Jota

Jota

Jota je gosta enolončnica pripravljena s kislim zeljem ali kislo repo, prekajenim mesom, fižolom in krompirjem. Je naša tradicionalna enolončnica, ki se jo pripravi na različne načine. Jaz najraje mešam kislo zelje in kislo repo.

Jota

Jota vedno tako dobro pogreje in je definitivno najboljša drugi dan, ko odstoji v hladilniku. Namesto prekajenih reber rad uporabim kar kranjsko klobaso. Kadar pa pripravljam vegetarijansko različico pa kar vegi klobase. Tudi kakšen ščep čilija prija. Priporočam tudi, da jo poskusite z žlico kisle smetane. Njami!

https://www.youtube.com/watch?v=TY5v3IYwfvw

Količina: 6 porcij / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost 159 kcal
Beljakovine 5 g
Ogljikovi hidrati 21 g
Maščobe 7 g

Sestavine:

  • 300 g kislega zelja
  • 300 g kisle repe
  • 300 g rjavega fižola
  • 2 srednje velika krompirja ( približno 300 g )
  • 2 kranjski klobasi
  • 4 stroki česna
  • 5-10 poprovih zrn
  • 3 lovorjevi listi
  • 2 žlici olja
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata

Priprava:

  1. Kislo zelje in repo poskusimo in če sta prekisla, ju speremo z vodo, da zmanjšamo kislino.
  2. Nato ju odcedimo in in prestavimo v lonec za kuhanje.
  3. Poleg dodamo kranjske klobase, dva cela stroka česna, poprova zrna in lovorjeve liste.
  4. Vse skupaj zalijemo z vodo. Dodamo je toliko, da v celoti prekrijemo vse sestavine.
  5. Lonec prestavimo na zmeren ogenj in kuhamo 20 minut.
  6. Hkrati pripravimo krompir. Le tega olupimo in narežemo na 1-2 cm velike kocke.
  7. Prestavimo ga v lonec hladne vode, nato ga zavremo in kuhamo 20-30 minut. Krompir je lahko še malo čvrst, saj ga bomo kasneje še dokuhali. Krompir odcedimo in postavimo na stran.
  8. Ko sta tudi zelje in repa suhana, vzamemo iz lonca kranjske klobase in jih narežemo na kolute.
  9. Sedaj v ločenem loncu pripravimo podmet.
  10. V loncu segrejemo olje in dodamo moko.
  11. Dobro premešamo in pražimo 1-2 minuti.
  12. Nato dodamo 2 sesekljana stroka česna in pražimo toliko časa, da zadiši.
  13. Dodamo še paradižnikov koncentrat in naš podmet je pripravljen.
  14. Sedaj v lonec vlijemo kislo zelje, repo, narezane kranjske klobase in odcejen rjavi rižol.
  15. Lonec prestavimo na zmeren ogenj in kuhamo 15 minut.
  16. Nato dodamo še krompir in kuhamo dodatnih 15 minut.
  17. Joto postrežemo toplo s kosom hrustljavega kruha.

Nasveti:

Jota je še slajša ko odstoji kakšen dan v hladilniku.

Za gurmanski grižljaj jo postrežemo skupaj z žlico kisle smetane in čez posujemo še ocvirke.

Za pripravo jote lahko uporabimo le kislo zelje ali le repo.

Namesto klobas lahko uporabimo slanino ali prekajeno svinjsko meso.

Poskusi še segedin golaž in Waldorfsko solato.

Naj tekne!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi