrežemo skupaj s poljubno omako in zelenjavno prilogo.

Veganska pečenka Wellington

Nasveti:

Pečenka je sočna sama po sebi, nič pa ne bo škodilo, če pripravimo še kakšno omako zanjo. Tako ji lahko dopolnimo karakter in naredimo celotno izkušnjo še bolj nepozabno. Priporočam kombinacijo dimljene rdeče paprike, pečene rdeče pese, šalotke in indijskih oreščkov.

Poskusite tudi pečeno cvetačo z mandlji in preprost presni pad thai.

Dober tek!