Orientalske palačinke
Orientalske palačinke so izjemno zabavne in okusne. Napolnimo jih lahko z različnimi nadevi, ki ostanejo praktično zaprti med stisnjenim testom.
Orientalske palačinke pripravimo z bolj redkim testom, ki mu dodamo kvas. Kvas je tisti, ki med peko palačink ustvari drobne mehurčke v testu. Pečene palačinke so mehke in sočne zato lahko njihove robove stisnemo oziroma zlepimo skupaj. Za nadev lahko uporabimo marsikaj od skute, marmelade ali čokoladnih namazov.
Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 30 mini palačink / Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine za testo:
- 120 g moke
- 60 g pšeničnega zdroba
- ½ žličke soli
- 2 žlici sladkorja
- žlička pecilnega praška
- ½ žličke suhega kvasa
- 250 ml vode
- 125 ml mleka
Sestavin za nadev:
- 150 g BIO lešnikovega namaza s kakavom
- 150 g maskarpone sira
- 50 g čokoladnih bonbončkov
Priprava testa:
- V skledo stresemo moko, pšenični zdrob, sol, sladkor, pecilni prašek in suhi kvas. Premešamo.
- Prilijemo mlačno vodo in mleko. Dobro premešamo z metlico, da dobimo gladko in tekočo maso.
- Palačinkino maso pokrijemo s krožnikom in jo pustimo stati 20-30 minut. V tem času se bo kvas aktiviral in ustvaril mehurčkasto maso. Vzhajano maso pred uporabo premešamo.
- Na zmernem ognju segrejemo teflonsko ponev in jo premažemo z maslom ali oljem.
- Za eno mini palačinko potrebujemo 1 žlico mase. Maso vlijemo na sredino ponve in pečemo palačinko 50-60 sekund. Med peko se na površini ustvarijo mehurčki in ko se masa okoli njih posuši je palačinka pečena. Palačink ne obračamo.
- Pečene palačinke pokrijemo, da se ne izsušijo.
- V večji skledi skupaj zmešamo lešnikov namaz in maskarpone sir. Nato primešamo še čokoladne bonbončke.
- Ko so palačinke ohlajene, jih napolnimo s čokoladnim nadevom. Na sredino položimo 1 žličko nadeva, palačinko prepognemo in s prsti dobro stisnemo skupaj robove, da dobimo zaprt žepek.
Nasveti:
Za lažjo peko palačink priporočam teflonsko ponev oziroma ponev z neoprijemljivim dnom.
Poskusi še kukimisu in lešnikov milkshake.
Dober tek!