Štruklji s kokosom so fantastični! Kokos poskrbi za sočen in bogat nadev, ki skupaj z mandlji vmes še rahlo hrustlja. Ravno prav sladki in poletno obarvani štruklji bodo šli kot za med.

Štruklji s kokosom se mogoče sliši kot nemogoča kombinacija ampak za ljubitelje kokosa bo tole prava poslastica. Kokos se odlično ujame z belo čokolado, kar vedo že pri Linoladi;) Vse skupaj pa odlično poveže sveža skuta in še kanček soli. Najbolj zahteven del recepta je čim tanjše razvleči testo, vendar brez skrbi, večkrat ko jih pripravimo bolje nam gre. Štruklji s kokosom so še boljši, če jih postrežemo s svežimi borovnicami ali jagodami.

Količina: 4-6 oseb / Čas priprave: 60-90 minut / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za testo:

  • 350 g bele moke
  • 4 žlice olja
  • 1 jajce
  • 180-200 ml mlačne vode
  • 1 žlička soli

Sestavine za nadev:

  • 100 g mletih mandljev
  • 150 g kokosove moke
  • ½ žličke soli
  • 200 ml vročega mleka
  • 200 g pasirane skute
  • 200 g kokosove Linolade
  • 120 g svežih borovnic za prilogo

Štruklji s kokosom

Priprava testa:

  1. V večjo mešalno skledo presejemo moko, dodamo sol in premešamo.
  2. Nato naredimo na sredini jamico in vanjo vlijemo olje, jajce ter polovico mlačne vode.
  3. Sedaj tekočo sredico zmešamo s kuhalnico in postopoma vmešavamo moko z roba.
  4. Ko se nam začne testo gostiti postopoma prilivamo še preostanek vode ter dobro premešamo. In ko ne gre več s kuhalnico, testo pregnetemo z rokami.
  5. Testo gnetemo približno 7-8 minut, oziroma toliko časa, da začne odstopati od stranic mešalne sklede. Testo mora biti gladko in mehko.
  6. Testo prestavimo v čisto, naoljeno skledo, nato ga pokrijemo z folijo za živila in ga pustimo počivati od 30 do 60 minut.

Priprava kokosovega nadeva:

  1. V večjo mešalno skledo stresemo kokosovo moko, mlete mandlje in sol.
  2. Sedaj zavremo mleko in ga zlijemo čez kokos in mandlje, premešamo ter pustimo, da se masa rahlo ohladi.
  3. Nato h kokosu in mandljem dodamo še pasirano skuto in kokosovo Linolado.
  4. Vse skupaj dobro premešamo in prestavimo na hladno, če testo še vedno počiva.

Sestavljanje štrukljev:

  1. Na delovno površino razprostremo prt ali večjo bombažno krpo, ki ga pomokamo.
  2. Spočito testo odložimo na pomokan prt in ga z valjem razvaljamo v večji pravokotnik.
  3. Razvaljano testo premažemo z oljem nato ga z rokami razvlečemo na čim tanjšo debelino.
  4. Testo vlečemo od sredine proti robu, z naoljenimi dlanmi obrnjenimi navzgor. Pri vlečenju testa smo nežni in potrpežljivi.
  5. Debelejše robove testa odrežemo nato na testo na tanko razmažemo pripravljen nadev. Ob robovih pustimo 2 cm testa brez nadeva.
  6. Sedaj se lotimo zavijanja štruklja. Začnemo zavijati z daljše stranice, zavijamo na tesno in s pomočjo prta.
  7. Zaviti štrukelj narežemo na 20 cm dolge kose. Konce štrukljev stisnemo s prsti in jih zavijemo v pripravljene vlažne bombažne krpe ali pa v naoljeno alu folijo.
  8. Zavite štruklje prestavimo v večji lonec vrele vode. Štruklje kuhljamo 10-15 minut.
  9. Skuhane štruklje vzamemo iz vode, jih previdno odvijemo in narežemo na poljubno široke kolute.
  10. Na koncu jih prelijemo še s segreto belo Linolado ter potresemo s svežimi borovnicami.

Štruklji s kokosom

Nasveti:

Da bo testo res voljno in mehko, ga je potrebno dobro pregnesti in pustiti počivati na sobni temperaturi vsaj 30 minut.

Za mehkejše testo pokrbi tudi žlica kis ali limoninega soka, ki ga dodamo z mlačno vodo.

Pripravljeno testo lahko hranimo v hladilniku do naslednjega dne. Preden ga uporabimo, ga je potrebno segreti na sobno temperaturo.

Za hitrejšo pripravo štrukljev lahko uporabimo tudi kupljeno testo.

Namesto preliva iz bele čokolade lahko uporabimo temno čokolado in čez potresemo še lističe mandljev.

Štruklji so odlični, ko so še topli, čeprav so slastni tudi popolnoma ohlajeni. Kuhani štruklji v hladilniku zdržijo 2 dni v dobro pokriti posodi.

Poskusi še domače štruklje z bučo ali enostavne čoko kokosove kroglice.

Dober tek!