Slaniki s pivom nas zasvojijo s svojo mehko in rahlo teksturo. Pivo jim doda čudovito globino in prijeten pookus, ki se ga ne naveličaš. Za piko na i pa poskrbijo hrustljavi koščki slanega preliva. Ko jih boste enkrat poskusili, jih ne boste delali na noben drug način.

Domači slaniki s pivom so odličen prigrizek za vse piknike, domača in prijateljska srečanja. Sveže pečeni se kar topijo v ustih in kmalu jih lahko pojemo preveč. Če ste peki kruha ali ne, vam njihova priprava ne bo povzročala težav.

Količina: 10-12 slanikov / Čas priprave: 120 minut / Zahtevnost: 3 od 5

Slaniki s pivom

Sestavine za testo:

  • 42 g svežega kvasa
  • 320 ml mleka
  • 550 g moke
  • 8 g soli
  • 4 g sladkorja
  • 50 ml olja
  • 100 g kisle smetane
  • 1 žlica kisa

Sestavine za premaz:

  • 50 ml olja
  • 50 ml svetlega Staropramen piva

Sestavine za slani preliv:

  • 40 g moke
  • 7 g soli
  • 1 ščep sode bikarbone
  • 50 ml svetlega Staropramen piva

Slaniki s pivom

Priprava slanikov:

  1. V skodelici zmešamo mlačno mleko z nadrobljenim svežim kvasom in pustimo ob strani  5-10 minut.
  2. V mešalno skledo dodamo presejano moko, sol in sladkor. Premešamo in naredimo na sredini jamico.
  3. V jamico vilijemo kvasec ter ob robovih dodamo še kislo smetano, olje in kis.
  4. Vse skupaj premešamo s kuhalnico, ko se nam začne delati kepa testa ga pregnetemo z rokami.
  5. Zamesimo gladko, a rahlo lepljivo testo. Zameseno testo prestavimo v čisto naoljeno posodo, ki jo pokrijemo in pustimo testo vzhajati 30-50 minut. Količina testa se mora podvojiti.
  6. Vzhajano testo parkrat vržemo višine na pult, da se sprosti in še dodatno zmehča.
  7. Nato testo oblikujemo v štruco in jo narežemo na 90 g kose.
  8. Kose testa oblikujemo v kroglice, ki jih nato po pultu posvaljkamo v obliko dolgega svaljka. Če se nam testo preveč lepi na delovno površino, po njej potresemo malo moke.
  9. Oblikovane slanike prestavimo na pladenj obložen s papirjem za peko (42 x 32 cm). Zlagamo jih skupaj, vendar jih ne stiskamo.
  10. Slanike sprva bogato premažemo z oljem in nato še s pivom.
  11. Premazane slanike, brez pokrivanja, pustimo vzhajati še 20 minut.
  12. Vmes segrejemo pečico na 200 °C. Vzhajane slanike prestavimo v ogreto pečico in jih pečemo 10 minut.
  13. Med peko pripravimo slani preliv. V skodelici zmešamo moko in sol, ter postopoma prilivamo pivo. Vse skupaj zmešamo v gladko, gosto a še vedno tekočo maso.
  14. Po 10 minutah peke slanike bogato pokapamo s slanim prelivom. Nato jih pečemo še 3-5 minut pri 230 °C.

Nasveti:

Za dobro vzhajano testo je priporočljivo izbrati svež kvas, ki ima sobno temperaturo.

Za hitrejše in bolj učinkovito vzhajanje testa segrejemo pečico na 50 °C.  Ko je testo pripravljeno za vzhajanje, pečico izklopimo, vanjo postavimo pokrito skledo testa in počakamo, da se njegov volumen podvoji.

Velikost, dolžina in količina slanikov je odvisna od velikosti pekača, na katerem jih boste pekli.

Poskusite še čebulni pizza kruh s sirom in baziliko in ajdove kruhke.

Dober tek!