Pečena cvetača z mandlji

Pečena cvetača z mandlji

Pečena cvetača, kar cela, je vedno dobrodošla na mizi. Prav fantastično izgleda ravno prav zapečena, začinjena in posuta z zapečenimi mandljevimi lističi. Mandlji in cvetača so idealen par. Poskusite to krasno zelenjavno prilogo, ki je lahko hkrati tudi glavna jed.

Pečena cvetača z mandlji

Pečena cvetača z mandlji me vedno znova prepriča s svojo preprosto pripravo. Resnično malo dela te čaka, da pripraviš to poslastico. Cvetačo najprej krajši čas mariniraš, daš v pekač, pokriješ s folijo, pečeš in nato odkriješ in še malo pečeš. A ni preprosto? Vmes pa mirno pripraviš še prilogo in za hitro kosilo je poskrbljeno.

Količina: 2 porciji (glavna jed), 4 porcije (kot priloga) / Čas priprave: 50 min / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za pečeno cvetačo z mandlji:

  • srednje velika cvetača (približno 800 g)
  • 60 g mandljevih lističev
  • 0,5 dl olivnega olja
  • žlička curryja v prahu
  • žlička cimeta
  • žlička kumine
  • žlička česna v prahu
  • 3 žlice sojine omake
  • žlica medu ali javorjevega sirupa
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • sol in poper

Priprava:

  1. Cvetačo operemo in odstranimo liste (lahko jih shranimo za pripravo jušne osnove).
  2. Pečico segrejemo na 190 °C.
  3. Zmešamo vse sestavine za marinado (olivno olje, začimbe, sojina omaka, kis in javorjev sirup ali med)
  4. Glavo cvetače postavimo v pekač in jo prelijemo z marinado.
  5. Cvetačo lahko mariniramo dlje časa, v tem primeru jo damo v skledo, dobro vtremo marinado in pustimo v hladilniku čez noč
  6. Pekač s cvetačo pokrijemo s folijo in ga damo v pečico za 25 – 30 minut.
  7. Odstranimo folijo, posujemo z mandljevi lističi in pečemo še 10 – 15 minut.
  8. Cvetačo še posolimo in popramo po okusu in postrežemo.

Nasveti:

Cvetačo lahko predhodno skuhamo na pari, vendar jo v tem primeru skuhamo le delno. Lahko jo tudi kuhamo v loncu v kombinaciji z jušno osnovo ali mlekom. Kuhano cvetačo nato prav tako mariniramo in zapečemo v pečici.

Morda ti bo všeč tudi brstični ohrovt v smetanovi omaki s pinjolami  ali presna kremna bučna juha.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi