Pečena cvetača z mandlji
Pečena cvetača, kar cela, je vedno dobrodošla na mizi. Prav fantastično izgleda ravno prav zapečena, začinjena in posuta z zapečenimi mandljevimi lističi. Mandlji in cvetača so idealen par. Poskusite to krasno zelenjavno prilogo, ki je lahko hkrati tudi glavna jed.
Pečena cvetača z mandlji me vedno znova prepriča s svojo preprosto pripravo. Resnično malo dela te čaka, da pripraviš to poslastico. Cvetačo najprej krajši čas mariniraš, daš v pekač, pokriješ s folijo, pečeš in nato odkriješ in še malo pečeš. A ni preprosto? Vmes pa mirno pripraviš še prilogo in za hitro kosilo je poskrbljeno.
Količina: 2 porciji (glavna jed), 4 porcije (kot priloga) / Čas priprave: 50 min / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine za pečeno cvetačo z mandlji:
- srednje velika cvetača (približno 800 g)
- 60 g mandljevih lističev
- 0,5 dl olivnega olja
- žlička curryja v prahu
- žlička cimeta
- žlička kumine
- žlička česna v prahu
- 3 žlice sojine omake
- žlica medu ali javorjevega sirupa
- 2 žlici balzamičnega kisa
- sol in poper
Priprava:
- Cvetačo operemo in odstranimo liste (lahko jih shranimo za pripravo jušne osnove).
- Pečico segrejemo na 190 °C.
- Zmešamo vse sestavine za marinado (olivno olje, začimbe, sojina omaka, kis in javorjev sirup ali med)
- Glavo cvetače postavimo v pekač in jo prelijemo z marinado.
- Cvetačo lahko mariniramo dlje časa, v tem primeru jo damo v skledo, dobro vtremo marinado in pustimo v hladilniku čez noč
- Pekač s cvetačo pokrijemo s folijo in ga damo v pečico za 25 – 30 minut.
- Odstranimo folijo, posujemo z mandljevi lističi in pečemo še 10 – 15 minut.
- Cvetačo še posolimo in popramo po okusu in postrežemo.
Nasveti:
Cvetačo lahko predhodno skuhamo na pari, vendar jo v tem primeru skuhamo le delno. Lahko jo tudi kuhamo v loncu v kombinaciji z jušno osnovo ali mlekom. Kuhano cvetačo nato prav tako mariniramo in zapečemo v pečici.
Morda ti bo všeč tudi brstični ohrovt v smetanovi omaki s pinjolami ali presna kremna bučna juha.
Dober tek!